Служе се свим механизмима да црпе јавни новац

Корупција је горући проблем Босне и Херцеговине претходне двије деценије. Политичке странке користе све механизме како би црпиле јавни новац, а појединци у странкама остварили личну добит. Правосудне институције, према бројним извјештајима међународних и домаћих организација и мониторинга, "пале" су на испиту процесуирања кривичних дјела високе корупције.

Босна и Херцеговина 09.03.2021 | 20:27
Служе се свим механизмима да црпе јавни новац

“Правосуђе мора бити независно, неопходне су реформе. Не морате ништа друго погледати, него само број високорангираних корупцијских случајева у БиХ – ради се о једном или два таква случаја у протеклој години, то је срамотно”, казао је за Н1 амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон.

“Није истина да нема корупције. Реалност је да има јако мало истраживања и процесуирања корупције на високом нивоу. Правосуђе мора бити независно. И зато су реформе ВСТВ-а приоритет. Слажемо се са ЕУ, садашњем систему надзора недостаје интегритета. Независност мора бити ојачана, а то се мора постићи кроз паметне реформе, које ће задовољити стандарде ЕУ за надзор правосуђа”, додао је Нелсон.

Статистика је катастрофална, много је политички монтираних процеса, путем којих правосудне институције желе створити привид процесуирања дјела високе корупције истичу у Транспаренцy Интернатионалу.

Додају да постоји много предмета који према списку ВСТС-а подводи под корупцију, а који то нису. Транспаренцy је у прошлости подносио много кривичних пријава од којих на крају не буде ништа, а тврде и да се највећи број тужилачких одлука односи на непровођење истраге.

“Ми смо 2019. имали по предметима Тужилаштва БиХ само једну правоснажну пресуду за корупцију која је била ослобађајућа. Када говоримо о 2020. ситуација је била мало боља. Имали с о четири правоснажне осуђујуће пресуде. Ни Републичко тужилаштво Републике Српске није било пуно боље. Имали су шест подигнутих оптужница за кривична дјела корупције. Од чега су четири осуђујуће пресуде”, наводи Ивана Корајлић, директорица Транспаренцy Интернатионала БиХ.

Синдром “некажњивости” најбоље објашњава процесуирање великих коруптивних кривичних дјела у БиХ, објашњавају у БИРН-у БиХ и додају да се стање не побољшава протеклих година, иако би Тужилаштво БиХ требало бити покретач и примјер реформе правосуђа, што тренутно није случај.

“Имамо велики број подигнутих оптужница нижег ранга починилаца. Ту се ради о предметима гдје скоро па и није потреба истрага. То су предмети да узимање 50 или 100 КМ мита или предмети изузимања гума са службених аутомобила који се одвијају пред државним судом. Док скоро па и немамо или имамо једну или двије оптужнице за велику системску корупцију, политичку корупцију или јавне набавке”, истиче Денис Џидић, директор БИРН БиХ.

Ерик Ларссон савјетник за борбу против корупције у БиХ каже да је корупција пошаст која уништава Босну и Херцеговину и да је егзистенцијална пријетња, због које грађани напуштају БиХ. Протуотров корупције треба бити транспарентност која ће спријечити све потенцијалне малверзације.

(Н1)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

4/5

09.03.2021 19:38

Семберија дрзава у дрзави. Ауто пут. Пруга. Веза према Зворнику и Требињу. Поправка путева. Одјб Саровица. Пољопривредни организациони системи за домацинства, задруге, регију, дрзаву, трзиста и извоз. Ресурсизација, за брисање полемика и циганлука којег у Семебрији мијењају за врлину, па насрцу около.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ 4/5

09.03.2021 22:42

А ЈЕ ВЛАДА УЛАЗЕ. У СЕМБЕРИЈУ. ДРУГИ. МАЛО СУТРА. ПРИЈЕДОР ОД РЕПУБЛИЈЕ СРПСКЕ НИЈЕ ДОБИО НИСТА ОСИМ ГРУПИЦЕ ДОДИКОВИХ ПИРАТА, БАНДИТА. НА ИДУЦИМ ИЗБОРИМА МОЈА СТРАНКА ЦЕ ПРЕДЛОЗИТИ ПРОМЈЕНУ ГРАНИЦА. И ДА СЕ ПРИКЉУЦИМО ХРВАТСКОЈ. ИЛИ ПРЕКО НЕКОГ ПРОЛАЗА СЛОВЕНИЈИ. ЦУЈ РЕПУБЛИКАЛОПОВСКОСРПСКА, НАРКО СРБИЈА, СЕЛДЗУК БЕЈХА. МА ДАЈТЕ ОДЈЕ... ТЕ.

Name

Мангупи

10.03.2021 03:46

Корупције нема и лако се ријеши. Кад се случај корупције појави само помену Сребреницу, нацизам, шехиде, геноцид и проблем се скида са дневног реда да се разглаба о важније. Знају мафијаши за јадац а глупи Босанци откидају на форе.

Name

Станисављевиц

09.03.2021 19:45

Једино је Милокрад и клан Снсд постени

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИЛЕ

09.03.2021 19:49

Ако корупција унистава БиХ, прије це се Република Српска ослободити БиХ, обицне лудацке косуље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Циле

09.03.2021 20:32

Ма браво Циле. Ја би тебе за премијера РС

Name

Драго

09.03.2021 20:19

Нелсоне браво! Открио си Америку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криминал

09.03.2021 20:28

Криминал па корупција...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

09.03.2021 21:44

Јој земљо Индијо па тар се баве и са гумама...вјероватно љетним 225/45/17...

ОДГОВОРИТЕ
Name

730 дана

09.03.2021 22:21

"Ми смо 2019. имали по предметима Тужилаштва БиХ само једну правоснажну пресуду за корупцију која је била ослобађајућа. Када говоримо о 2020. ситуација је била мало боља. Имали смо четири правоснажне осуђујуће пресуде." Трагикомедија од државе. 4 осуђујуће пресуде због корупције за 730 дана?! Зато и јесмо најкорумпиранија држава у Европи. Звучи као сценарио из монти пајтона или надреалиста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нЕлсон

10.03.2021 07:17

Нелсоне додју у електропривреду да видис ста се ради задњих 15 година која је то пљацка стољеца. Онда зависна електро предузеца да видис како књизе набавке са 0.04 фенинга најлон косуљице на 11км као сто је у Сар романијској регији. Крени од тендера асфалтирања Нелсоне да ти ја будем савјетник само немој безвезе да прицас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кондор

10.03.2021 07:42

Почео се синдикат будите напокон сад ће бити мало боље можеш мислит за 8 март у болници у Добоју поделили сестрама и осталом женском особљу по један колач Боже мили није ни чудо што нам се све ово дешава