Кукић: БиХ жариште новог политичког вируса

- БиХ је по себи жариште новог политичког вируса. Хоћу рећи жариште простора у којем буја национализам, простор у којем бујају све дезинтегративне филозофије, простор у којем се елементарне људске вриједности не могу пробити поред групно личних интереса”, истакао је Кукић.

Босна и Херцеговина 17.03.2021 | 07:42
Кукић: БиХ жариште новог политичког вируса

Социолог Славо Кукић казао је у Дану уживо на Н1, да смо се вратили у времена 15, 16. вијека. Времена која су била карактеристична по племенском принципу, по принципу крвних веза и организовања која немају везе са сувременим друштвима.

“Ушли смовијековима уназад. Можете имати најбоље уређење у свијету, ако вам недостаје фактор политичке воље, онда функционисати неће нити најбоља уставна уређења у свијету. Какво год нормативно уређење инсталирате у БиХ, биће са њим проблем, јер имате политичке филозофије које ништа од тога не признају.

Уосталом, чињеница да се не познају одлуке Уставног суда, чињеница да се БиХ не признаје као држава, чињеница да они који су на њеном врху говоре о њезином крају иде у прилог овоме што сам говорио”, навео је.

У децембру је изашла његова књига анализа “Бх. жаришта новог политичког вируса”. Казао је да се ради о социолошко-политолошким анализама у задње двије године.

“И кад се све те анализе ишчитају, након свих њих, једини наслов који се може дати, нарочито сада у овом времену, времену за које је карактеристичан вирус корона, јесте наслов који носи.

БиХ је по себи жариште новог политичког вируса. Хоћу рећи жариште простора у којем буја национализам, простор у којем бујају све дезинтегративне филозофије, простор у којем се елементарне људске вриједности не могу пробити поред групно личних интереса”, истакао је Кукић.

Коментарисао је ситуације у којима се БиХ нашла због недоласка вакцина.

“Та прича о вакцинама је једно од увјерљивијих доказа о неодговорности бх. власти. Прије свега о томе колико им је до живота и здравља њезиних грађана. А убише се увјеравајући и себе и нас, како су им интереси њихових народа на нивоу светости и како је једини разлог да жртвују године и деценије властитог живота и здравља“, казао је.

Подсјетио је да су прве вакцине људима у свијету дате у 12 мјесецу.

“Данас је трећи мјесец, а БиХ још увијек нема наруџбе. Политичким моћницима је важније да очувају неупитност своје моћи у ентитету, кантону, јер произвођачи вакцина признају само државе а не беговате унутар њих, него да сачувају животе људи.

С друге стране, то што се догађа унутар Федерације, је само по себи довољан разлог, што би народ рекао да се узму мотике и све се то растјера. Погледајте шта ради Влада Федерације. Прво, не ради ништа.

Кад је добила налог Федералног парламента, избор понуђача ради на начин који је ван сваке памети. Да бира два понуђача, па онда шест, који се с њезиним условима набавке готово поигравају.

На концу, свако са себе пребацује потпис уговора на другог, како би сутра избјегли одговорност. Укратко кад се то све гледа – ружно и тужно”, нагласио је наш саговорник.

Коментарисао је и данас објављену информацију да је Уставни суд БиХ својим запосленим омогућио вакцинацију у Србији.

“Нема озбиљне земље, ни озбиљне државе, у којој њезини први људи властитим примјером не показују који су то морални критерији по којима би друштво и држава требали живјети”, навео је.

Казао је и да Додик са све већом иронијом говори о Европској унији као бх. будућности.

“Будите увјерени, неће дуго проћи да ће уопште искључивати будућност БиХ, као чланице велике европске породице и да ће све интензивније заговарати савез са Москвом и интегрирање БиХ у евроазијске савезе.

Наравно, и то има своје разлоге. Главни разлог је у криминалу у претходних 15 година због којег се Додик осјећа све несигурније за властиту будућност.

Стога је незаинтересован за омогућавање било каквих промјена, а најсигурнији начин за то је окретање леђа од Брисела према Москви која му због својих геополитичких интереса у овом дијелу свијета гарантује правну сигурност”, закључио је Кукић.

(Н1)

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Јаффа

17.03.2021 07:03

И док домаћа опозиција само анализира, народ ћути и трпи, странци су у шеми са домаћом елитом...и шта преостаје?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слободан Пад

17.03.2021 07:35

Слиједи анархија, а потом распад система кога не дрзи ама бас ниста!

Name

Ре

17.03.2021 07:57

БиХ це увијек бити политицко заристе све док постоји. Нема сузивота и напретка заснованог на теској историји три народа. Сто прије сви то схвате бице боље за све,овако цути и трпи.

