Позив надлежним да реагују на кршење закона

Скупштинска већина у Новом Граду, предвођена СНСД-ом, наставља да грубо крши закон, Статут и Пословник о раду, као и мишљење Министарства локалне управе и самоуправе којим су утврђене грубе повреде Закона локалној самоуправи и нестатутрно дјеловање, те наставља да дјелује и доноси акте које, будући да је скупштина незаконито конституисана, могу бити само ништавне“, рекао је одборник ПДП-а у Скупштини општине Нови Град Миланко Михајилица.

Република Српска 16.03.2021 | 15:55
Позив надлежним да реагују на кршење закона

Он је са одборницима СДС-а, ДНС-а и одборником националне мањине Министарству управе и локалне самоуправе упутио ургенцију са захтјевом за хитно поступање, да би се разријешила ситуација у општини током које владајућа већина у континуитету ради противзаконито. 

Михајилица подсјећа да је конститутивна сједница Скупштине општине Нови Град, одржана 28. децембра 2020. године, прекинута током разматрања тачке дневног реда Избор Комисије за избор и именовања.

„Након тог прекида, одборници странака које чине скупштинску већину наставили су рад и донијели одређене одлуке, укључујући избор предсједника и потпредсједника Скупштине општине те именовање комисија и одбора, каже Михајилица.

Министарство управе и локалне самоуправе је констатовало да је поступањем на конститутивној сједници  дошло до грубог кршења закона, Статута и Пословника које требају бити отклоњене:

„Најстарији одборник јесте заказао консултације политичких странака које су заступљене у локалном парламенту и наставак конститутивне сједнице, али се нико од одборника владајуће већине није појавио. У међувремену, и поред упозорења, скупштинска већина је одржала двије редовне сједнице и заказала трећу“, каже Михајилица.

„Тражимо од Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске да у складу са Законом о локалној самоуправи, изврши хитан надзор и након спроведеног поступка својим рјешењем наложи Скупштини општине Нови Град спровођење одговрајућих мјера у смислу поништавања аката нелегално настављене сједнице Скупштине општине Нови Град, као и аката са друге и треће сједнцие како би се, након квалитетно извршених припрема и обављених консултација, прва сједница наставила и довршила у складу са законом, Статутом и Пословником“, истиче Михајилица. 

Он каже да се иста ситуација дешава и у Скупштини општине Козарска Дубица и још неколико општина, али да скупштинске већине раде самовољно, мимо ставова надлежног министарства.

(БН) 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Сликовница

16.03.2021 15:18

Забринутих политицара. Па и треба да буду забринути, јер су своје вриједности довели до апсурда. Немају ста нападати околину и дрвеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пике

16.03.2021 22:33

Ама и овог пуноглавца ми пун ку-фер. Притегао кравату а очи чекају старт да испадну. Ако нема, дај да клонирамо још Станивуковића, Вукановића, Тривића итд. да ове живе покојнике предамо на отпад.

Name

Бухаха

16.03.2021 15:37

Овај од силног предсједника СРС-а стигао до одборника ПДП из Н Града. "Аферим" ти га.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

16.03.2021 15:42

Ево га и овај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бабел

16.03.2021 15:45

Зар ова лобања јос егзистира у политици ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

уле

16.03.2021 16:18

овај никад не заклапа оци, и кад спава гледа цува

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

16.03.2021 16:45

Одакле сада миш мекињаш, у којој странци сада свира?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.03.2021 16:54

Тебе је давно обријало ??? јој.радикал па тебе није било откуд у којој је странци овај господин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људи

16.03.2021 17:50

Зив је. Хахахаха!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало

16.03.2021 18:48

Ста се ти јављас,па ко тебе јос заретује малиии.Иди овце гаји и кромпир вади.Врацај се одакле си досао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови Град

16.03.2021 20:46

Овом човјеку би се свашта могло спочитати, али политичку недосљедност сигурно не. Био је и остао противник режима, био је активан посланик, сада је одличан одборник. Фузионисао је СРС РС са ПДП као једину могућу солуцију како би одржао активном опозициону идеју коју је СРС РС носила. Нико није ни прочитао чланак, нема појма шта се дешава у Новом Граду, али сте одмах полетјели да коментаришете човјека. У Новом Граду као и одређеном броју општина у Републици Српској је на сцени игнорисање закона, као увод у анархију.... А Министарство управе које је надлежно и треба да разријеши ситуацију, само је додатно компликује својом неодлучношћу... Зато, поздрав искреном опозиционару Михајлица...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Р ГАРРОС

17.03.2021 18:49

није ни теби лако

Name

ја сам ,,,

17.03.2021 18:55

,,, из Новог Града , били су на власти и једни и други и нико није за пролазну оцјену ,Ко побиједи даје отказе другима а запосљава своје , Видите ста се ради у Сумарији гдје дају отказ стручним лицима а раде они који немају појма ста је кубик дрвета , Тропиц ради 55 сати седмично , Корт исто , а има и оних правих приватника ,,

Name

ТЕШКО НАМА

16.03.2021 20:47

ГДЈЕ ВАМ ЈЕ КРАЉИЦА РАЈЛИЋКА? ДА НИЈЕ ПРЕСЕЛИЛА У ГРАЗ ЈАДНА БИЛА. ВАЉАЛА ЈЕ ОНА НОВОМ ГРАДУ. КОТРЉА ЛИ СЕ ЈОШ НИЗ СТЕПЕНИЦЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

снеки раилић

17.03.2021 19:05

Води рачуна о себи смраду један,