Kinezi i Slovenci izgubili spor o izgradnji „HE Dabar“

Sud BiH donio je presudu kojom je odbio tužbu konzorcijuma „China National Electric Engineering Co“ iz Pekinga i „RIKO“ iz Ljubljane (CNEEC-RIKO) protiv Kancelarije za razmatranje žalbi BiH u vezi sa stotine miliona maraka vrijednim projektom „Hidroelektrana Dabar“.

Republika Srpska 09.03.2021 | 17:38
Kinezi i Slovenci izgubili spor o izgradnji „HE Dabar“

Ovaj konzorcijum se prije dvije godine žalio na odluku kojom su eliminisani iz trke za gradnju „HE Dabar“. Kancelarija nije u potpunosti usvojila njihovu žalbu i nije poništila čitav postupak javne nabavke za izgradnju „HE Dabar“, zbog čega je tužena pred Sudom BiH.   

Sud BiH je prije pet dana odlučio da tu tužbu odbije, ističući da je Kancelarija dobro odlučila kada je djelimično usvojena žalba kinesko-slovenačkog konzorcijuma i predmet vraćen na ponovni postupak ocjene kadrovske sposobnosti kandidata za koje je utvrđeno da su kvalifikovani.

Međutim, Kinezi i Slovenci ne odustaju i tvrde da „HE Dabar“ nikada nije provela taj ponovni postupak ocjene kadrovske sposobnosti kandidata, niti odabrala izvođača radova.

„Nikada nam nisu dostavili odluku o izboru izvođača, mi ćemo se i na to žaliti.  Propusti su takvi da je očigledno da tender treba da bude poništen“, tvrde iz konzorcijuma.

Da odluke o izboru izvođača nema vidljivo je i na portalu javnih nabavki gdje je „HE Dabar“ takvu odluku dužan da objavi, ukoliko je donesena.

Portal CAPITAL je u više navrata u posljednih godinu dana pokušavao da dobije odgovor iz Matičnog preduzeća ERS i iz „HE Dabar“ o tome da li je završen izbor izvođača radova za izgradju hidroelektrane i kada se očekuje potpisivanje ugovora?

Odgovora nije bilo, ali javnost već dvije godine dobija nedorečene izjave premijera Radovana Viškovića i drugih odgovornih da će ugovor biti „ubrzo potpisan“.

Jedna od takvih izjava je i jučerašnja izjava Gordana Mišeljića, direktora „Hidroelektrana na Trebišnjici“, osnivača „HE Dabar“, koji je za agenciju Srna rekao da je za izvođača radova na izgradnji „HE Dabar“ izabrana kineska „Gezhouba Group“, iako odluke o tome nama. Rekao je i da se pregovara sa Eksim bankom koja će u velikoj mjeri finansirati taj projekat.

Nije pojasnio šta je potpisano u maju prošle godine kada je ambasada Kine u BiH saopštila da su ERS i „China Energy Gezhouba Group“ održale ceremoniju potpisivanja ugovora o projektu „HE Dabar“, gdje je i on prisustvovao. Tada nije rečeno o kakvom je ugovoru riječ.

Zatim su predsjednik Vlade Radovan Višković i ambasador Kine u BiH Ji Ping u januaru ove godine konstatovali da će u narednih nekoliko dana biti potpisan ugovor o izgradnji „HE Dabar“. To se još nije desilo.

Za to vrijeme cijena izgradnje „HE Dabar” stalno raste. CAPITAL je objavio nedavno da je u samo nekoliko godina ta cijena porasla za 300 miliona maraka. Nakon što je sredinom 2019. godine skočila sa prvobitnih 352 na 488 miliona, nove procjene pokazuju kako će ovaj projekat koštati 661 milion maraka.

(Capital)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

4/5

09.03.2021 17:01

Auto Put - Bijeljina Doboj. Putna infrastruktura istone RS.

ODGOVORITE
Name

Vidi

09.03.2021 17:04

Slovenaca što su zaje&ani...

ODGOVORITE
Name

3509

09.03.2021 17:12

U bivšoj Jugoslaviji, hidroelektrane su gradila domaća preduzeća sa domaćim finansijskim sredstvima.

ODGOVORITE
Name

Boris

09.03.2021 17:52

Ako se vlast ne promjeni 2022 , ta cifra će narasti na milijardu

ODGOVORITE
Name

T,R

09.03.2021 19:10

NEK KOŠTA DVIJE MILIJARDE OSTAJE U HERCEGOVINI I SVI HERCEGOVCI KOJI MA JE STALO DO HERCEGOVINE TREBA DA PODRZE ILIJU I LUKU DA SE OVAJ PROJEKAT ZAVRŠI.

Name

Fed

09.03.2021 19:09

Za ovu presudu se priznaje sud BiH da je bila suprotna bili bi izdajnici

ODGOVORITE
Name

KIKI

10.03.2021 04:31

DRZAVA BIH JE POSLALA PORUKU MULJATORIMA IZ KINE , SLOVENIJE I REPUBLIKE SRPSKE : NECETE OVDE RADITI STA VI MISLITE , OVO JE DRZAVA I IMA DA SE PONASATE PO DRZAVNIM ZAKONIMA .

ODGOVORITE