Корупција цвјета у правосуђу, управи, здравству...

Невладина организација Транспренси Интернешенел представила је годишњи извјештај њиховог Центра за пружање правне помоћи. Током прошле године, највећи број пријава корупције односио се на секторе државне управе, правосуђа и здравства.

Република Српска 11.03.2021 | 19:50
Корупција цвјета у правосуђу, управи, здравству...

На бесплатну линију за пријаву корупције у прошлој години је примљено 1985 позива грађана, а од укупно 240 случајева у којима је Транспаренси Интернешенел поступао, чак 100 се односило на државну управу.

Грађани су се углавном жалили на поступке запошљавања, те нерад инспекције. Посебно алармантна ситуација што се тиче корупције и кршења људских права у 2020 – тој години је била у образовном систему, и то у Републици Српској, са укупно 19 пријава.

 „Значајно се осврнути на недавно донесену препоруку Омубудсмена за дјецу РС, коју је ова институција издала Министарству просвјете и културе на наш захтјев, а односи се на злоупотребу дјеце за остваривање циљева одраслих. У питању су Срђан Амиџић и Борис Јеринић који су укључиваљи дјецу у школама за постизање политичких циљева.

Један од случајева који је свакако привукао пажњу јавности јесте и дискриминисање приватних предшкослких установа од стране Министраства просвјете и културе РС са подручја града Бањалука и ускраћивање економске помоћи због посљедица епидемије вируса корона", каже Ена Кљајић Гргић из Транспаренсија.

Образовни систем у Републици Српској је у потпуности подређен партијским интересима, поручују из Транспаренсија.

Бирање директора у основним школама у Бањалуци и Бијељини, под политичким притисцима,  довело је чак до протеста родитеља, чиме су угрожена права дјеце на несметано образовање.

 „Министарство просвјете се заиста издваја п у овој години епидемије, по тим пријавама и трендовима који забрињавају. Нарочито је то присутно у основном и средњем образовању. Позната су нам два случаја гдје су родитељи и дјеца трпјели само да би се задовољили партијски интереси.", поручује Угљеша Вуковић из Транспаренсија.

Што се тиче здравства, Транспренси Интернешенел је у 20 предмета уочио нетранспрентне јавне набавке, те кршења права на здравствену заштиту у јеку епидемије вируса Корона.

Случај чувања дониране медицинске опреме коју је Влада Републике Српске чувала у складиштима фирме Крајина груп д.о.о. Бањалука изазвао је највише интересовања, поручују из Транспаренсија.

„Они су закључили уговор у априлу да се простор у Новаковићима не наплаћује, односно да је услуга складиштења бесплатна, да би након само мјесец дана ретроактивно Влада донијела одлуку да се један мјесец плаћа 21 хиљаду марака без ПДВ-а.", каже Кљајић Гргић.

Транспренси Интернешенел је у 2020 – тој години тужио 19 институција у БиХ, јер нису доставили тражене информације, а добио је 16 управних спорова.

Најзначајнији је свакако спор пред Судом БиХ, против Тужилаштва БиХ, јер су одбијали доставити информацију о броју пресигнираних предмета у 2018. години. Пресигнације омогућују главним тужиоцима да на битним предметима поставе њима подобне тужиоце.

БН ТВ

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

ре

11.03.2021 19:08

У образовању се запошљавају кадрови са купљеним дипломама са наставничким звањима стеченим на приватним универзитетима у Брчком, Травнику итд. То су правати Еврпски универзитет Брчко, Интернационални универзитет Брчко, Едукацијски факултет Травник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.03.2021 19:43

Нек ти сједис за тастатуром и све знас

Name

@ре

11.03.2021 20:14

Јаког ли нам образовног система

Name

Графит

12.03.2021 07:36

Сто мање знамо у којем обиму смо опљацкани бицемо сретнији!

Name

Приједор

12.03.2021 07:38

Ми смо појављивањем нове папацке партије у Приједору добили директорице једне средње и једне основне сколе које то не могу никако бити, немају зене потребне услове. Али, кога брига, једна весело кува у дјацком ресторану и слика се по фејсбуку, друга напуцана носа минице по основној сколи! Одлицан примјер онима који су се редовно сколовали и постено раде! Заправо, оне су преслика своје министрице!

Name

16

11.03.2021 20:25

Јос прије 20 год ко је хтио уписат средњу економску сколу у Бн знала се тарифа код Вујића, па код Вуковљака... и тако редом. Сад насли да прицате о томе кад су људи империје направили..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

12.03.2021 08:20

Корупција цвјета...прави расадник.

Name

Q

11.03.2021 20:25

Као боље на државним, исти лопови оптужују једни друге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имт

11.03.2021 22:27

Овдје је корупција скроз нормална ствар.Гдје год загребеш она је ту и што је најтрагичније што си више у мутним пословима то напредујеш у каријери као што је случај у УИО.Они знају да су заштичени са врха и да их нико не дира те узимају шаком и капом,а уз то узимају и рекет.Ако ниси у систему од доњег до врха онда те нема нигдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стефана

12.03.2021 03:12

Обратите ви мало висе пазње на "трговину утицајем". Купљеним дипломама релативно је лако стати у крај, када се бас хоце. Но са системом "ја теби -ти мени" теско це обрацунати јер код нас ниста у последних 30 година (заправо, исто памтим и 80их) није могло без тога. Сав зивот нам је "буразерски", од продавацице у зеленари која склони најбоље за своју рају до клановског запосљавања, само је то све јако теско упратити и повезати јер материјалних доказа нема, сва намјестања се одраде закулисно. Сигурна сам да бас ова врста корупције стоји иза вецине радних мјеста попуњених у посљедњих 50 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Стефана

12.03.2021 08:40

У праву сте за Балкански менталитет. У праву сте за трговину утицајем. Али нисте у праву да неко други треба на то да обрати пазњу. То треба да радимо ви и ја, и сви остали градјани. Проблем је сто цете ви, без увреде јер говорим уопстено, први да средите тако радно мјесто себи или свом дјетету. А онда цете реци себи да су сви други корумпирани а ви сте постени али сте били присиљени. Тако уцимо своји дјецу да се понасају исто, и своје унуке и тако редом. Било би потпуно немогуце да систем свеопсте корупције оволико зазиви, да свако од нас не уцествује у њему. Људи који не зеле тако да зиве, и који су спремни да трпе последице јер одбијају да буду дио тог зацараног круга, су једва примјетна мањина која се вец одавно исељава у иностранство.

Name

xxxy

12.03.2021 04:57

алај волим кад наступи криза све поскупи појефтини п увета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

12.03.2021 05:17

Овај КОВИД никог ништа није научио. Он је био упозорење. Шта је сада на реду јер народ је још гори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дафи

12.03.2021 06:28

На крају овог цланка остаје само једно да се казе, а то је: РЕЦИТЕ НАМ НЕСТО НОВО !!! Да је ова вукојебина најкорумпиранија знају и птице на грани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НПС ПРИЈЕДОР

12.03.2021 07:45

И нас партијски кадар, директорица сколе Цопиц сколовала се на једном престизном универзитету у Брцком. Додусе, морала је зена цетири пута ици у Брцко, али је вриједило, одмах је добила и титулу магистра!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блашко

12.03.2021 21:41

Дипломе Брчко, Ттавник и Широки зна се да су продаване!?

ОДГОВОРИТЕ