Кинези и Словенци изгубили спор о изградњи „ХЕ Дабар“

Суд БиХ донио је пресуду којом је одбио тужбу конзорцијума „Цхина Натионал Елецтриц Енгинееринг Цо“ из Пекинга и „РИКО“ из Љубљане (ЦНЕЕЦ-РИКО) против Канцеларије за разматрање жалби БиХ у вези са стотине милиона марака вриједним пројектом „Хидроелектрана Дабар“.

Република Српска 09.03.2021 | 17:38
Кинези и Словенци изгубили спор о изградњи „ХЕ Дабар“

Овај конзорцијум се прије двије године жалио на одлуку којом су елиминисани из трке за градњу „ХЕ Дабар“. Канцеларија није у потпуности усвојила њихову жалбу и није поништила читав поступак јавне набавке за изградњу „ХЕ Дабар“, због чега је тужена пред Судом БиХ.   

Суд БиХ је прије пет дана одлучио да ту тужбу одбије, истичући да је Канцеларија добро одлучила када је дјелимично усвојена жалба кинеско-словеначког конзорцијума и предмет враћен на поновни поступак оцјене кадровске способности кандидата за које је утврђено да су квалификовани.

Међутим, Кинези и Словенци не одустају и тврде да „ХЕ Дабар“ никада није провела тај поновни поступак оцјене кадровске способности кандидата, нити одабрала извођача радова.

„Никада нам нису доставили одлуку о избору извођача, ми ћемо се и на то жалити.  Пропусти су такви да је очигледно да тендер треба да буде поништен“, тврде из конзорцијума.

Да одлуке о избору извођача нема видљиво је и на порталу јавних набавки гдје је „ХЕ Дабар“ такву одлуку дужан да објави, уколико је донесена.

Портал ЦАПИТАЛ је у више наврата у посљедних годину дана покушавао да добије одговор из Матичног предузећа ЕРС и из „ХЕ Дабар“ о томе да ли је завршен избор извођача радова за изградју хидроелектране и када се очекује потписивање уговора?

Одговора није било, али јавност већ двије године добија недоречене изјаве премијера Радована Вишковића и других одговорних да ће уговор бити „убрзо потписан“.

Једна од таквих изјава је и јучерашња изјава Гордана Мишељића, директора „Хидроелектрана на Требишњици“, оснивача „ХЕ Дабар“, који је за агенцију Срна рекао да је за извођача радова на изградњи „ХЕ Дабар“ изабрана кинеска „Гезхоуба Гроуп“, иако одлуке о томе нама. Рекао је и да се преговара са Ексим банком која ће у великој мјери финансирати тај пројекат.

Није појаснио шта је потписано у мају прошле године када је амбасада Кине у БиХ саопштила да су ЕРС и „Цхина Енергy Гезхоуба Гроуп“ одржале церемонију потписивања уговора о пројекту „ХЕ Дабар“, гдје је и он присуствовао. Тада није речено о каквом је уговору ријеч.

Затим су предсједник Владе Радован Вишковић и амбасадор Кине у БиХ Ји Пинг у јануару ове године констатовали да ће у наредних неколико дана бити потписан уговор о изградњи „ХЕ Дабар“. То се још није десило.

За то вријеме цијена изградње „ХЕ Дабар” стално расте. ЦАПИТАЛ је објавио недавно да је у само неколико година та цијена порасла за 300 милиона марака. Након што је средином 2019. године скочила са првобитних 352 на 488 милиона, нове процјене показују како ће овај пројекат коштати 661 милион марака.

(Цапитал)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

4/5

09.03.2021 17:01

Ауто Пут - Бијељина Добој. Путна инфраструктура истоне РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Види

09.03.2021 17:04

Словенаца што су заје&ани...

ОДГОВОРИТЕ
Name

3509

09.03.2021 17:12

У бившој Југославији, хидроелектране су градила домаћа предузећа са домаћим финансијским средствима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

09.03.2021 17:52

Ако се власт не промјени 2022 , та цифра ће нарасти на милијарду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т,Р

09.03.2021 19:10

НЕК КОШТА ДВИЈЕ МИЛИЈАРДЕ ОСТАЈЕ У ХЕРЦЕГОВИНИ И СВИ ХЕРЦЕГОВЦИ КОЈИ МА ЈЕ СТАЛО ДО ХЕРЦЕГОВИНЕ ТРЕБА ДА ПОДРЗЕ ИЛИЈУ И ЛУКУ ДА СЕ ОВАЈ ПРОЈЕКАТ ЗАВРШИ.

Name

Фед

09.03.2021 19:09

За ову пресуду се признаје суд БиХ да је била супротна били би издајници

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

10.03.2021 04:31

ДРЗАВА БИХ ЈЕ ПОСЛАЛА ПОРУКУ МУЉАТОРИМА ИЗ КИНЕ , СЛОВЕНИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ : НЕЦЕТЕ ОВДЕ РАДИТИ СТА ВИ МИСЛИТЕ , ОВО ЈЕ ДРЗАВА И ИМА ДА СЕ ПОНАСАТЕ ПО ДРЗАВНИМ ЗАКОНИМА .

ОДГОВОРИТЕ