Brnabićeva odala poštu ubijenom premijeru Đinđiću

- Premijerka Srbije Ana Brnabić položila je danas vijenac ispred zgrade Vlade Srbije, na mjestu gdje je prije 18 godina u atentatu ubijen nekadašnji premijer Zoran Đinđić.

Srbija 12.03.2021 | 10:16
Brnabićeva odala poštu ubijenom premijeru Đinđiću

Poštu Đinđiću kod ulaza u zgradu Vlade odali su i ministri.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije poslije pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine. Bio je lider Demokratske stranke.

Na Đinđića je pucano 12. marta 2003. godine u Beogradu, ispred zgrade Vlade Srbije, kada je zadobio prostrelnu ranu grudnog koša i trbuha. Povredama je podlegao u Urgentnom centru Кliničkog centra Srbije.

Glavni osumnjičeni u organizovanju ubistva bili su nekadašnji komandant raspuštene Jedinice za specijalne operacije /JSO/ Milorad Ulemek Legija i pripadnici "zemunskog klana" Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Кum.

Neposredni izvršilac ubistva Zvezdan Jovanović je uhapšen u policijskoj akciji "Sablja", kao i nekoliko članova raspuštene JSO, ali i brojni pripadnici zemunskog klana, dok su Spasojević i Luković ubijeni u Meljaku kraj Beograda.

U avgustu 2003. podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u organizovanju ubistva, a suđenje je počelo 22. decembra 2003. godine u Okružnom sudu u Beogradu.

Oni su 23. maja 2007. godine proglašeni krivim i osuđeni na ukupno 378 godina zatvora, ali politička pozadina ubistva Đinđića do danas nije razjašnjena.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Hm

13.03.2021 07:15

Kad bih napisao sta sam trenutno pomislio, ne bi bilo objavljeno.

ODGOVORITE