ИЗГУБИО БИТКУ СА КОРОНОМ: Умро Драгољуб Ђуричић

Познати бубњар Драгољуб Ђуричић преминуо је данас након вишедневне борбе са корона вирусом, саопштили су чланови удружења јазз музичара.

Забава 15.03.2021 | 16:38
ИЗГУБИО БИТКУ СА КОРОНОМ: Умро Драгољуб Ђуричић

Ђуричић је хоспитализован крајем прошлог мјесеца након што се данима осјећао лоше и имао високу температуру, након чега је одлучио да потражи љекарску помоћ.

Домаћи медији преносе да је прије пет дана дошло до побољшања и да је музичар скинут с респиратора, након чега се стање поново погоршало.

Драгољуб Ђуричић рођен је 10. октобра 1953. на Цетињу, свирао је са групама Леб и Сол, YУ група, Кербер, и у пратећим бендовима Здравка Чолића и Ђорђа Балашевића.

Каријеру је почео још седамдесетих у Црној Гори, где је био у групама Тхе Енд, Круне и Еxодус. У Београд се доселио 1975. и као пратећи бубњар славних извођача обишао читаву Југославију. Придружује се групи Мама-Цоцо која са Здравком Чолићем иде на највећу турнеју тог доба, "Путујући земљотрес" (1978).

У YУ групи провео је двије године, у сасставу Леб и Сол чак шест, да би прешао у Кербер и вратио се у Леб и Сол. Као члан група или студијски музичар учествовао је у снимању више од 70 албума, одсвирао је више од 6.000 концерата и наступао на сваком континенту осим Антарктика.

Крајем деведесетих оснива Тхе друмс цомпанy, групу која је "запалила" фестивале, а компоновао је за балет, позоришне представе, и наступао на спортским манифестацијама.

Био је саставни дио музичке сцене која се успротивила режиму Слободана Милошевића, звук његовог бубња обиљежио је протесте на којима је било и по милион људи, а покрет Отпор прогласио га је "Најотпорнијим умтником".

Иако га већина људи зна као музичара, био је и успешни сликар и имао је више десетина изложби по бившој СФРЈ.

(Мондо.рс)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Др

15.03.2021 16:15

Почивај у миру легендо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

15.03.2021 16:59

Вјецна ти слава легендо.

Name

Скептик

15.03.2021 16:37

Гледао сам га два пута, када је у БЛ свирао са Леб и Сол. Сјајан музичар. Нека му је лака земља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боо

15.03.2021 16:57

Људина

ОДГОВОРИТЕ