Služe se svim mehanizmima da crpe javni novac

Korupcija je gorući problem Bosne i Hercegovine prethodne dvije decenije. Političke stranke koriste sve mehanizme kako bi crpile javni novac, a pojedinci u strankama ostvarili ličnu dobit. Pravosudne institucije, prema brojnim izvještajima međunarodnih i domaćih organizacija i monitoringa, "pale" su na ispitu procesuiranja krivičnih djela visoke korupcije.

Bosna i Hercegovina 09.03.2021 | 20:27
Služe se svim mehanizmima da crpe javni novac

“Pravosuđe mora biti nezavisno, neophodne su reforme. Ne morate ništa drugo pogledati, nego samo broj visokorangiranih korupcijskih slučajeva u BiH – radi se o jednom ili dva takva slučaja u protekloj godini, to je sramotno”, kazao je za N1 američki ambasador u BiH Erik Nelson.

“Nije istina da nema korupcije. Realnost je da ima jako malo istraživanja i procesuiranja korupcije na visokom nivou. Pravosuđe mora biti nezavisno. I zato su reforme VSTV-a prioritet. Slažemo se sa EU, sadašnjem sistemu nadzora nedostaje integriteta. Nezavisnost mora biti ojačana, a to se mora postići kroz pametne reforme, koje će zadovoljiti standarde EU za nadzor pravosuđa”, dodao je Nelson.

Statistika je katastrofalna, mnogo je politički montiranih procesa, putem kojih pravosudne institucije žele stvoriti privid procesuiranja djela visoke korupcije ističu u Transparency Internationalu.

Dodaju da postoji mnogo predmeta koji prema spisku VSTS-a podvodi pod korupciju, a koji to nisu. Transparency je u prošlosti podnosio mnogo krivičnih prijava od kojih na kraju ne bude ništa, a tvrde i da se najveći broj tužilačkih odluka odnosi na neprovođenje istrage.

“Mi smo 2019. imali po predmetima Tužilaštva BiH samo jednu pravosnažnu presudu za korupciju koja je bila oslobađajuća. Kada govorimo o 2020. situacija je bila malo bolja. Imali s o četiri pravosnažne osuđujuće presude. Ni Republičko tužilaštvo Republike Srpske nije bilo puno bolje. Imali su šest podignutih optužnica za krivična djela korupcije. Od čega su četiri osuđujuće presude”, navodi Ivana Korajlić, direktorica Transparency Internationala BiH.

Sindrom “nekažnjivosti” najbolje objašnjava procesuiranje velikih koruptivnih krivičnih djela u BiH, objašnjavaju u BIRN-u BiH i dodaju da se stanje ne poboljšava proteklih godina, iako bi Tužilaštvo BiH trebalo biti pokretač i primjer reforme pravosuđa, što trenutno nije slučaj.

“Imamo veliki broj podignutih optužnica nižeg ranga počinilaca. Tu se radi o predmetima gdje skoro pa i nije potreba istraga. To su predmeti da uzimanje 50 ili 100 KM mita ili predmeti izuzimanja guma sa službenih automobila koji se odvijaju pred državnim sudom. Dok skoro pa i nemamo ili imamo jednu ili dvije optužnice za veliku sistemsku korupciju, političku korupciju ili javne nabavke”, ističe Denis Džidić, direktor BIRN BiH.

Erik Larsson savjetnik za borbu protiv korupcije u BiH kaže da je korupcija pošast koja uništava Bosnu i Hercegovinu i da je egzistencijalna prijetnja, zbog koje građani napuštaju BiH. Protuotrov korupcije treba biti transparentnost koja će spriječiti sve potencijalne malverzacije.

(N1)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

4/5

09.03.2021 20:38

Semberija drzava u drzavi. Auto put. Pruga. Veza prema Zvorniku i Trebinju. Popravka puteva. Odjb Sarovica. Poljoprivredni organizacioni sistemi za domacinstva, zadruge, regiju, drzavu, trzista i izvoz. Resursizacija, za brisanje polemika i ciganluka kojeg u Semebriji mijenjaju za vrlinu, pa nasrcu okolo.

ODGOVORITE
Name

RE 4/5

09.03.2021 23:42

A JE VLADA ULAZE. U SEMBERIJU. DRUGI. MALO SUTRA. PRIJEDOR OD REPUBLIJE SRPSKE NIJE DOBIO NISTA OSIM GRUPICE DODIKOVIH PIRATA, BANDITA. NA IDUCIM IZBORIMA MOJA STRANKA CE PREDLOZITI PROMJENU GRANICA. I DA SE PRIKLJUCIMO HRVATSKOJ. ILI PREKO NEKOG PROLAZA SLOVENIJI. CUJ REPUBLIKALOPOVSKOSRPSKA, NARKO SRBIJA, SELDZUK BEJHA. MA DAJTE ODJE... TE.

Name

Mangupi

10.03.2021 04:46

Korupcije nema i lako se riješi. Kad se slučaj korupcije pojavi samo pomenu Srebrenicu, nacizam, šehide, genocid i problem se skida sa dnevnog reda da se razglaba o važnije. Znaju mafijaši za jadac a glupi Bosanci otkidaju na fore.

Name

Stanisavljevic

09.03.2021 20:45

Jedino je Milokrad i klan Snsd posteni

ODGOVORITE
Name

CILE

09.03.2021 20:49

Ako korupcija unistava BiH, prije ce se Republika Srpska osloboditi BiH, obicne ludacke kosulje.

ODGOVORITE
Name

Re Cile

09.03.2021 21:32

Ma bravo Cile. Ja bi tebe za premijera RS

Name

Drago

09.03.2021 21:19

Nelsone bravo! Otkrio si Ameriku.

ODGOVORITE
Name

Kriminal

09.03.2021 21:28

Kriminal pa korupcija...

ODGOVORITE
Name

Aco

09.03.2021 22:44

Joj zemljo Indijo pa tar se bave i sa gumama...vjerovatno ljetnim 225/45/17...

ODGOVORITE
Name

730 dana

09.03.2021 23:21

"Mi smo 2019. imali po predmetima Tužilaštva BiH samo jednu pravosnažnu presudu za korupciju koja je bila oslobađajuća. Kada govorimo o 2020. situacija je bila malo bolja. Imali smo četiri pravosnažne osuđujuće presude." Tragikomedija od države. 4 osuđujuće presude zbog korupcije za 730 dana?! Zato i jesmo najkorumpiranija država u Evropi. Zvuči kao scenario iz monti pajtona ili nadrealista.

ODGOVORITE
Name

nElson

10.03.2021 08:17

Nelsone dodju u elektroprivredu da vidis sta se radi zadnjih 15 godina koja je to pljacka stoljeca. Onda zavisna elektro preduzeca da vidis kako knjize nabavke sa 0.04 feninga najlon kosuljice na 11km kao sto je u Sar romanijskoj regiji. Kreni od tendera asfaltiranja Nelsone da ti ja budem savjetnik samo nemoj bezveze da pricas.

ODGOVORITE
Name

Kondor

10.03.2021 08:42

Počeo se sindikat budite napokon sad će biti malo bolje možeš mislit za 8 mart u bolnici u Doboju podelili sestrama i ostalom ženskom osoblju po jedan kolač Bože mili nije ni čudo što nam se sve ovo dešava