Name

РЕ СЛОБОДАН ПАД

17.03.2021 08:36

МА КАКВИСЛИЈЕДИ ПРИОЦВАТ,САД КАД ДОНЕСУ ТУРСКЕ ПАРЕ ЗА АУТОПУТ. АУУУУУУ.................. ИМА ДА СЕ ГРАДИИИИИИИИИИИИИИИИИ, И РАДИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ..................

Name

Абсурд

17.03.2021 09:11

Култ СФРЈ је срусен, а треба да градимо култ БиХ?

Name

Ас

17.03.2021 07:07

Доста ствари је опште познато и констатација уваженог професора “да народ треба да узме мотике” је сасвим сасвим близу стварности јер народу не преостаје ништа друго него да интелектуално прерасту своје воде које их воде у смјеру гдје њима то јесте ВОДАМА ОДГОВАРА ЦРПЕЋИ НАРОДНЕ ПАРЕ И ПРИСВАЈАЈУЋИ СЕБИ И ГРУПАМА КОЈЕ ИХ ОДРЖАВАЈУ НА ВЛАСТИ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

17.03.2021 09:35

Мислис да би било боље да се разидјемо? У Србији,Хрватској,Косову имају само ”они ”.И ниста им није боље ,исто као у БИХ

Name

Милан

17.03.2021 07:31

Одличан текст. И како се против ове пошасти борити?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Молер

17.03.2021 09:53

Да,одличан текст,теоретски,професор нека се проба кандидовати за неку функцију политичку,па да види како це проћи са овим размисљањем.

Name

X

17.03.2021 07:34

И све ово казе цовјек који се додворава политицком Сарајеву тако сто пљује по свом народу. Па изиди на изборе у свом Мостару, па побиједи и буди политицар. А не овако, иза грма само лајес и пљујес по Хрватима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

17.03.2021 08:41

Како мозе било која критика да се сматра пљување по свом народу.Да ли ти уопсте разумијес ста си написао или ти је неко рекао да тако написес или си негдје ту глупост процитао.Теби ако је добро не дозвољавас да и другима буде добро.Нема овде пљувања по свом народу него се зели поробити свој народ сто у великом дијелу вец уцињено.Зар нисмо постали робови националних водја који немају ниста заједницког са народом.Ни религије нам нису исте јер они религију користе,а ми вјерујемо у религију.

Name

Ре X

17.03.2021 09:19

Можда си ти паметнији од њега али коју од његових тема из текста ти прочиа и описа? Кукић спомену само једну особу а ет ти е препозна.

Name

Аха

17.03.2021 08:13

Има и ових вируса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11 политичких партија РС

17.03.2021 08:16

и 34 политичке партије Србије. Па људи ово да су волови и да ору њиву у раније вријеме би били њихови власници газде ко има толко волова. Стабло и радни цензус за политику. Законска обавеза у складу с нерадом о забрани политике. У Грчкој, традиционалној замљи демократије имају око 4 партије. Грчка је бар 3 пут већа од Србије и Српске заједно (с Косовом).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оља

17.03.2021 08:25

Све док се кроз говор господина Кукица, као и многих других, вец годинама, уз потребу борбе против корупције, бахатости, незнања ... буде провлацила, као главна, идеја о бољитку само, ако нестане Република Српска, од промјене власти на целу БиХ нема ниста. Цини ми се да је господину главни камен спотицања постојање овог ентитета. Има много примјера у свијету, гдје су земље подијељене на етницке или језицке цјелине, а одлицно функционису. За примјер, Свајцарска, која је "пуна" кантон. Знаци, какви су људи, таква је дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

топо

17.03.2021 09:45

Швица нема везе с народима у њој живе искључиво Швицарци и странци.

Name

Ре

17.03.2021 09:55

Које поређење, швајцарска и БиХ, у швајцарских су кантони у правом смислу европских вриједности, овдје су племенски записане територије

Name

Закон

17.03.2021 08:28

Нема кукања народ је скоро гласао идемо даље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

17.03.2021 09:28

Док год будемо живјели у историји биће још горе. Ајмо једном да причамо шта ћемо јести данас и колика је плата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мудролог

17.03.2021 09:31

Само сједи и смисља кога це критиковати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

17.03.2021 09:52

Овај би, канда, "грађанску БеееХеее". А исламски фактор би, случајно, у тој "грађанштини" био доминантан. Неће проћи, комуњаро!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Са стране

17.03.2021 10:59

Свака цаст за коментар! Није он толико паметан да види посљедице "градјанстине" коју пропагира. Да јесте, не би је пропагирао. Али, ако ипак јесте, онда ко зна ста иза стоји. Градјанска дрзава је идеал, саврсен, али у насем лонцу, у овом времену и јос задуго, немогуце остварив, јер страна којој су уста пуна "градјанског" уистину зели само доминацију.

Name

меxико

17.03.2021 11:30

Јел ви мислите да је УСА градјанска дрзава Јесте али само за бијеле градјане и да се постују људска права постују али само бијелим градјанима Да сви су они АМЕРИКАНЦИ само ако су бијели