Нема стечаја за „Фармланд“ упркос милионским дуговањима

Дуг пропале Говедарске фарме „Фармланд“ из Нове Тополе за порезе и доприносе премашио је пет милиона КМ, а Пореска управа РС и поред тога не покреће стечај овог предузећа уз образложење да је наплата у овим поступцима неизвјесна.

Република Српска 13.03.2021 | 08:26
Нема стечаја за „Фармланд“ упркос милионским дуговањима

Међутим, с обзиром на то да хипотеке на имовини „Фармланда“ имају и банке које су се уписале прије ПУРС, наплата овог дуга је свакако неизвјесна, што су признали и у Пореској управи.

„Пореска управа РС би била само један од повјерилаца у стечајном поступку, а с обзиром на то да су банке успоставиле хипотеку прије ПУРС. Поред тога поступци стечаја обично дуго трају, па је наплата у овим поступцима неизвјесна. Управо из ових разлога Пореска управа настоји да искористи све друге механизме наплате, прије него се упусти у дуготрајни и неизвјесни стечајни поступак“, кажу у ПУРС.

Тврде да су предузели све законом прописане мјере принудне наплате и блокирали рачун овог пореског обвезника.

Тако су, с циљем обезбјеђења наплате, 2016. године донијели привремени закључак којим је забрањено располагање покретном и непокретном имовином у власништву „Фармланда”. Пореска управа је, додају, по основу рјешења о принудној наплати, и у августу 2017. године упутила Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП) захтјев за успостављање законске хипотеке над непокретном имовином пореског дужника, која је успостављена.

„Према информацијама које нам је доставио РУГИП, на непокретностима овог пореског дужника већ постоје уписане хипотеке других правних субјеката као што су банке, а упис је извршен прије Пореске управе РС, што наплату пореског дуга из непокретности овог пореског обвезника чини неизвјеснијом“, кажу у ПУРС.

Управо због тога остаје нејасно због чега ПУРС одбија да поднесе захтјев за стечај с обзиром на то да и сами признају да је наплата неизвјесна и мимо стечаја.

Подсјећамо, „Фармланд“ већ годинама не ради, а милионска дуговања која има према Републици Српској тешко да ће бити наплаћена с обзиром на то да ово предузеће нема имовине која већ није под хипотеком.

Осим Пореској управи, „Фармланд“ милионе дугује и Робним резервама РС, које су управо због уговора са овом фармом завршиле у стечају. Робне резерве су добиле двије милионске пресуде против „Фармланда“, али су њихови представници утврдили да „Фармланд“ нема расположиве покретне имовине и ништа из чега би могао да буде наплаћен овај милионски дуг.

„Фармланд“, чије је већински власник Драган Васиљевић, протеклих година је добио и два кредита Инвестиционо-развојне банке РС у укупном износу од 17,8 милиона марака, од чега је један кредит од 14,8 милиона КМ одобрен без финансијског посредника.

(Цапитал)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Пруга какањ-добрњановци

13.03.2021 07:38

Ово мозе да ријеси једино централни комитет снсд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.03.2021 09:01

Нек се наплате од хотела у Мајамију који је Васиљевиц купио од узетих кредита, у кумово име.

Name

Богу се молећ..

13.03.2021 14:21

Можда би и можда може,богу се молећ., али само ако се састану, рецимо, у Калдери, Кеју или некаквој сличној друмској разбојничкој јазбини.

Name

Неко

13.03.2021 07:45

Све за Српство од патриота, до потпуног уништења, видимо се у Новом Пазару.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урсула ван Гогх

13.03.2021 07:59

У Фармланду је борба до последњег Говеда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

13.03.2021 08:06

Ово знаци да це стецај трајати кратко, и да це брзо ици на ликвидацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво СНСД

13.03.2021 08:25

Тако се брани Српска!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

13.03.2021 09:06

Фармаланд је измедју остлалих опљацкао Дарко Шандара.... Скоројевиц који сада располазе милионима.... Засто се не поведе поступак одакле му?!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рибиц

13.03.2021 09:23

Тако би и Аквану одрзавали на апаратима да су побједили у Бањалуци и то све због 100 гласова са фамилијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

инга

13.03.2021 09:26

Све је завршило на Флориди. Фарма је претворена у депонију смећа, све је опљачкано па чак и кровови однешени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРПСКИ СОКО

13.03.2021 09:58

постовани уредници БНТВ молим Вас да посаљете Васег дописника на тзв ФАРМЛАНД да се сад види стање тамо нема висе ни камен на камену цак су и ограде сасекли ЦРВЕНИ СЕКТАСИ некад сам са Цорбом исао и правили смо видео записе кад је стока цркавала и закопавана сад је све ЗАКОПАНАО И ЦЕМЕНТИРАНО 100 милиона км је ту опрано и висе мозда за толико се зна а тај Васиљевиц тзв. власник се баскари на Флориди родом је из Бакинаца ако Вам ста то знаци БАКИНАЦКИ КЛАН

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјуро

13.03.2021 14:40

Нема то везе са црвенима,како их називас.Нема ко није пљацкао ту имовину,прво ти најблизи око фармаланда,па су онда досли неке јаце фаце и одвезли биндере са стала и бетонске стубове и све остало ста је остало,развукли су као пси крепалну

Name

Гламоц

13.03.2021 10:42

Дјесу паре,родјени

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

13.03.2021 16:31

Тако се брани РС, дјелима а не ријечима. Само уништи, то је неки нови облик патриотизма. Туга и жалост!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоксим

13.03.2021 17:57

Па како добије толики кредит без обезбиједјења.Како направи толики дуг а да није досла инспекција вец на дугу од пола милиона.И онда нам прицате прицу за малу дјецу,да овај преварант није покрао те паре у дослуху с неким из врха власти.Па ако не мозете њега,хапсите оног ко је то дозволио,једног,двојицу,десеторицу,педесет њих ако треба.Показите да сте дрзава....

ОДГОВОРИТЕ