Zašto Srpskoj ne odgovara registar fizičkih lica?

Registar računa fizičkih lica, zbog kojeg je propao posljednji aranžman BiH sa MMF-om, osim predstavnika vlasti u BiH, podijelio je i stručnjake iz ove oblasti.

Republika Srpska 09.03.2021 | 16:31
Zašto Srpskoj ne odgovara registar fizičkih lica?

Dok jedni smatraju da bi registar računa na nivou BiH značio veću sigurnost u sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, drugi navode da se sve to može i ukoliko bi registri ostali na nivou eniteta.

Izmjenama Zakona o unutrašnjem platnom prometu iz 2019.godine, uspostavljen je registar fizičkih lica u Republici Srpskoj, a slično rješenje predviđa i zakonodavni okvir u Federaciji BiH.

I dok u Srpskoj i dalje tvrde da bi formiranje jedinstvenog registra na nivou BiH bio prenos nadležnosti, u Centralnoj banci BiH navode da oni već vode registar računa poslovnih subjekata te da bi nadogradnjom već postojećeg registra bila obuhvaćena i evidencija o računima fizičkih lica.

"Ta evidencija obuhvatala bi podatke o fizičkom licu i bankama u kojima to fizičko lice ima otvoren račun. Na taj način zaokružio bi se davno započeti proces uspostave jedinstvenog registra za fizička lica i poslovne subjekte i time značajno olakšao rad svim učesnicima u finansijskom sektoru", saopšteno je iz Centralne banke BiH.

U centralnoj banci tvrde da ne osporavaju postojanje ovakvih registara na nivou entiteta ali da entitetski zakon ne može ograničiti niti umanjiti ovlaštenja koja po Zakonu o Centralnoj banci ima ova institucija. Naveli su i nekoliko stavki koje bi pozitivno uticale ukoliko bi se uveo jedinstveni registar.

"Registar predstavlja značajan mehanizam za suzbijanje finansiranja terorizma i pranje novca. Olakšava identifikovanje računa dužnika u poreskom i izvršnom postupku. Osiguravao bi proces naplate potraživanja. Za stanovništvo bi registar bio kraći put do ostvarivanja prava u sudskim postupcima kao npr.brakorazvodne parnice, naplata alimentacije, izvršni i ostavinski postupci", kaže se u saopštenju Centralne banke BiH.

S druge stane, u Ministarstvu finansija su nam u kratkom telefonskom razgovoru rekli da su pregovori sa MMF-om za sada stopirani i da ne mogu komentarisati registar. Međutim, ranije su medijima naveli da su potpuno nerazumni i nejasni upornost i energija koju monetarna vlast BiH troši u pokušaju uspostavljanja registra. 

"u nadležnost i ovlašćenje Centralna banka BiH ne može sama sebi da dodijeli. Centralna banka vodi račune banaka otvorenih kod njih i uključenih u platni sistem kojeg je ona uspostavila, ali ne može da uspostavi i vodi registar računa fizičkih lica otvorenih kod banaka, jer ti podaci čine poslovnu tajnu banke, kojom se može raspolagati samo na zakonom uređen način", saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Ekonomisti kažu da formiranje registra računa fizičkih lica ne bi trebalo politizovati. Dodatni problem je to što postoji bojazan pojedinaca da će se utvrditi lično bogatstvo koje je neko od njih stekao bez opravdanog osnova. 

 „Mi smo u problemu po mnogo osnova vraćanja kredita, međusobni odnosi između entiteta i nemogućnost centralne banke da ima uvid i u privatne račune građana tako da je taj zahtjev mmfa opravdan to nikome ne smeta ko god je pošten i normalno radi taj se za kontrolu svojih sredstava ne treba brinuti“, kaže Zoran Pavlović,ekonomista.

Međunarodni monetarni fond zahtijevao je od vlasti BiH da uspostave jedinstven registar računa fizičkih lica pri Centralnoj banci BiH što su predstavnici RS ocijenili kao prenos nadležnosti i zbog čega je obustavljen aranžman sa ovom finansijskom institucijom.

BN TV

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Hm

09.03.2021 16:16

Pa ne odgovata ni meni. Sto bi globalisti imali spisak nasih racuna.

ODGOVORITE
Name

Mangupi

10.03.2021 03:33

Sarajevo nas pljačka a što im se daje više ovlasti više će na musti. Pavlović je fah idiot gleda samo jednu dobru stvar centralizacije a mnoge loše strane ne vidi. Sarajevo ne da pare od penzije. Meni treću godinu ne šalju zaostatka penzije. Srbi nemaju pametne ljude na javnim funkcijama prodaju nas za kafu i rakiju.

