Poziv nadležnim da reaguju na kršenje zakona

Skupštinska većina u Novom Gradu, predvođena SNSD-om, nastavlja da grubo krši zakon, Statut i Poslovnik o radu, kao i mišljenje Ministarstva lokalne uprave i samouprave kojim su utvrđene grube povrede Zakona lokalnoj samoupravi i nestatutrno djelovanje, te nastavlja da djeluje i donosi akte koje, budući da je skupština nezakonito konstituisana, mogu biti samo ništavne“, rekao je odbornik PDP-a u Skupštini opštine Novi Grad Milanko Mihajilica.

Republika Srpska 16.03.2021 | 15:55
Poziv nadležnim da reaguju na kršenje zakona

On je sa odbornicima SDS-a, DNS-a i odbornikom nacionalne manjine Ministarstvu uprave i lokalne samouprave uputio urgenciju sa zahtjevom za hitno postupanje, da bi se razriješila situacija u opštini tokom koje vladajuća većina u kontinuitetu radi protivzakonito. 

Mihajilica podsjeća da je konstitutivna sjednica Skupštine opštine Novi Grad, održana 28. decembra 2020. godine, prekinuta tokom razmatranja tačke dnevnog reda Izbor Кomisije za izbor i imenovanja.

„Nakon tog prekida, odbornici stranaka koje čine skupštinsku većinu nastavili su rad i donijeli određene odluke, uključujući izbor predsjednika i potpredsjednika Skupštine opštine te imenovanje komisija i odbora, kaže Mihajilica.

Ministarstvo uprave i lokalne samouprave je konstatovalo da je postupanjem na konstitutivnoj sjednici  došlo do grubog kršenja zakona, Statuta i Poslovnika koje trebaju biti otklonjene:

„Najstariji odbornik jeste zakazao konsultacije političkih stranaka koje su zastupljene u lokalnom parlamentu i nastavak konstitutivne sjednice, ali se niko od odbornika vladajuće većine nije pojavio. U međuvremenu, i pored upozorenja, skupštinska većina je održala dvije redovne sjednice i zakazala treću“, kaže Mihajilica.

„Tražimo od Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske da u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, izvrši hitan nadzor i nakon sprovedenog postupka svojim rješenjem naloži Skupštini opštine Novi Grad sprovođenje odgovrajućih mjera u smislu poništavanja akata nelegalno nastavljene sjednice Skupštine opštine Novi Grad, kao i akata sa druge i treće sjedncie kako bi se, nakon kvalitetno izvršenih priprema i obavljenih konsultacija, prva sjednica nastavila i dovršila u skladu sa zakonom, Statutom i Poslovnikom“, ističe Mihajilica. 

On kaže da se ista situacija dešava i u Skupštini opštine Кozarska Dubica i još nekoliko opština, ali da skupštinske većine rade samovoljno, mimo stavova nadležnog ministarstva.

(BN) 

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Slikovnica

16.03.2021 15:18

Zabrinutih politicara. Pa i treba da budu zabrinuti, jer su svoje vrijednosti doveli do apsurda. Nemaju sta napadati okolinu i drvece.

ODGOVORITE
Name

Pike

16.03.2021 22:33

Ama i ovog punoglavca mi pun ku-fer. Pritegao kravatu a oči čekaju start da ispadnu. Ako nema, daj da kloniramo još Stanivukovića, Vukanovića, Trivića itd. da ove žive pokojnike predamo na otpad.

Name

Бухаха

16.03.2021 15:37

Овај од силног предсједника СРС-а стигао до одборника ПДП из Н Града. "Аферим" ти га.

ODGOVORITE
Name

Petar

16.03.2021 15:42

Evo ga i ovaj...

ODGOVORITE
Name

Babel

16.03.2021 15:45

Zar ova lobanja jos egzistira u politici ???

ODGOVORITE
Name

ule

16.03.2021 16:18

ovaj nikad ne zaklapa oci, i kad spava gleda cuva

ODGOVORITE
Name

Istina

16.03.2021 16:45

Odakle sada miš mekinjaš, u kojoj stranci sada svira?

ODGOVORITE
Name

Re

16.03.2021 16:54

Tebe je davno obrijalo ??? joj.radikal pa tebe nije bilo otkud u kojoj je stranci ovaj gospodin

ODGOVORITE
Name

Ljudi

16.03.2021 17:50

Ziv je. Hahahaha!

ODGOVORITE
Name

Alo

16.03.2021 18:48

Sta se ti javljas,pa ko tebe jos zaretuje maliii.Idi ovce gaji i krompir vadi.Vracaj se odakle si dosao.

ODGOVORITE
Name

Novi Grad

16.03.2021 20:46

Ovom čovjeku bi se svašta moglo spočitati, ali političku nedosljednost sigurno ne. Bio je i ostao protivnik režima, bio je aktivan poslanik, sada je odličan odbornik. Fuzionisao je SRS RS sa PDP kao jedinu moguću soluciju kako bi održao aktivnom opozicionu ideju koju je SRS RS nosila. Niko nije ni pročitao članak, nema pojma šta se dešava u Novom Gradu, ali ste odmah poletjeli da komentarišete čovjeka. U Novom Gradu kao i određenom broju opština u Republici Srpskoj je na sceni ignorisanje zakona, kao uvod u anarhiju.... A Ministarstvo uprave koje je nadležno i treba da razriješi situaciju, samo je dodatno komplikuje svojom neodlučnošću... Zato, pozdrav iskrenom opozicionaru Mihajlica...

ODGOVORITE
Name

R GARROS

17.03.2021 18:49

nije ni tebi lako

Name

ja sam ,,,

17.03.2021 18:55

,,, iz Novog Grada , bili su na vlasti i jedni i drugi i niko nije za prolaznu ocjenu ,Ko pobijedi daje otkaze drugima a zaposljava svoje , Vidite sta se radi u Sumariji gdje daju otkaz stručnim licima a rade oni koji nemaju pojma sta je kubik drveta , Tropic radi 55 sati sedmično , Kort isto , a ima i onih pravih privatnika ,,

Name

TEŠKO NAMA

16.03.2021 20:47

GDJE VAM JE KRALJICA RAJLIĆKA? DA NIJE PRESELILA U GRAZ JADNA BILA. VALJALA JE ONA NOVOM GRADU. KOTRLJA LI SE JOŠ NIZ STEPENICE.

ODGOVORITE
Name

sneki railić

17.03.2021 19:05

Vodi računa o sebi smradu jedan,