Избори по старим правилима и 2022. године?

Разговори о измјенама Изборног закона БиХ по свему судећи наставиће се кроз интерресорну радну групу која тек треба да буде формирана под окриљем парламента БиХ, што ће сасвим сигурно успорити тај процес и велико је питање да ли ће избори 2022. године бити одржани по новим правилима.

Босна и Херцеговина 16.03.2021 | 09:31
Избори по старим правилима и 2022. године?

У овом тренутку на измјенама Изборног закона БиХ инсистирају представници хрватског народа, који прије 2022. године желе да обезбиједе да сами себи изаберу члана Предсједништва БиХ, али и Клуб Хрвата у Дому народа парламената ФБиХ и БиХ.

С друге стране, представници бошњачког народа нису заинтересовани за измјене у смјеру који траже Хрвати, инсистирајући на томе да се прије тога измијени Устав БиХ, али да се све пребаци на парламент БиХ и интерресорну радну групу која би била формирана јер тако траже представници међународне заједнице.

"Чим се формирају радне групе знамо чему то води - да се посао никад не заврши. Представници међународне заједнице касно су схватили да су се балканизирали и процес одлучивања са домаћим владарима из институција измјестили у кафане. Битно је да се тај процес из кафане врати у институције, али међународна заједница заборавља да у години пред изборе живот у БиХ стане", рекла је Тања Топић, политичка аналитичарка, додајући да не значи да ће процес бити бржи уколико се пребаци у парламент БиХ.

Иначе, још није донесена ни одлука о формирању интерресорне радне групе за измјену Изборног закона у БиХ, што је посао који може трајати мјесецима, а ако узмемо у обзир да се у години избора не могу мијењати изборна правила није тешко закључити да ће се и у 2022. години избори одржати по старим правилима.

Посљедња интерресорна радна група која се бавила измјенама Изборног закона, и то далеко лакшим него што се тражи сада, формирана је 2015. године, а посао је завршила тек крајем 2017.

Оно што је још један проблем јесте и то што међународна заједница, а и Бошњаци инсистирају на томе да у интерресорној радној групи учествују представници Централне изборне комисије, а о чему партије које окупљају Србе и Хрвате неће ни да чују јер сматрају да су поједини чланови Централне изборне комисије БиХ изабрани нелегално и по политичкој припадности.

Какво је стање на релацији политика - Централна изборна комисија БиХ можда најбоље показује реакција Хрватског народног сабора (ХНС), организације која окупља све хрватске странке у БиХ, на мишљење Суада Арнаутовића, члана Централне изборне комисије БиХ.

"Арнаутовић злоупотребљава своју позицију члана ЦИК-а у сврху промовисања унутарстраначке бошњачке политике. Покушај научне анализе коју Арнаутовић прилаже у свом чланку је јефтин покушај манипулације, особите судским одлукама, доминантно оних Међународног суда за људска права", наведено је у саопштењу ХНС-а.

Између осталог, Арнаутовић у свом ауторском тексту предлаже прво измјену Устава БиХ, и то на начин образовања једнодомног "босанскохерцеговачког парламента" са 120 посланика, који би био огледало друштва, затим увођење једног предсједника који би се бирао на цијелој територији државе по принципу "један човјек - један глас".

Подсјећања ради, разговори о измјенама Изборног закона БиХ првобитно су почели на нивоу лидера политичких партија, односно ХДЗ-а и СДА. Те измјене Изборног закона БиХ у смјеру да један народ другом не може бирати представнике као што је сада случај договорене су непосредно пред одржавање избора у Мостару, а у пакету с изборима у тој локалној заједници.

Након посљедњих разговора делегација ХДЗ - СДА, које су предводили Драган Човић и Бакир Изетбеговић, лидери ових странака, начелно је договорено да се све врати под окриље парламента БиХ, односно да се формира интерресорна радна група.

(Независне)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

ТЕШКО НАМА

16.03.2021 08:58

КРАЂА СЕ НАСТАВЉА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

16.03.2021 16:35

Не дирајте у овај доказани бирацки систем

Name

Паја

16.03.2021 08:58

Фали Мили јос који ПРЕЛЕТАЦ

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

16.03.2021 09:04

Нипосто мијењати ови су згодни за крадју гласова а ми смо навикли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мислим

16.03.2021 09:06

Код нас остаје све по старим правилима врацамо се времену од прије 100 година а о будуцности нема појма нико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па како це бити

16.03.2021 09:35

Измјене када то треба да донесу они који са тим измјенама губе власт 99%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криминално коруптивна

16.03.2021 09:45

Власт то никада неце дозволити. Никада, ни постоји нацин да додје до измјене питајуци се они, осим да градјани масовним протестима, градјанском непослусносцу то изборе.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

фићфирић

16.03.2021 10:38

Очекивано, мањина покушава немогуће, нико није луд дати мањинском народу краљевске овласти, то нема нигдје на свијету, осим тога мањина сваким даном је очитија, ко год има хрватски пасош одлази у европу гдје може тражити посао и наставити живот. Пресуђени УЗП неће остати мртво слово на папиру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јоксим

16.03.2021 11:42

Сваки народ треба да бира своје представнике! Ако се настави комшићијада неста ће Босне и Херцеговине.

Name

Босанска Дубица

16.03.2021 11:09

Грађанска опција у најави. Није сметало Драгану да буде биран по овом закону 2014, а смета када га Комшић побједи 2018!? И Додик је рекао да је добар дио Католика гласао за њега 2018... Срам вас било, лицемјери !

ОДГОВОРИТЕ
Name

11 странака РС

16.03.2021 11:23

Хијерархијски и временски распоред политицких субјеката. Радити треба на водјењу и успјесности дрзаве, не само лесинарити. Који ниста не ради не добија знацку. а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

16.03.2021 11:36

Протести! Ако не буде измјена, ја идем сама на протесте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОЛИДУК ДРНД

16.03.2021 12:09

Сања јависе идемо заједно на.кафу

Name

ОРА ЈЕ ПРАВИ НАЦИН

16.03.2021 11:46

ДА 11 СТРАНАКА СРПСКЕ НАРОД ТЕСТИРА НА УРАЦИЊИВСТ. УКИДА СЕ ОПЗИЦИЈА И ФОРМИРА СЕ СТАБЛО СТРАНАКА. НЕРАДНЕ СТРАНКЕ СЕ ИМАЈУ МЕДАЉУ ЗА БАНДИТЕ.

ОДГОВОРИТЕ