Evo šta sprema Evropska unija sa kovid pasošima

Hrvatski premijer Andrej Plenković je nakon razgovora u Briselu rekao da će kovid potvrda, koja je na dnevnom redu Evropske komisije, obuhvatati tri kategorije.

Region 15.03.2021 | 12:23
Evo šta sprema Evropska unija sa kovid pasošima

"Tri kategorije sertifikata - oni koji su se vakcinisali, oni koji imaju negativan test i oni koji su preboleli kovid", pojašnjava Plenković u intervjuu za "Politiko".

Kako navodi sertifikat koji će Evropska komisija predstaviti na sledećem samitu ovog meseca trebao bi da olakša putovanje i ukine niz mera i restrikcija koje su postavile pojedine države.

"Važno je da se krećemo napred. Cela ideja savetovanja na nivou Evrope je da imamo nekakav okvir koji uzima u obzir jednakost naših građana i mogućnost kretanja", poručio je premijer.

Evropska unija je sve bliže odluci da uvede potvrdu o vakcinaciji kao uslovu za kretanje unutar zemanja članica.

Podsetimo, pre neki dan pojavila se vest da je predlog za uvođenje takozvanih "kovid pasoša" za slobodno kretanje unutar Evropske unije, koji će biti stavljen na sto 17. marta, važi samo uz vakcine koje je odobrila Evropska komisija za lekove (EMA).

Tu vest je iz izvora EU najpre prenela TV mreža "Juronjuz"(Euronews), a kako je navedeno, pasoš-potvrda o slobodnom putovanju ne isključuje mogućnost da građani unutar EU putuju i na osnovu testova kojima dokazuju da nisu zaraženi korona virusom ili ako pristanu na karantin.

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da još nije poznato na koji način će se najavljeni digitalni kovid sertifikati za slobodno kretanje unutar EU priznavati sa državama van Unije, uključujući i Srbiju.

Joksimović je u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu navela da bi, ukoliko bi se ovako koncipiran sertifikat odnosio i na zemlje van EU, naši građani koji su primili neku od drugih vakcina koje za sada nije odobrila Evropska agencija za lekove, mogli da putuju u EU uz dokaze o negativnom PCR testu ili postojanju antitela.

(B92)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Ma Hrvati.

15.03.2021 11:26

Et taman dosli do unije, pa dosli u svinjac. No, bice oni napredni. Imaju oni svoje vrijedne ruke, ne vjerujem da su zaboravili i da ih grom pogodio.

ODGOVORITE
Name

Marko V.

15.03.2021 11:34

Dali ste normalni ... Lijecite nas a nemojte da nam psihu razbijate...

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

15.03.2021 11:44

Šta je sa onim koji se ne vakcinišu iz nekog zdravstvenog razloga?

ODGOVORITE
Name

ISTINA

15.03.2021 12:10

SVE IM IDE KAKO SU ZAMISLILI. MALO PO MALO I PPASOSE CE ZAM8JENITI CIPOVI. SAD VAKCINISANJE PA SLJED3CA FAZA CIPOVANJE.

ODGOVORITE
Name

Sreten

15.03.2021 12:33

To je flaskula laz ,mozda plenkovic dize sebi reiting jel u hrvatskoj nevredi nista pa pravi mijesto u clanici EU. Da bi se olaksalo putovanje uistinu potrebno je posijedovati tiket o vakcinaciji koji je vazeci uz pasos i besplatan a sve drzave koje posijeduju digitalnu zdravstvenu knjizicu tiket vade putem interneta bilo gdije.za ostale ide preko saltera ili pcr test.ali vakcina nije obavezna a u EU nije trenutno preporucena mladjim ispod 50.godina.u EU .suvisna je panika ali alaksice za putovanja treba stvarati,a ne graditi samo srbstvo.

ODGOVORITE
Name

Stanisavljevic

15.03.2021 13:00

Ja kovid pasos vec imam

ODGOVORITE
Name

Joksim

15.03.2021 13:05

Ako mozemo putovati i sa negativnim PCR testom,zasto i on nije besplatan.Znaci,tjerate nas na vakcinacija,a "kao"nije obavezna...

ODGOVORITE
Name

DOKTOR

15.03.2021 13:35

Hoće švabo ponovo da u uvede “ausweis” za kretanje hahahahahaaaaa da nije žalosno bilo bi smiješno!!!

ODGOVORITE
Name

Ludi Radojko

15.03.2021 16:12

Halt, halt polovina je mart!

Name

Odg

17.03.2021 04:34

Ha haaaaaaaa

Name

putnik

15.03.2021 14:47

jos malo pa su sve ovce u toru, cobani su se pobrinuli da pokriju sve izlaze da nebi koja ovca pobegla. eeee ovce. bil gejts -bil racun gejt -vrata. ostvaruje se ono sto su "teoreticari zavere" govorili jos prije 10 godina. planovi su davno objavljeni. samo slepi kod ociju nikako da progladaju.

ODGOVORITE
Name

pa sta

15.03.2021 16:35

i da dobijamo nekakve cipove, zivimo u 21 om vijeku. volimo svi da uzivamo kod kuce uz frizider,klima uredjaj ,plazma tv, savremen auto, online banking itd itd, pa sta nam onda smeta obicni cip koji ce olaksat neke stvari. Ako nam to smeta onda se trebamo dosta stvari odrec i fino izolovat na nekoj planini ili jos bolje na mars. mani toga - ajmo na joging u park kroz centra grada u opancima. Godina je 2021

ODGOVORITE
Name

Hm

15.03.2021 18:25

Problem je sto ti nista ne razumijes i osobe kao ti. Jel mislis da je ova plandemonija slucajnost? Fajzer je poceo praviti vakcinu u januaru 2020.... jel zelis da do kraja zivota zivis bez ikakvih ljudskih prava i da ti farmakomafija ubrizgava zdravlje na iglu? Takav zivot nece svakako dugo potrajati.... samo vecina naroda ima kracu pamet od prosjecne kokoske zato stvari idu kuda idu.

Name

Haha ovce

15.03.2021 16:49

Sta kazete Teorije zavjere,eto vam ga, sad bekecite vi koji vjerujete u ovo stanje=sra**!

ODGOVORITE