DNS nikada nije imao dilemu o štetnosti OHR-a (VIDEO)

- DNS nikada nije imao dilemu o štetnosti OHR-a, njihovom pravnom nasilju i kršenju Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. I tačno je, sve dok je OHR ovdje, BiH je protektorat, zemlja suspendovane demokratije i nedemokratskog društva - kazao je Nešić.

Republika Srpska 10.03.2021 | 14:30
DNS nikada nije imao dilemu o štetnosti OHR-a (VIDEO)

- Vrlo pažljivo sam pročitao informaciju koja se danas nalazi pred poslanicima i vjerujem da se sa njenim sadržajem slažu sve političke partije iz Republike Srpske. Istovremeno, želim da izrazim zadovoljstvo što su pojedine političke partije doživjele evoluciju i shvatile preskupu cijenu krčenja puta od strane OHR-a.  

Žao mi je što nije bilo političke mudrosti i nacionalne odgovornosti da jedinstveno reagujemo kada su se dešavali prvi udari na demokratiju, volju građana, i institucije Republike Srpske - kazao je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

On je, obraćajući se poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske kazao da je sramota na, kako je rekao, našem obrazu i nijemo prihvatanje nasilnih smjena, nametanje zakona i prekrajanje Dejtonskog ustavnog poretka.

- Da bismo krenuli dalje, moramo priznati i istinu – te kvaziodluke bile su namijenjene devastiranju Republike Srpske i naše ćutanje ugrožava njen opstanak! Sa ove Skupštine mora otići poruka da svi predstavnici srpskog naroda to razumiju i znaju", kazao je Nešić.

On je naglasio da jedino DNS nije nikada glasao za nametnute odluke visokih predstavnika.

 - Samo na jednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, 30. marta 2007. godine, potvrđeno je 25 ovakvih zakona. Nepopravljiva šteta Srpskoj je nanijeta. Da su svi tada razmišljali, danas ne biste kukali.
Mi nikada nismo imali dilemu o štetnosti OHR-a, njihovom pravnom nasilju i kršenju Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. I tačno je, sve dok je OHR-a ovdje, BiH je protektorat, zemlja suspendovane demokratije i nedemokratsko društvo - kazao je Nešić.

Bez ukidanja te institucije, kazao je Nešić, nama nema ulaska u EU, a tamo ulaze demokratska društva koja su u stanju da se o sebi staraju.

- Evropska perspektiva i suspendovana demokratija, stanje protektorata, u direktnoj su koliziji - rekao je Nešić i upitao:

- Može li Narodna skupština zatvoriti OHR? Ne može! Za zatvaranje OHR-a morali smo naporno raditi, graditi pozitivan imidž Republike Srpske i mostove i ka istoku i ka zapadu, lobirati u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Mogli smo to za sve ove godine naučiti od Srbije. Кao što smo mogli naučiti i kako se nabavljaju vakcine i dovode investitori, a nismo naučili ništa.

On je podsjetio i na ranije slične zaključke, koji su doneseni u NS Republike Srpske, a koji nisu ispoštovani, među kojima je i zaključak da Republika Srpska i sve njene institucije prekidaju svaku saradnju sa Sudom BiH, Tužilaštvom BiH i SIPA!

- Jesmo li ispoštovali taj zaključak? Visoki funkcioneri sarađuju sa Tužilaštvom BiH, MUP Republike Srpske podnosi izvještaje Tužilaštvu BiH i sarađuje sa SIPA, SIPA svakodnevno hapsi po Srpskoj one koji su stvarali Srpsku i to uz asistenciju MUP-a Republike Srpske", naveo je Nešić i podsjetio i na zaključak iz prošle godine koji se, takođe, ne poštuje, a odnosi se na sve predstavnike Republike Srpske da ''obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH, njegovog stupanja na snagu  i do poništenja sporne odluke Ustavnog suda BiH vezano za poljoprivredno zemljište Republike Srpske''.

Nešić je upitao predsjednika Narodne skupštine da li su ti zaključci još na snazi. "Ako jesu, hajde ili da ih poštujemo ili da ih stavimo van snage".

- Nemojte, molim vas, da se igramo Narodnom skupštinom, da ovdje donosimo ono što poslije niko ne poštuje, nikog ne obavezuje. Mjesto na kojem možemo riješiti pitanje OHR-a zove se Savjet bezbjednosti Ujednjenih nacija. Tamo nam trebaju prijatelji. Stotine miliona smo potrošili na lobiranja i Predstavništva Republike Srpske, ali te prijatelje ne vidim - naglasio je Nešić.

"Raspištie refrendum", rekao je Nešić Dodiku i dodao će ga DNS podržati.

(BN) 

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Joksim

10.03.2021 14:08

Dajte novinari,pa evo ja direktno gledam vas kanal,kakve su ovo gluposti.Svi pricaju isto,citaju sto im je napisano,158 recenica,a na kraju da ih pitate sta su procitali,sve moze stati u jednu recenicu,ko da im je Zeljka mentor.Gluposti na kvadrat...

ODGOVORITE
Name

Samo naprijed

10.03.2021 14:11

Odmah referendum!!! Dosta vise! Samostalna Republika Srpska!!

ODGOVORITE
Name

Re

10.03.2021 15:01

Hahahhahahah da da mile dezerter na čelo kolone more mrš fukaro . Došlo vrijeme hapšenja Milorada Dodika pa neznate gdje udarate hapsi fukaru dezertera izdajnika pljačkasa budžeta fuj pleme ti j....

Name

Re

10.03.2021 15:18

Ha ha ha pa umrli bi od gladi kad bi se odvojili od federacije, Srbija ima svoje muke oko Kosova i pritiska zapada, pustili bi vas niz vodu kao RSK ‘95. Sutite i budite sretni što imate RS takvu kakva je sad.

Name

Lupetalo policijsko

10.03.2021 16:39

Ovaj lupa li lupa. Žandar obični kao i Đokić, al veća lopurda od njega.

Name

Banjaluka

10.03.2021 15:04

MZ treba samo pojacati svoje prisustvo u BiH. Jedini nacin je to.

ODGOVORITE
Name

Zoran

10.03.2021 15:16

Bravo, svaka čast Nešicu!

ODGOVORITE
Name

borac

10.03.2021 15:21

Prvo skini Dodika njega su nasilno doveli na vlast kako ga nije sramota pricati o stracima koji su mu poklonili RS.

ODGOVORITE
Name

Miki

10.03.2021 15:59

Nesic zna sve,on je najbistrija glava u BiH.haha

ODGOVORITE
Name

Pažljivo je pročitao

10.03.2021 16:41

On pažljivo pročitao. Pa on zna samo ukrasti. Izbacili ga iz družine "Milorad Dodik i svi njegovi razbojnici" pa sad priča kako je pošten.

Name

Neko

10.03.2021 16:21

Ovaj zaboravio da medjunarodna zajednica moze uvesti sankcije ako bilo koji njegov prijedlog pocnu primjenjivati, lako je pricati u orazno...

ODGOVORITE
Name

AmirBugojno

10.03.2021 16:34

Kakvo vama srbima ne dosadi sva ova prica.. kod ovolike bijedi i ovoliko problema... i nekoliko dekada ovih boleste... stvarno nevjerovatan narod..

ODGOVORITE
Name

Cubron

10.03.2021 18:52

Ova me tema ne zanima ali Nešića inače cijenim zato što je obećao uvesti smrtnu kaznu za privredni kriminal.