ДНС никада није имао дилему о штетности ОХР-а (ВИДЕО)

- ДНС никада није имао дилему о штетности ОХР-а, њиховом правном насиљу и кршењу Анекса 10 Дејтонског мировног споразума. И тачно је, све док је ОХР овдје, БиХ је протекторат, земља суспендоване демократије и недемократског друштва - казао је Нешић.

Република Српска 10.03.2021 | 14:30
ДНС никада није имао дилему о штетности ОХР-а (ВИДЕО)

- Врло пажљиво сам прочитао информацију која се данас налази пред посланицима и вјерујем да се са њеним садржајем слажу све политичке партије из Републике Српске. Истовремено, желим да изразим задовољство што су поједине политичке партије доживјеле еволуцију и схватиле прескупу цијену крчења пута од стране ОХР-а.  

Жао ми је што није било политичке мудрости и националне одговорности да јединствено реагујемо када су се дешавали први удари на демократију, вољу грађана, и институције Републике Српске - казао је предсједник ДНС-а Ненад Нешић.

Он је, обраћајући се посланицима Народне скупштине Републике Српске казао да је срамота на, како је рекао, нашем образу и нијемо прихватање насилних смјена, наметање закона и прекрајање Дејтонског уставног поретка.

- Да бисмо кренули даље, морамо признати и истину – те квазиодлуке биле су намијењене девастирању Републике Српске и наше ћутање угрожава њен опстанак! Са ове Скупштине мора отићи порука да сви представници српског народа то разумију и знају", казао је Нешић.

Он је нагласио да једино ДНС није никада гласао за наметнуте одлуке високих представника.

 - Само на једној сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, 30. марта 2007. године, потврђено је 25 оваквих закона. Непоправљива штета Српској је нанијета. Да су сви тада размишљали, данас не бисте кукали.
Ми никада нисмо имали дилему о штетности ОХР-а, њиховом правном насиљу и кршењу Анекса 10 Дејтонског мировног споразума. И тачно је, све док је ОХР-а овдје, БиХ је протекторат, земља суспендоване демократије и недемократско друштво - казао је Нешић.

Без укидања те институције, казао је Нешић, нама нема уласка у ЕУ, а тамо улазе демократска друштва која су у стању да се о себи старају.

- Европска перспектива и суспендована демократија, стање протектората, у директној су колизији - рекао је Нешић и упитао:

- Може ли Народна скупштина затворити ОХР? Не може! За затварање ОХР-а морали смо напорно радити, градити позитиван имиџ Републике Српске и мостове и ка истоку и ка западу, лобирати у Савјету безбједности Уједињених нација. Могли смо то за све ове године научити од Србије. Као што смо могли научити и како се набављају вакцине и доводе инвеститори, а нисмо научили ништа.

Он је подсјетио и на раније сличне закључке, који су донесени у НС Републике Српске, а који нису испоштовани, међу којима је и закључак да Република Српска и све њене институције прекидају сваку сарадњу са Судом БиХ, Тужилаштвом БиХ и СИПА!

- Јесмо ли испоштовали тај закључак? Високи функционери сарађују са Тужилаштвом БиХ, МУП Републике Српске подноси извјештаје Тужилаштву БиХ и сарађује са СИПА, СИПА свакодневно хапси по Српској оне који су стварали Српску и то уз асистенцију МУП-а Републике Српске", навео је Нешић и подсјетио и на закључак из прошле године који се, такође, не поштује, а односи се на све представнике Републике Српске да ''обуставе доношење било каквих одлука у органима БиХ до усвајања Закона о престанку мандата страних судија и избору домаћих судија у Уставном суду БиХ, његовог ступања на снагу  и до поништења спорне одлуке Уставног суда БиХ везано за пољопривредно земљиште Републике Српске''.

Нешић је упитао предсједника Народне скупштине да ли су ти закључци још на снази. "Ако јесу, хајде или да их поштујемо или да их ставимо ван снаге".

- Немојте, молим вас, да се играмо Народном скупштином, да овдје доносимо оно што послије нико не поштује, никог не обавезује. Мјесто на којем можемо ријешити питање ОХР-а зове се Савјет безбједности Уједњених нација. Тамо нам требају пријатељи. Стотине милиона смо потрошили на лобирања и Представништва Републике Српске, али те пријатеље не видим - нагласио је Нешић.

"Распиштие рефрендум", рекао је Нешић Додику и додао ће га ДНС подржати.

(БН) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Јоксим

10.03.2021 14:08

Дајте новинари,па ево ја директно гледам вас канал,какве су ово глупости.Сви прицају исто,цитају сто им је написано,158 реценица,а на крају да их питате ста су процитали,све мозе стати у једну реценицу,ко да им је Зељка ментор.Глупости на квадрат...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само напријед

10.03.2021 14:11

Одмах референдум!!! Доста висе! Самостална Република Српска!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.03.2021 15:01

Хахаххахахах да да миле дезертер на чело колоне море мрш фукаро . Дошло вријеме хапшења Милорада Додика па незнате гдје ударате хапси фукару дезертера издајника пљачкаса буџета фуј племе ти ј....

Name

Ре

10.03.2021 15:18

Ха ха ха па умрли би од глади кад би се одвојили од федерације, Србија има своје муке око Косова и притиска запада, пустили би вас низ воду као РСК ‘95. Сутите и будите сретни што имате РС такву каква је сад.

Name

Лупетало полицијско

10.03.2021 16:39

Овај лупа ли лупа. Жандар обични као и Ђокић, ал већа лопурда од њега.

Name

Бањалука

10.03.2021 15:04

МЗ треба само појацати своје присуство у БиХ. Једини нацин је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

10.03.2021 15:16

Браво, свака част Нешицу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

10.03.2021 15:21

Прво скини Додика њега су насилно довели на власт како га није срамота прицати о страцима који су му поклонили РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

10.03.2021 15:59

Несиц зна све,он је најбистрија глава у БиХ.хаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пажљиво је прочитао

10.03.2021 16:41

Он пажљиво прочитао. Па он зна само украсти. Избацили га из дружине "Милорад Додик и сви његови разбојници" па сад прича како је поштен.

Name

Неко

10.03.2021 16:21

Овај заборавио да медјународна заједница мозе увести санкције ако било који његов приједлог поцну примјењивати, лако је прицати у оразно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

АмирБугојно

10.03.2021 16:34

Какво вама србима не досади сва ова прица.. код оволике биједи и оволико проблема... и неколико декада ових болесте... стварно невјероватан народ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуброн

10.03.2021 18:52

Ова ме тема не занима али Нешића иначе цијеним зато што је обећао увести смртну казну за привредни криминал.