Пољопривредници спремају излазак на границу

Увођење прелевмана - заштитних мјера које смо тражили како би опстала производња говеђег и свињског свјежег меса - очигледно се неће десити, те пољопривредници из оба ентитета већ преговарају и припремају заједничке протесте на границама у БиХ.

Република Српска 15.03.2021 | 07:42
Пољопривредници спремају излазак на границу

Ово су "Независним" потврдили представници пољопривредних удружења из оба ентитета у БиХ.

Из Министарства вањске трговине и економских односа БиХ "Независним" нису могли рећи када ће се одлука о увођењу привремених мјера заштите наћи на дневном реду сједнице Вијећа министара БиХ.

Кажу да комплетирају документацију и чим она буде готова, одлука иде пред министре на разматрање.

У међувремену пољопривредни произвођачи у БиХ изгубили су сваку наду, а из дана у дан им је све горе. Вишкови меса, млијека, поврћа се гомилају, а на прагу је прољетна сјетва за коју је репроматеријал поскупио од 20 до 50 одсто.

Стојан Маринковић, предсједник Удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, за "Независне" каже да пољопривредници разматрају одлуку о протестима, те да активно преговарају са свим удружењима у БиХ.

"Очито је да ништа друго неће моћи да допринесе рјешавању тог проблема и највјеровантије ће, како ствари сад стоје, пољопривредници изаћи на границе.  Договори су у току, не бих више ништа да откривам, разматрају се разне солуције, а ми ћемо благовремено јавност и надлежне обавијестити о томе", каже Маринковић.

Додаје како је очито да поједини министри у Вијећу министара не виде озбиљност ситуације у којој  се домаћа пољопривреда налази.

"Нажалост, ниједно  рјешење које је као понуда дошло  од пољопривредника није наишло на разумијевање и опет нажалост нема другог начина осим протеста да се било шта ријеши", каже Маринковић.

Истиче да у Републици Српској највише вишкова биљежи сектор това свиња.

"Нажалост, цијене су и даље  јако ниске 1,60 до 1,80 на килограм  живе мјере, што је далеко испод произвођачке цијене. Чак ни у ЕУ не могу произвести по тој цијени, тако да не можемо никако да нађемо заједнички интерес са месопрерађивачима, којима је европско тржиште отворено и имају јефтинију понуду, а свако иде гдје је јефтиније", каже Маринковић.

Објашњава да су сви произвођачи на свој начин оштећени и угрожени, и мљекари и повртари.

"На прагу смо прољетне сјетве, а репроматеријал је поскупио од 20 до 50 посто, гледајући сјеменске материјале, ђубрива, цијена нафте је у сталном порасту. Пријети нам неизвјесно прољеће, а с друге стране, пуне су хладњаче, хангари, али и штале код пољопривредника и  фармера. Мљекаре имају вишкове које не могу да  продају иако је цијена млијека снижена. У свим секторима пољопривреде биљежимо пад",  каже Маринковић.

Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ, за "Независне"  истиче да се преговара о протестима пољопривредника јер су пољопривредни произвођачи у веома тешкој ситуацији.

Тврди да су фарме празне у Федерацији, да меса фали јер фармери више не желе да  тове животиње.

"Угасиле су се фарме са тововима, нема више  меса у ФБиХ", каже Бићо.

Истиче да је производња скупља од продаје и фармери одустају од производње.

"Меса више нема,  остало је доста и кромпира и мислим да ће  произвођачи ове године одустати и од тога. С друге стране, поскупјели су уље и брашно, а не видим разлог због чега јер сви они користе прошлогодишњи репроматеријал за производњу. Ситуција је веома тешка за пољопривреднике", казао је Бићо.

