Ево шта спрема Европска унија са ковид пасошима

Хрватски премијер Андреј Пленковић је након разговора у Бриселу рекао да ће ковид потврда, која је на дневном реду Европске комисије, обухватати три категорије.

Регион 15.03.2021 | 12:23
Ево шта спрема Европска унија са ковид пасошима

"Три категорије сертификата - они који су се вакцинисали, они који имају негативан тест и они који су преболели ковид", појашњава Пленковић у интервјуу за "Политико".

Како наводи сертификат који ће Европска комисија представити на следећем самиту овог месеца требао би да олакша путовање и укине низ мера и рестрикција које су поставиле поједине државе.

"Важно је да се крећемо напред. Цела идеја саветовања на нивоу Европе је да имамо некакав оквир који узима у обзир једнакост наших грађана и могућност кретања", поручио је премијер.

Европска унија је све ближе одлуци да уведе потврду о вакцинацији као услову за кретање унутар земања чланица.

Подсетимо, пре неки дан појавила се вест да је предлог за увођење такозваних "ковид пасоша" за слободно кретање унутар Европске уније, који ће бити стављен на сто 17. марта, важи само уз вакцине које је одобрила Европска комисија за лекове (ЕМА).

Ту вест је из извора ЕУ најпре пренела ТВ мрежа "Јуроњуз"(Еуронеwс), а како је наведено, пасош-потврда о слободном путовању не искључује могућност да грађани унутар ЕУ путују и на основу тестова којима доказују да нису заражени корона вирусом или ако пристану на карантин.

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да још није познато на који начин ће се најављени дигитални ковид сертификати за слободно кретање унутар ЕУ признавати са државама ван Уније, укључујући и Србију.

Јоксимовић је у писаној изјави достављеној Тањугу навела да би, уколико би се овако конципиран сертификат односио и на земље ван ЕУ, наши грађани који су примили неку од других вакцина које за сада није одобрила Европска агенција за лекове, могли да путују у ЕУ уз доказе о негативном ПЦР тесту или постојању антитела.

(Б92)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ма Хрвати.

15.03.2021 11:26

Ет таман досли до уније, па досли у свињац. Но, бице они напредни. Имају они своје вриједне руке, не вјерујем да су заборавили и да их гром погодио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко В.

15.03.2021 11:34

Дали сте нормални ... Лијеците нас а немојте да нам психу разбијате...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

15.03.2021 11:44

Шта је са оним који се не вакцинишу из неког здравственог разлога?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

15.03.2021 12:10

СВЕ ИМ ИДЕ КАКО СУ ЗАМИСЛИЛИ. МАЛО ПО МАЛО И ППАСОСЕ ЦЕ ЗАМ8ЈЕНИТИ ЦИПОВИ. САД ВАКЦИНИСАЊЕ ПА СЉЕД3ЦА ФАЗА ЦИПОВАЊЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сретен

15.03.2021 12:33

То је фласкула лаз ,мозда пленковиц дизе себи реитинг јел у хрватској невреди ниста па прави мијесто у цланици ЕУ. Да би се олаксало путовање уистину потребно је посиједовати тикет о вакцинацији који је вазеци уз пасос и бесплатан а све дрзаве које посиједују дигиталну здравствену књизицу тикет ваде путем интернета било гдије.за остале иде преко салтера или пцр тест.али вакцина није обавезна а у ЕУ није тренутно препоруцена младјим испод 50.година.у ЕУ .сувисна је паника али алаксице за путовања треба стварати,а не градити само србство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станисављевиц

15.03.2021 13:00

Ја ковид пасос вец имам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоксим

15.03.2021 13:05

Ако моземо путовати и са негативним ПЦР тестом,засто и он није бесплатан.Знаци,тјерате нас на вакцинација,а "као"није обавезна...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОКТОР

15.03.2021 13:35

Хоће швабо поново да у уведе “аусwеис” за кретање хахахахахааааа да није жалосно било би смијешно!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди Радојко

15.03.2021 16:12

Халт, халт половина је март!

Name

Одг

17.03.2021 04:34

Ха хаааааааа

Name

путник

15.03.2021 14:47

јос мало па су све овце у тору, цобани су се побринули да покрију све излазе да неби која овца побегла. ееее овце. бил гејтс -бил рацун гејт -врата. остварује се оно сто су "теоретицари завере" говорили јос прије 10 година. планови су давно објављени. само слепи код оцију никако да прогладају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

па ста

15.03.2021 16:35

и да добијамо некакве ципове, зивимо у 21 ом вијеку. волимо сви да узивамо код куце уз фризидер,клима уредјај ,плазма тв, савремен ауто, онлине банкинг итд итд, па ста нам онда смета обицни цип који це олаксат неке ствари. Ако нам то смета онда се требамо доста ствари одрец и фино изоловат на некој планини или јос боље на марс. мани тога - ајмо на јогинг у парк кроз центра града у опанцима. Година је 2021

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

15.03.2021 18:25

Проблем је сто ти ниста не разумијес и особе као ти. Јел мислис да је ова пландемонија слуцајност? Фајзер је поцео правити вакцину у јануару 2020.... јел зелис да до краја зивота зивис без икаквих људских права и да ти фармакомафија убризгава здравље на иглу? Такав зивот неце свакако дуго потрајати.... само вецина народа има крацу памет од просјецне кокоске зато ствари иду куда иду.

Name

Хаха овце

15.03.2021 16:49

Ста казете Теорије завјере,ето вам га, сад бекеците ви који вјерујете у ово стање=сра**!

ОДГОВОРИТЕ