Izbori po starim pravilima i 2022. godine?

Razgovori o izmjenama Izbornog zakona BiH po svemu sudeći nastaviće se kroz interresornu radnu grupu koja tek treba da bude formirana pod okriljem parlamenta BiH, što će sasvim sigurno usporiti taj proces i veliko je pitanje da li će izbori 2022. godine biti održani po novim pravilima.

Bosna i Hercegovina 16.03.2021 | 09:31
Izbori po starim pravilima i 2022. godine?

U ovom trenutku na izmjenama Izbornog zakona BiH insistiraju predstavnici hrvatskog naroda, koji prije 2022. godine žele da obezbijede da sami sebi izaberu člana Predsjedništva BiH, ali i Klub Hrvata u Domu naroda parlamenata FBiH i BiH.

S druge strane, predstavnici bošnjačkog naroda nisu zainteresovani za izmjene u smjeru koji traže Hrvati, insistirajući na tome da se prije toga izmijeni Ustav BiH, ali da se sve prebaci na parlament BiH i interresornu radnu grupu koja bi bila formirana jer tako traže predstavnici međunarodne zajednice.

"Čim se formiraju radne grupe znamo čemu to vodi - da se posao nikad ne završi. Predstavnici međunarodne zajednice kasno su shvatili da su se balkanizirali i proces odlučivanja sa domaćim vladarima iz institucija izmjestili u kafane. Bitno je da se taj proces iz kafane vrati u institucije, ali međunarodna zajednica zaboravlja da u godini pred izbore život u BiH stane", rekla je Tanja Topić, politička analitičarka, dodajući da ne znači da će proces biti brži ukoliko se prebaci u parlament BiH.

Inače, još nije donesena ni odluka o formiranju interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona u BiH, što je posao koji može trajati mjesecima, a ako uzmemo u obzir da se u godini izbora ne mogu mijenjati izborna pravila nije teško zaključiti da će se i u 2022. godini izbori održati po starim pravilima.

Posljednja interresorna radna grupa koja se bavila izmjenama Izbornog zakona, i to daleko lakšim nego što se traži sada, formirana je 2015. godine, a posao je završila tek krajem 2017.

Ono što je još jedan problem jeste i to što međunarodna zajednica, a i Bošnjaci insistiraju na tome da u interresornoj radnoj grupi učestvuju predstavnici Centralne izborne komisije, a o čemu partije koje okupljaju Srbe i Hrvate neće ni da čuju jer smatraju da su pojedini članovi Centralne izborne komisije BiH izabrani nelegalno i po političkoj pripadnosti.

Kakvo je stanje na relaciji politika - Centralna izborna komisija BiH možda najbolje pokazuje reakcija Hrvatskog narodnog sabora (HNS), organizacije koja okuplja sve hrvatske stranke u BiH, na mišljenje Suada Arnautovića, člana Centralne izborne komisije BiH.

"Arnautović zloupotrebljava svoju poziciju člana CIK-a u svrhu promovisanja unutarstranačke bošnjačke politike. Pokušaj naučne analize koju Arnautović prilaže u svom članku je jeftin pokušaj manipulacije, osobite sudskim odlukama, dominantno onih Međunarodnog suda za ljudska prava", navedeno je u saopštenju HNS-a.

Između ostalog, Arnautović u svom autorskom tekstu predlaže prvo izmjenu Ustava BiH, i to na način obrazovanja jednodomnog "bosanskohercegovačkog parlamenta" sa 120 poslanika, koji bi bio ogledalo društva, zatim uvođenje jednog predsjednika koji bi se birao na cijeloj teritoriji države po principu "jedan čovjek - jedan glas".

Podsjećanja radi, razgovori o izmjenama Izbornog zakona BiH prvobitno su počeli na nivou lidera političkih partija, odnosno HDZ-a i SDA. Te izmjene Izbornog zakona BiH u smjeru da jedan narod drugom ne može birati predstavnike kao što je sada slučaj dogovorene su neposredno pred održavanje izbora u Mostaru, a u paketu s izborima u toj lokalnoj zajednici.

Nakon posljednjih razgovora delegacija HDZ - SDA, koje su predvodili Dragan Čović i Bakir Izetbegović, lideri ovih stranaka, načelno je dogovoreno da se sve vrati pod okrilje parlamenta BiH, odnosno da se formira interresorna radna grupa.

(Nezavisne)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

TEŠKO NAMA

16.03.2021 08:58

KRAĐA SE NASTAVLJA!

ODGOVORITE
Name

Mile

16.03.2021 16:35

Ne dirajte u ovaj dokazani biracki sistem

Name

Paja

16.03.2021 08:58

Fali Mili jos koji PRELETAC

ODGOVORITE
Name

borac

16.03.2021 09:04

Niposto mijenjati ovi su zgodni za kradju glasova a mi smo navikli.

ODGOVORITE
Name

mislim

16.03.2021 09:06

Kod nas ostaje sve po starim pravilima vracamo se vremenu od prije 100 godina a o buducnosti nema pojma niko.

ODGOVORITE
Name

Pa kako ce biti

16.03.2021 09:35

Izmjene kada to treba da donesu oni koji sa tim izmjenama gube vlast 99%.

ODGOVORITE
Name

Kriminalno koruptivna

16.03.2021 09:45

Vlast to nikada nece dozvoliti. Nikada, ni postoji nacin da dodje do izmjene pitajuci se oni, osim da gradjani masovnim protestima, gradjanskom neposlusnoscu to izbore.....

ODGOVORITE
Name

fićfirić

16.03.2021 10:38

Očekivano, manjina pokušava nemoguće, niko nije lud dati manjinskom narodu kraljevske ovlasti, to nema nigdje na svijetu, osim toga manjina svakim danom je očitija, ko god ima hrvatski pasoš odlazi u evropu gdje može tražiti posao i nastaviti život. Presuđeni UZP neće ostati mrtvo slovo na papiru.

ODGOVORITE
Name

joksim

16.03.2021 11:42

Svaki narod treba da bira svoje predstavnike! Ako se nastavi komšićijada nesta će Bosne i Hercegovine.

Name

Bosanska Dubica

16.03.2021 11:09

Građanska opcija u najavi. Nije smetalo Draganu da bude biran po ovom zakonu 2014, a smeta kada ga Komšić pobjedi 2018!? I Dodik je rekao da je dobar dio Katolika glasao za njega 2018... Sram vas bilo, licemjeri !

ODGOVORITE
Name

11 stranaka RS

16.03.2021 11:23

Hijerarhijski i vremenski raspored politickih subjekata. Raditi treba na vodjenju i uspjesnosti drzave, ne samo lesinariti. Koji nista ne radi ne dobija znacku. a

ODGOVORITE
Name

Sanja

16.03.2021 11:36

Protesti! Ako ne bude izmjena, ja idem sama na proteste!

ODGOVORITE
Name

ROLIDUK DRND

16.03.2021 12:09

Sanja javise idemo zajedno na.kafu

Name

ORA JE PRAVI NACIN

16.03.2021 11:46

DA 11 STRANAKA SRPSKE NAROD TESTIRA NA URACINJIVST. UKIDA SE OPZICIJA I FORMIRA SE STABLO STRANAKA. NERADNE STRANKE SE IMAJU MEDALJU ZA BANDITE.

ODGOVORITE