IZGUBIO BITKU SA KORONOM: Umro Dragoljub Đuričić

Poznati bubnjar Dragoljub Đuričić preminuo je danas nakon višednevne borbe sa korona virusom, saopštili su članovi udruženja jazz muzičara.

Zabava 15.03.2021 | 16:38
IZGUBIO BITKU SA KORONOM: Umro Dragoljub Đuričić

Đuričić je hospitalizovan krajem prošlog mjeseca nakon što se danima osjećao loše i imao visoku temperaturu, nakon čega je odlučio da potraži ljekarsku pomoć.

Domaći mediji prenose da je prije pet dana došlo do poboljšanja i da je muzičar skinut s respiratora, nakon čega se stanje ponovo pogoršalo.

Dragoljub Đuričić rođen je 10. oktobra 1953. na Cetinju, svirao je sa grupama Leb i Sol, YU grupa, Kerber, i u pratećim bendovima Zdravka Čolića i Đorđa Balaševića.

Karijeru je počeo još sedamdesetih u Crnoj Gori, gde je bio u grupama The End, Krune i Exodus. U Beograd se doselio 1975. i kao prateći bubnjar slavnih izvođača obišao čitavu Jugoslaviju. Pridružuje se grupi Mama-Coco koja sa Zdravkom Čolićem ide na najveću turneju tog doba, "Putujući zemljotres" (1978).

U YU grupi proveo je dvije godine, u sasstavu Leb i Sol čak šest, da bi prešao u Kerber i vratio se u Leb i Sol. Kao član grupa ili studijski muzičar učestvovao je u snimanju više od 70 albuma, odsvirao je više od 6.000 koncerata i nastupao na svakom kontinentu osim Antarktika.

Krajem devedesetih osniva The drums company, grupu koja je "zapalila" festivale, a komponovao je za balet, pozorišne predstave, i nastupao na sportskim manifestacijama.

Bio je sastavni dio muzičke scene koja se usprotivila režimu Slobodana Miloševića, zvuk njegovog bubnja obilježio je proteste na kojima je bilo i po milion ljudi, a pokret Otpor proglasio ga je "Najotpornijim umtnikom".

Iako ga većina ljudi zna kao muzičara, bio je i uspešni slikar i imao je više desetina izložbi po bivšoj SFRJ.

(Mondo.rs)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dr

15.03.2021 16:15

Počivaj u miru legendo...

ODGOVORITE
Name

MM

15.03.2021 16:59

Vjecna ti slava legendo.

Name

Skeptik

15.03.2021 16:37

Gledao sam ga dva puta, kada je u BL svirao sa Leb i Sol. Sjajan muzičar. Neka mu je laka zemlja.

ODGOVORITE
Name

Boo

15.03.2021 16:57

Ljudina

ODGOVORITE