Брнабићева одала пошту убијеном премијеру Ђинђићу

- Премијерка Србије Ана Брнабић положила је данас вијенац испред зграде Владе Србије, на мјесту гдје је прије 18 година у атентату убијен некадашњи премијер Зоран Ђинђић.

Србија 12.03.2021 | 10:16
Брнабићева одала пошту убијеном премијеру Ђинђићу

Пошту Ђинђићу код улаза у зграду Владе одали су и министри.

Ђинђић је био први премијер Србије послије пада режима Слободана Милошевића 2000. године. Био је лидер Демократске странке.

На Ђинђића је пуцано 12. марта 2003. године у Београду, испред зграде Владе Србије, када је задобио прострелну рану грудног коша и трбуха. Повредама је подлегао у Ургентном центру Клиничког центра Србије.

Главни осумњичени у организовању убиства били су некадашњи командант распуштене Јединице за специјалне операције /ЈСО/ Милорад Улемек Легија и припадници "земунског клана" Душан Спасојевић Шиптар и Миле Луковић Кум.

Непосредни извршилац убиства Звездан Јовановић је ухапшен у полицијској акцији "Сабља", као и неколико чланова распуштене ЈСО, али и бројни припадници земунског клана, док су Спасојевић и Луковић убијени у Мељаку крај Београда.

У августу 2003. подигнута је оптужница против 44 особе за учешће у организовању убиства, а суђење је почело 22. децембра 2003. године у Окружном суду у Београду.

Они су 23. маја 2007. године проглашени кривим и осуђени на укупно 378 година затвора, али политичка позадина убиства Ђинђића до данас није разјашњена.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хм

13.03.2021 07:15

Кад бих написао ста сам тренутно помислио, не би било објављено.

ОДГОВОРИТЕ