(Независне)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

БЛБ

15.03.2021 07:02

Каква граница у Сарајево пред парламент,Бањалука пред згтаду владе па тамо све блокирати, а не као и она народна ако мени цркне крава нека комсији двије. Па људи моји нисте само ви угрозени има јос много бранси које су угрозене али се боре и раде. А колико господа која планира блокирати границе уплплати дрзави пореза и допринлса, нисти ни ви бас регуларни да се нелаземо. Зивјео обицни, цовјек,сељак и сви постени људи!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угрожени

15.03.2021 09:11

Па како рјешити проблем? Власт незаинтересована,увознички лоби трља руке а ми сељаци радимо за к.... здравље. Ма докле више да се делимо на ове и оне,ко је више а ко мање угрожен. Ајде да се сви организујемо и да коначно проради држава и да заштити домаћу производњу. Маните те јевтине политичке поене,не раде политичари,радимо ми,сељаци...

Name

Борац

15.03.2021 11:32

Подрзавам протесте. Не на граници,вец блокирајте бурлине летове. Ту сав новац одлази и износи.

Name

Инвестиције

15.03.2021 16:05

Па зар нема ни један страни инвеститор да подјубри оранице у РС?

Name

Крле

15.03.2021 07:12

Протести свакако да, али блокирање граница не. Нека блокирају своје авлије и сокаке у засеоцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синиса

15.03.2021 08:23

Мени се цини да ти са дјубром ниси радио. Требао си мало, па би сутио.

Name

075

15.03.2021 09:54

Нека месна индустрија пропадне јер пилећи филе са 6,5 КМ на 9,85 КМ, да ли је то нормално, више од 50 % поскупљење, дао Бог да пропадну и "Мади", и "Перутнина", ма сви !!

Name

Домацица Радојка

15.03.2021 16:14

Месо није никада скупо ако је квалитетно!

Name

Бијељинац

15.03.2021 08:00

Опет да зезају обицан народ који им није крив.Блокирајте те дебили сто вам раде све то.Идите пред општине,скупштине, министарства...

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Бијељинац

15.03.2021 21:28

Па "обицан" народ је највисе крив, јер упорно гласа за исте дебиле који раде у опстинама, скупстинама, министарствима. Дакле, иако сам "обицан", подрзавам пољопривреднике и прихватам да нам мало отезају зивот. За разлику од свакодневних зивотних тескоца, ово це бар бити у добре сврхе.

Name

Зизи

15.03.2021 08:00

Сто на границу? Боље преко границе. На запад па да виде како раде пољоприврадници на западу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxоо

15.03.2021 08:38

Подржавам. Али кажу нема пара ни за борце ни за пољопривреднике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.03.2021 09:35

Бурлини владају 15 година задуженим кредитима у свему РС, па нека задуже кредите за пољопривреднике и борце враћаће неке генерације као све задужено у РС.

Name

Новца увијек има

15.03.2021 10:06

За тендере, јавне набавке, хеликоптере, авионе. Власт која саму себе сматра елитом узима и извлачи новац из буџета онолико колико су сами себи зацртали и међусобно се такмиче ко ће постати богатији. Властодршци у БиХ су далеко најбогатији појединци у држави, а држава нам најкорумпиранија у Европи. Нама су потребне побуне и протести свих категорија становника, директно пред институције власти и не дати им мира док се не испуне захтјеви.

Name

Душан

15.03.2021 09:48

Немојте ви на границу него понесите папире па преко границеОвдје нема селамета за оног ко хоче да ради...само пролази лоповлук и буђетлије......

ОДГОВОРИТЕ
Name

аћим

15.03.2021 09:50

Дај, више оставите граничне прелазе и идите блокираие оне који вам доносе такве прописе, да може обичан грађанин да нормално прелази границу а њих држите тамо колико хоћете док не дођу памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

15.03.2021 10:32

Немојте само бити онако жестоки и агресивни као до сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

15.03.2021 13:59

Е мој Петре, ми изадјемо са тракторима на сат два И свако у своје двористе. Нема од Нас никад ниста сиротиња се неце ни бавити овим пословима а ови јаци сто су се уватили политике е они це остати. Они млате пред камерама а нама СВЕ раде иза ледја.

Name

Па то

15.03.2021 10:59

Није посао вец процес. Битна је организација рада у таквим условима.

ОДГОВОРИТЕ