Name

Komentar

09.03.2021 16:23

Treba sacekati da iznesu sve izreketirano i korupcijom uzeto van, npr. u Rusiju, pa ce onda da dozvole i registar fizickih lica. Slicno kao i sa zakonom o porijeklu imovine.

ODGOVORITE
Name

BANKAR

09.03.2021 17:55

SIPA ne moze raditi sta hoce, bez naloga tuziteljstva. Znaci u svim uredzenim drzavama postoji kontrola jedinstvenih racuna privatnih lica i to se radi na nivou centralnoj drzavnoj banci. sto smanjuje rizik pranja novca i stednje vece kolicine novca bez porijekla,gradjani srpske nemaju s tom nadleznoscu problema osim onih krimi. koji ne mogu da dokazu porijeklo novca na stednoj kartici. I to bi bilo sve.

Name

d

09.03.2021 16:56

Dodikovi strućnjaci misle naućno kako on misli. Takva je to nauka, smeta im da se visi kaki od plate se prave dvorci, a plata nije velika. Boje se da i svjetski politićari neukradu patent RS.

ODGOVORITE
Name

Kole

09.03.2021 17:02

Sve sto se prenosi na zajednicke institucije,nece moci. Nema vise nasilja od onih bitangi Esdauna i Petrica,kada su nametali.

ODGOVORITE
Name

Li

09.03.2021 17:03

Zadzo sto je to u nadleznosti Republike Srpske,po Dejtonu.Tacka.

ODGOVORITE
Name

Ilija

09.03.2021 18:19

Najljepse mi je kad sirotinja brani one koji su tu istu sirotinju opljackali. Dirljivo i ljudski.

Name

Re Ilija

09.03.2021 19:30

Bravo Ilija svaka cast. Potpuno si u pravu. Bijeda ih brani a oni ih rasturise i opljackase.

Name

deda

09.03.2021 21:51

bravo Ilija!. Ja zivim u USA i mozes da imas milijone na racunu niko te nista ne pita,ako si stekao legalno,a samo za 10 dolara steceno ne zakonito ake te uhvate ne gine ti corka.Toga se ovi nasi boje jer je masa onih koji su stekli ogromno bogatstvo lopovlukom i muckom.

Name

Izvini Ilija

09.03.2021 22:53

Mi nismo siromašni mi imamo svoju RS što je vrednije od svih novaca o kojima ti sanjaš. Jeli ti misliš ako bi ti Izetbegovic ili drugi Izetbegovici krojili kapu u bilo kom smislu da bi ti bio bogatiji. Ne prijatelju tek bi tad ti video koliko si naivan bio. Ti i slični tebi koji žude za tim da mu Sarajevo bude glavni grad brzo su zaboravili 92u godinu a ako nisu I možda bili na onoj drugoj strani i zao I'm što I'm se želje ne ostvari se.

Name

Registar

09.03.2021 17:04

Novinskih agencija.

ODGOVORITE
Name

Ja

09.03.2021 17:24

To je vec uspostavljeno!! Npr sipa sve privatne racune moze da prati. Drugo je sto oni ne rade svoj posao.

ODGOVORITE
Name

greendestiny

09.03.2021 17:52

Cijela svrha tog registra je da institucije na građanima treniraju strogoću i da se može svaki fening duga odmah naplatiti bez prolaska kroz sudski proces. Sjećate se one žene koja je dobila opomenu od 9 feninga za struju? Sa ovim registrom, može joj se odmah skinuti sa računa koliko god je potrebno da se naplati dug, kamata, sve moguće takse itd.

ODGOVORITE
Name

Mapa Semberije

09.03.2021 18:25

Za Semberiju. Kakvi EU, EU je nepoverljiva, a mi sebi moramo vjerovati.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

09.03.2021 19:03

Ako naš registar imaju sve banke u cijeloj BiH koje nisu domaće već strane,o kakvoj privatnosti mi pričamo i koga lažemo?

ODGOVORITE
Name

Pravo pitanje

09.03.2021 22:28

Registar racuna vec postoji u RS, vodi ga APIF - prema tone niko se ne boji registra. Centralna banka ne zeli da koristi podatke registra iz APIF- a vec hoce da osnuje poseban,svoj. E to je pravo pitanje zasto nece podatke iz postojeceg registra vec pravi paralelan...

ODGOVORITE
Name

Galeb

10.03.2021 04:10

Zasto neodgovara jednostavan je odgovor Ronhil I bratija nemogu sakriti oplackano Oteto od naroda

ODGOVORITE