Kukić: BiH žarište novog političkog virusa

- BiH je po sebi žarište novog političkog virusa. Hoću reći žarište prostora u kojem buja nacionalizam, prostor u kojem bujaju sve dezintegrativne filozofije, prostor u kojem se elementarne ljudske vrijednosti ne mogu probiti pored grupno ličnih interesa”, istakao je Kukić.

Bosna i Hercegovina 17.03.2021 | 07:42
Kukić: BiH žarište novog političkog virusa

Sociolog Slavo Kukić kazao je u Danu uživo na N1, da smo se vratili u vremena 15, 16. vijeka. Vremena koja su bila karakteristična po plemenskom principu, po principu krvnih veza i organizovanja koja nemaju veze sa suvremenim društvima.

“Ušli smovijekovima unazad. Možete imati najbolje uređenje u svijetu, ako vam nedostaje faktor političke volje, onda funkcionisati neće niti najbolja ustavna uređenja u svijetu. Kakvo god normativno uređenje instalirate u BiH, biće sa njim problem, jer imate političke filozofije koje ništa od toga ne priznaju.

Uostalom, činjenica da se ne poznaju odluke Ustavnog suda, činjenica da se BiH ne priznaje kao država, činjenica da oni koji su na njenom vrhu govore o njezinom kraju ide u prilog ovome što sam govorio”, naveo je.

U decembru je izašla njegova knjiga analiza “Bh. žarišta novog političkog virusa”. Kazao je da se radi o sociološko-politološkim analizama u zadnje dvije godine.

“I kad se sve te analize iščitaju, nakon svih njih, jedini naslov koji se može dati, naročito sada u ovom vremenu, vremenu za koje je karakterističan virus korona, jeste naslov koji nosi.

BiH je po sebi žarište novog političkog virusa. Hoću reći žarište prostora u kojem buja nacionalizam, prostor u kojem bujaju sve dezintegrativne filozofije, prostor u kojem se elementarne ljudske vrijednosti ne mogu probiti pored grupno ličnih interesa”, istakao je Kukić.

Komentarisao je situacije u kojima se BiH našla zbog nedolaska vakcina.

“Ta priča o vakcinama je jedno od uvjerljivijih dokaza o neodgovornosti bh. vlasti. Prije svega o tome koliko im je do života i zdravlja njezinih građana. A ubiše se uvjeravajući i sebe i nas, kako su im interesi njihovih naroda na nivou svetosti i kako je jedini razlog da žrtvuju godine i decenije vlastitog života i zdravlja“, kazao je.

Podsjetio je da su prve vakcine ljudima u svijetu date u 12 mjesecu.

“Danas je treći mjesec, a BiH još uvijek nema narudžbe. Političkim moćnicima je važnije da očuvaju neupitnost svoje moći u entitetu, kantonu, jer proizvođači vakcina priznaju samo države a ne begovate unutar njih, nego da sačuvaju živote ljudi.

S druge strane, to što se događa unutar Federacije, je samo po sebi dovoljan razlog, što bi narod rekao da se uzmu motike i sve se to rastjera. Pogledajte šta radi Vlada Federacije. Prvo, ne radi ništa.

Kad je dobila nalog Federalnog parlamenta, izbor ponuđača radi na način koji je van svake pameti. Da bira dva ponuđača, pa onda šest, koji se s njezinim uslovima nabavke gotovo poigravaju.

Na koncu, svako sa sebe prebacuje potpis ugovora na drugog, kako bi sutra izbjegli odgovornost. Ukratko kad se to sve gleda – ružno i tužno”, naglasio je naš sagovornik.

Komentarisao je i danas objavljenu informaciju da je Ustavni sud BiH svojim zaposlenim omogućio vakcinaciju u Srbiji.

“Nema ozbiljne zemlje, ni ozbiljne države, u kojoj njezini prvi ljudi vlastitim primjerom ne pokazuju koji su to moralni kriteriji po kojima bi društvo i država trebali živjeti”, naveo je.

Kazao je i da Dodik sa sve većom ironijom govori o Evropskoj uniji kao bh. budućnosti.

“Budite uvjereni, neće dugo proći da će uopšte isključivati budućnost BiH, kao članice velike evropske porodice i da će sve intenzivnije zagovarati savez sa Moskvom i integriranje BiH u evroazijske saveze.

Naravno, i to ima svoje razloge. Glavni razlog je u kriminalu u prethodnih 15 godina zbog kojeg se Dodik osjeća sve nesigurnije za vlastitu budućnost.

Stoga je nezainteresovan za omogućavanje bilo kakvih promjena, a najsigurniji način za to je okretanje leđa od Brisela prema Moskvi koja mu zbog svojih geopolitičkih interesa u ovom dijelu svijeta garantuje pravnu sigurnost”, zaključio je Kukić.

(N1)

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Jaffa

17.03.2021 07:03

I dok domaća opozicija samo analizira, narod ćuti i trpi, stranci su u šemi sa domaćom elitom...i šta preostaje?

ODGOVORITE
Name

Slobodan Pad

17.03.2021 07:35

Slijedi anarhija, a potom raspad sistema koga ne drzi ama bas nista!

Name

Re

17.03.2021 07:57

BiH ce uvijek biti politicko zariste sve dok postoji. Nema suzivota i napretka zasnovanog na teskoj istoriji tri naroda. Sto prije svi to shvate bice bolje za sve,ovako cuti i trpi.

Name

RE SLOBODAN PAD

17.03.2021 08:36

MA KAKVISLIJEDI PRIOCVAT,SAD KAD DONESU TURSKE PARE ZA AUTOPUT. AUUUUUU.................. IMA DA SE GRADIIIIIIIIIIIIIIIII, I RADIIIIIIIIIIIIIIIIIII..................

