Зашто Српској не одговара регистар физичких лица?

Регистар рачуна физичких лица, због којег је пропао посљедњи аранжман БиХ са ММФ-ом, осим представника власти у БиХ, подијелио је и стручњаке из ове области.

Република Српска 09.03.2021 | 16:31
Зашто Српској не одговара регистар физичких лица?

Док једни сматрају да би регистар рачуна на нивоу БиХ значио већу сигурност у спречавању прања новца и финансирања тероризма, други наводе да се све то може и уколико би регистри остали на нивоу енитета.

Измјенама Закона о унутрашњем платном промету из 2019.године, успостављен је регистар физичких лица у Републици Српској, а слично рјешење предвиђа и законодавни оквир у Федерацији БиХ.

И док у Српској и даље тврде да би формирање јединственог регистра на нивоу БиХ био пренос надлежности, у Централној банци БиХ наводе да они већ воде регистар рачуна пословних субјеката те да би надоградњом већ постојећег регистра била обухваћена и евиденција о рачунима физичких лица.

"Та евиденција обухватала би податке о физичком лицу и банкама у којима то физичко лице има отворен рачун. На тај начин заокружио би се давно започети процес успоставе јединственог регистра за физичка лица и пословне субјекте и тиме значајно олакшао рад свим учесницима у финансијском сектору", саопштено је из Централне банке БиХ.

У централној банци тврде да не оспоравају постојање оваквих регистара на нивоу ентитета али да ентитетски закон не може ограничити нити умањити овлаштења која по Закону о Централној банци има ова институција. Навели су и неколико ставки које би позитивно утицале уколико би се увео јединствени регистар.

"Регистар представља значајан механизам за сузбијање финансирања тероризма и прање новца. Олакшава идентификовање рачуна дужника у пореском и извршном поступку. Осигуравао би процес наплате потраживања. За становништво би регистар био краћи пут до остваривања права у судским поступцима као нпр.бракоразводне парнице, наплата алиментације, извршни и оставински поступци", каже се у саопштењу Централне банке БиХ.

С друге стане, у Министарству финансија су нам у кратком телефонском разговору рекли да су преговори са ММФ-ом за сада стопирани и да не могу коментарисати регистар. Међутим, раније су медијима навели да су потпуно неразумни и нејасни упорност и енергија коју монетарна власт БиХ троши у покушају успостављања регистра. 

"у надлежност и овлашћење Централна банка БиХ не може сама себи да додијели. Централна банка води рачуне банака отворених код њих и укључених у платни систем којег је она успоставила, али не може да успостави и води регистар рачуна физичких лица отворених код банака, јер ти подаци чине пословну тајну банке, којом се може располагати само на законом уређен начин", саопштено је из Министарства финансија.

Економисти кажу да формирање регистра рачуна физичких лица не би требало политизовати. Додатни проблем је то што постоји бојазан појединаца да ће се утврдити лично богатство које је неко од њих стекао без оправданог основа. 

 „Ми смо у проблему по много основа враћања кредита, међусобни односи између ентитета и немогућност централне банке да има увид и у приватне рачуне грађана тако да је тај захтјев ммфа оправдан то никоме не смета ко год је поштен и нормално ради тај се за контролу својих средстава не треба бринути“, каже Зоран Павловић,економиста.

Међународни монетарни фонд захтијевао је од власти БиХ да успоставе јединствен регистар рачуна физичких лица при Централној банци БиХ што су представници РС оцијенили као пренос надлежности и због чега је обустављен аранжман са овом финансијском институцијом.

БН ТВ

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Хм

09.03.2021 16:16

Па не одговата ни мени. Сто би глобалисти имали списак насих рацуна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мангупи

10.03.2021 03:33

Сарајево нас пљачка а што им се даје више овласти више ће на мусти. Павловић је фах идиот гледа само једну добру ствар централизације а многе лоше стране не види. Сарајево не да паре од пензије. Мени трећу годину не шаљу заостатка пензије. Срби немају паметне људе на јавним функцијама продају нас за кафу и ракију.

