Nema stečaja za „Farmland“ uprkos milionskim dugovanjima

Dug propale Govedarske farme „Farmland“ iz Nove Topole za poreze i doprinose premašio je pet miliona KM, a Poreska uprava RS i pored toga ne pokreće stečaj ovog preduzeća uz obrazloženje da je naplata u ovim postupcima neizvjesna.

Republika Srpska 13.03.2021 | 08:26
Nema stečaja za „Farmland“ uprkos milionskim dugovanjima

Međutim, s obzirom na to da hipoteke na imovini „Farmlanda“ imaju i banke koje su se upisale prije PURS, naplata ovog duga je svakako neizvjesna, što su priznali i u Poreskoj upravi.

„Poreska uprava RS bi bila samo jedan od povjerilaca u stečajnom postupku, a s obzirom na to da su banke uspostavile hipoteku prije PURS. Pored toga postupci stečaja obično dugo traju, pa je naplata u ovim postupcima neizvjesna. Upravo iz ovih razloga Poreska uprava nastoji da iskoristi sve druge mehanizme naplate, prije nego se upusti u dugotrajni i neizvjesni stečajni postupak“, kažu u PURS.

Tvrde da su preduzeli sve zakonom propisane mjere prinudne naplate i blokirali račun ovog poreskog obveznika.

Tako su, s ciljem obezbjeđenja naplate, 2016. godine donijeli privremeni zaključak kojim je zabranjeno raspolaganje pokretnom i nepokretnom imovinom u vlasništvu „Farmlanda”. Poreska uprava je, dodaju, po osnovu rješenja o prinudnoj naplati, i u avgustu 2017. godine uputila Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIP) zahtjev za uspostavljanje zakonske hipoteke nad nepokretnom imovinom poreskog dužnika, koja je uspostavljena.

„Prema informacijama koje nam je dostavio RUGIP, na nepokretnostima ovog poreskog dužnika već postoje upisane hipoteke drugih pravnih subjekata kao što su banke, a upis je izvršen prije Poreske uprave RS, što naplatu poreskog duga iz nepokretnosti ovog poreskog obveznika čini neizvjesnijom“, kažu u PURS.

Upravo zbog toga ostaje nejasno zbog čega PURS odbija da podnese zahtjev za stečaj s obzirom na to da i sami priznaju da je naplata neizvjesna i mimo stečaja.

Podsjećamo, „Farmland“ već godinama ne radi, a milionska dugovanja koja ima prema Republici Srpskoj teško da će biti naplaćena s obzirom na to da ovo preduzeće nema imovine koja već nije pod hipotekom.

Osim Poreskoj upravi, „Farmland“ milione duguje i Robnim rezervama RS, koje su upravo zbog ugovora sa ovom farmom završile u stečaju. Robne rezerve su dobile dvije milionske presude protiv „Farmlanda“, ali su njihovi predstavnici utvrdili da „Farmland“ nema raspoložive pokretne imovine i ništa iz čega bi mogao da bude naplaćen ovaj milionski dug.

„Farmland“, čije je većinski vlasnik Dragan Vasiljević, proteklih godina je dobio i dva kredita Investiciono-razvojne banke RS u ukupnom iznosu od 17,8 miliona maraka, od čega je jedan kredit od 14,8 miliona KM odobren bez finansijskog posrednika.

(Capital)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Pruga kakanj-dobrnjanovci

13.03.2021 07:38

Ovo moze da rijesi jedino centralni komitet snsd.

ODGOVORITE
Name

Re

13.03.2021 09:01

Nek se naplate od hotela u Majamiju koji je Vasiljevic kupio od uzetih kredita, u kumovo ime.

Name

Bogu se moleć..

13.03.2021 14:21

Možda bi i možda može,bogu se moleć., ali samo ako se sastanu, recimo, u Kalderi, Keju ili nekakvoj sličnoj drumskoj razbojničkoj jazbini.

Name

Неко

13.03.2021 07:45

Све за Српство од патриота, до потпуног уништења, видимо се у Новом Пазару.

ODGOVORITE
Name

Ursula van Gogh

13.03.2021 07:59

U Farmlandu je borba do poslednjeg Goveda.

ODGOVORITE
Name

Srbin

13.03.2021 08:06

Ovo znaci da ce stecaj trajati kratko, i da ce brzo ici na likvidaciju.

ODGOVORITE
Name

Bravo SNSD

13.03.2021 08:25

Tako se brani Srpska!

ODGOVORITE
Name

Luka

13.03.2021 09:06

Farmaland je izmedju ostlalih opljackao Darko Šandara.... Skorojevic koji sada raspolaze milionima.... Zasto se ne povede postupak odakle mu?!?

ODGOVORITE
Name

Ribic

13.03.2021 09:23

Tako bi i Akvanu odrzavali na aparatima da su pobjedili u Banjaluci i to sve zbog 100 glasova sa familijom.

ODGOVORITE
Name

inga

13.03.2021 09:26

Sve je završilo na Floridi. Farma je pretvorena u deponiju smeća, sve je opljačkano pa čak i krovovi odnešeni.

ODGOVORITE
Name

SRPSKI SOKO

13.03.2021 09:58

postovani urednici BNTV molim Vas da posaljete Vaseg dopisnika na tzv FARMLAND da se sad vidi stanje tamo nema vise ni kamen na kamenu cak su i ograde sasekli CRVENI SEKTASI nekad sam sa Corbom isao i pravili smo video zapise kad je stoka crkavala i zakopavana sad je sve ZAKOPANAO I CEMENTIRANO 100 miliona km je tu oprano i vise mozda za toliko se zna a taj Vasiljevic tzv. vlasnik se baskari na Floridi rodom je iz Bakinaca ako Vam sta to znaci BAKINACKI KLAN

ODGOVORITE
Name

Djuro

13.03.2021 14:40

Nema to veze sa crvenima,kako ih nazivas.Nema ko nije pljackao tu imovinu,prvo ti najblizi oko farmalanda,pa su onda dosli neke jace face i odvezli bindere sa stala i betonske stubove i sve ostalo sta je ostalo,razvukli su kao psi krepalnu

Name

Glamoc

13.03.2021 10:42

Djesu pare,rodjeni

ODGOVORITE
Name

Penzioner

13.03.2021 16:31

Tako se brani RS, djelima a ne riječima. Samo uništi, to je neki novi oblik patriotizma. Tuga i žalost!!!

ODGOVORITE
Name

Joksim

13.03.2021 17:57

Pa kako dobije toliki kredit bez obezbijedjenja.Kako napravi toliki dug a da nije dosla inspekcija vec na dugu od pola miliona.I onda nam pricate pricu za malu djecu,da ovaj prevarant nije pokrao te pare u dosluhu s nekim iz vrha vlasti.Pa ako ne mozete njega,hapsite onog ko je to dozvolio,jednog,dvojicu,desetoricu,pedeset njih ako treba.Pokazite da ste drzava....

ODGOVORITE