Name

Absurd

17.03.2021 09:11

Kult SFRJ je srusen, a treba da gradimo kult BiH?

Name

As

17.03.2021 07:07

Dosta stvari je opšte poznato i konstatacija uvaženog profesora “da narod treba da uzme motike” je sasvim sasvim blizu stvarnosti jer narodu ne preostaje ništa drugo nego da intelektualno prerastu svoje vode koje ih vode u smjeru gdje njima to jeste VODAMA ODGOVARA CRPEĆI NARODNE PARE I PRISVAJAJUĆI SEBI I GRUPAMA KOJE IH ODRŽAVAJU NA VLASTI!!

ODGOVORITE
Name

Kiklop

17.03.2021 09:35

Mislis da bi bilo bolje da se razidjemo? U Srbiji,Hrvatskoj,Kosovu imaju samo ”oni ”.I nista im nije bolje ,isto kao u BIH

Name

Milan

17.03.2021 07:31

Odličan tekst. I kako se protiv ove pošasti boriti?

ODGOVORITE
Name

Moler

17.03.2021 09:53

Da,odličan tekst,teoretski,profesor neka se proba kandidovati za neku funkciju političku,pa da vidi kako ce proći sa ovim razmisljanjem.

Name

X

17.03.2021 07:34

I sve ovo kaze covjek koji se dodvorava politickom Sarajevu tako sto pljuje po svom narodu. Pa izidi na izbore u svom Mostaru, pa pobijedi i budi politicar. A ne ovako, iza grma samo lajes i pljujes po Hrvatima.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

17.03.2021 08:41

Kako moze bilo koja kritika da se smatra pljuvanje po svom narodu.Da li ti uopste razumijes sta si napisao ili ti je neko rekao da tako napises ili si negdje tu glupost procitao.Tebi ako je dobro ne dozvoljavas da i drugima bude dobro.Nema ovde pljuvanja po svom narodu nego se zeli porobiti svoj narod sto u velikom dijelu vec ucinjeno.Zar nismo postali robovi nacionalnih vodja koji nemaju nista zajednickog sa narodom.Ni religije nam nisu iste jer oni religiju koriste,a mi vjerujemo u religiju.

Name

Re X

17.03.2021 09:19

Možda si ti pametniji od njega ali koju od njegovih tema iz teksta ti pročia i opisa? Kukić spomenu samo jednu osobu a et ti e prepozna.

Name

Аха

17.03.2021 08:13

Има и ових вируса.

ODGOVORITE
Name

11 политичких партија РС

17.03.2021 08:16

и 34 политичке партије Србије. Па људи ово да су волови и да ору њиву у раније вријеме би били њихови власници газде ко има толко волова. Стабло и радни цензус за политику. Законска обавеза у складу с нерадом о забрани политике. У Грчкој, традиционалној замљи демократије имају око 4 партије. Грчка је бар 3 пут већа од Србије и Српске заједно (с Косовом).

ODGOVORITE
Name

Olja

17.03.2021 08:25

Sve dok se kroz govor gospodina Kukica, kao i mnogih drugih, vec godinama, uz potrebu borbe protiv korupcije, bahatosti, neznanja ... bude provlacila, kao glavna, ideja o boljitku samo, ako nestane Republika Srpska, od promjene vlasti na celu BiH nema nista. Cini mi se da je gospodinu glavni kamen spoticanja postojanje ovog entiteta. Ima mnogo primjera u svijetu, gdje su zemlje podijeljene na etnicke ili jezicke cjeline, a odlicno funkcionisu. Za primjer, Svajcarska, koja je "puna" kanton. Znaci, kakvi su ljudi, takva je drzava.

ODGOVORITE
Name

topo

17.03.2021 09:45

Švica nema veze s narodima u njoj žive isključivo Švicarci i stranci.

Name

Re

17.03.2021 09:55

Koje poređenje, švajcarska i BiH, u švajcarskih su kantoni u pravom smislu evropskih vrijednosti, ovdje su plemenski zapisane teritorije

Name

Zakon

17.03.2021 08:28

Nema kukanja narod je skoro glasao idemo dalje

ODGOVORITE
Name

Re

17.03.2021 09:28

Dok god budemo živjeli u istoriji biće još gore. Ajmo jednom da pričamo šta ćemo jesti danas i kolika je plata.

ODGOVORITE
Name

Mudrolog

17.03.2021 09:31

Samo sjedi i smislja koga ce kritikovati

ODGOVORITE
Name

Sa strane

17.03.2021 09:52

Ovaj bi, kanda, "građansku BeeeHeee". A islamski faktor bi, slučajno, u toj "građanštini" bio dominantan. Neće proći, komunjaro!

ODGOVORITE
Name

Re Sa strane

17.03.2021 10:59

Svaka cast za komentar! Nije on toliko pametan da vidi posljedice "gradjanstine" koju propagira. Da jeste, ne bi je propagirao. Ali, ako ipak jeste, onda ko zna sta iza stoji. Gradjanska drzava je ideal, savrsen, ali u nasem loncu, u ovom vremenu i jos zadugo, nemoguce ostvariv, jer strana kojoj su usta puna "gradjanskog" uistinu zeli samo dominaciju.

Name

mexiko

17.03.2021 11:30

Jel vi mislite da je USA gradjanska drzava Jeste ali samo za bijele gradjane i da se postuju ljudska prava postuju ali samo bijelim gradjanima Da svi su oni AMERIKANCI samo ako su bijeli