Name

Коментар

09.03.2021 16:23

Треба сацекати да изнесу све изрекетирано и корупцијом узето ван, нпр. у Русију, па це онда да дозволе и регистар физицких лица. Слицно као и са законом о поријеклу имовине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАНКАР

09.03.2021 17:55

СИПА не мозе радити ста хоце, без налога тузитељства. Знаци у свим уредзеним дрзавама постоји контрола јединствених рацуна приватних лица и то се ради на нивоу централној дрзавној банци. сто смањује ризик прања новца и стедње веце колицине новца без поријекла,градјани српске немају с том надлезносцу проблема осим оних крими. који не могу да доказу поријекло новца на стедној картици. И то би било све.

Name

д

09.03.2021 16:56

Додикови струћњаци мисле наућно како он мисли. Таква је то наука, смета им да се виси каки од плате се праве дворци, а плата није велика. Боје се да и свјетски политићари неукраду патент РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

09.03.2021 17:02

Све сто се преноси на заједницке институције,неце моци. Нема висе насиља од оних битанги Есдауна и Петрица,када су наметали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ли

09.03.2021 17:03

Задзо сто је то у надлезности Републике Српске,по Дејтону.Тацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

09.03.2021 18:19

Најљепсе ми је кад сиротиња брани оне који су ту исту сиротињу опљацкали. Дирљиво и људски.

Name

Ре Илија

09.03.2021 19:30

Браво Илија свака цаст. Потпуно си у праву. Биједа их брани а они их растурисе и опљацкасе.

Name

деда

09.03.2021 21:51

браво Илија!. Ја зивим у УСА и мозес да имас милијоне на рацуну нико те ниста не пита,ако си стекао легално,а само за 10 долара стецено не законито аке те ухвате не гине ти цорка.Тога се ови наси боје јер је маса оних који су стекли огромно богатство лоповлуком и муцком.

Name

Извини Илија

09.03.2021 22:53

Ми нисмо сиромашни ми имамо своју РС што је вредније од свих новаца о којима ти сањаш. Јели ти мислиш ако би ти Изетбеговиц или други Изетбеговици кројили капу у било ком смислу да би ти био богатији. Не пријатељу тек би тад ти видео колико си наиван био. Ти и слични теби који жуде за тим да му Сарајево буде главни град брзо су заборавили 92у годину а ако нису И можда били на оној другој страни и зао И'м што И'м се жеље не оствари се.

Name

Регистар

09.03.2021 17:04

Новинских агенција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

09.03.2021 17:24

То је вец успостављено!! Нпр сипа све приватне рацуне мозе да прати. Друго је сто они не раде свој посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

греендестинy

09.03.2021 17:52

Цијела сврха тог регистра је да институције на грађанима тренирају строгоћу и да се може сваки фенинг дуга одмах наплатити без проласка кроз судски процес. Сјећате се оне жене која је добила опомену од 9 фенинга за струју? Са овим регистром, може јој се одмах скинути са рачуна колико год је потребно да се наплати дуг, камата, све могуће таксе итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мапа Семберије

09.03.2021 18:25

За Семберију. Какви ЕУ, ЕУ је неповерљива, а ми себи морамо вјеровати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

09.03.2021 19:03

Ако наш регистар имају све банке у цијелој БиХ које нису домаће већ стране,о каквој приватности ми причамо и кога лажемо?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Право питање

09.03.2021 22:28

Регистар рацуна вец постоји у РС, води га АПИФ - према тоне нико се не боји регистра. Централна банка не зели да користи податке регистра из АПИФ- а вец хоце да оснује посебан,свој. Е то је право питање засто неце податке из постојецег регистра вец прави паралелан...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

10.03.2021 04:10

Засто неодговара једноставан је одговор Ронхил И братија немогу сакрити оплацкано Отето од народа

ОДГОВОРИТЕ