Очекује се скок цијене пшенице, самим тим и брашна

За очекивати је да у наредном периоду дође до скока цијена пшенице, а самим тим се очекују више цијене брашна, истичу млинари, али и пољопривредници из БиХ.

Република Српска 09.03.2021 | 07:58
Очекује се скок цијене пшенице, самим тим и брашна

Раденко Пелемиш, предсједник Удружења млинара и пекара регије Бијељина, каже да је у претходном периоду забиљежен скок цијене пшенице те да се и у наредном очекује исти тренд.

"Уколико то поскупљење не буде драстично, пекари не би требало да подижу цијене својих производа", казао је Пелемиш.

Према његовим ријечима, у посљедње вријеме дошло је и до поскупљења горива и то је сигурно утицало на саму производњу.

"Уколико не буде превелики раст цијене пшенице, ми ћемо покушати да задржимо исте цијене пекарских производа, али ако не - мораћемо да их коригујемо", казао је Пелемиш и додао да и пекари морају радити рентабилно те да не могу да послују у минису.

Зоран Кос, предсједник Удружења млинара РС, казао је да је цијена брашна у задње вријеме порасла од два до четири фенинга по килограму.

"Уколико дође до раста цијена пшенице, сигурно је да ће и брашна да поскупи, мада се с овим садашњим цијенама пшенице не може очекивати да дође до поскупљења брашна", казао је Кос.

Да је забиљежено поскупљење пшенице, истиче и Стојан Маринковић, предсједник Савеза пољопривредних произвођача РС, који каже да су у претходном периоду примјетне веће цијене те да је она сада 40 фенинга по килограму.

Да је очекивати веће цијене пшенице и у Федерацији БиХ, сматра и Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ, који каже да су прогнозе такве да је питање дана када ће бити забиљежен раст.

"Наравно да ће цијена пшеница порасти, а самим тим очекујемо и поскупљење брашна. Ми сву нашу пшеницу извеземо за неке мале паре и онда се бавимо увозом", каже Бићо.

Према његовим ријечима, у ФБиХ врећа брашна од 25 кг кошта од 15 до 25 КМ, зависно од произвођача и типа брашна.

Муриса Марић, извршна директорица Удружења потрошача "Дон" Приједор, каже да је чим је дошло до поскупљења горива било за очекивати и веће цијене осталих основних животних намирница.

"Свако поскупљење је огроман удар на џеп потрошача, а посебно зато што смо свјесни да ни пензије, а ни плате нису ишле горе, режије су иначе превисоке, тако да је сигурно један тежак период испред нас", казала је Марићева.

Додала је да у овој години биљежимо само поскупљења, која се највише односе на потрошаче.

"Сигурно да је поскупљење највећи удар на пензионере, али и на оне људе који ионако тешко живе те да ће свако поскупљење основних животних намирница морати ићи на уштрб нечег другог", истиче Марићева.

(Независне)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

ТО

09.03.2021 07:11

Тако И ТРЕБА удрите САМО по сиротињи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

09.03.2021 09:29

Види те!!! Сваки дан медији јављају о корони , о умрлим, обољелим.. а шуте о поскупљењима, која су уочљива већ дуже вријеме!!! Гориво сваки дан на пумпама скаче, шути се!!! Гориво било 1,5 КМ , цијене исте остале , а данас поскупљује цијене поново расту, а сви знамо да су те цијене већ формиране, пошто је нафта била 2,4 КМ!!! Лоповлук , а народ шути..!!!

Name

Директ

09.03.2021 07:16

Тако то иде. Прво поскупи нафта, па онда пшеница и брашно, а онда затим и хљеб и други пекарски производи, а стандард расте као "по јајима". Ово све је само још један разлог, зашто ови који нас воде, заслужују да оду у пензију што прије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxо

09.03.2021 07:26

Дали пшеница поскупјела или пак појефтинила, мени као крајњем потеошачу је увијек исто, највише кукају они који имају користи од посклупљења, а нас нико ништа не пита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоксим

09.03.2021 07:31

Све је поскупило у пм.Није поскупила набавна цијена,вец је поскупио превоз.Контејнер си некад плацао нпр.10.000 плус 1.000 за превоз,сад плацас 10.000 плус 2.000 за превоз.Нису нормални.Погледајте само колико је поскупило зељезо нпр,узас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛБ

09.03.2021 08:04

Само се треба окрнути домацем сељаку али не оним који тразе укидање увоза ово или оног за рад својих лицних дзепова, него овицном цовјеку са села који има бастицу,прасе,коку,пиле за своје потребе и мало преко које нема коме продати а добро би му досао такав приход. Сви имамо неког кога познамо а зиви на такав нацин. Само бојкот нас мозе спасити ове програмиране свијетске пропадти. Па људи моји поцните хљеб спремати код куце, овај сто нам наси драги пекарии продају је пун адитив и ко зна цега јос. Јос једном подвлацим само БОЈКОТ, па цес видјети како цијене иду доле, јер има простора, али халапљивци само себе гледају.Фуј...

ОДГОВОРИТЕ
Name

@БЛБ

09.03.2021 10:53

Ви уопсте не разумијете како функционису свјетско трзисте и пољопривреда. Бојкот на који позивате нико не би ни примјетио, таман да се сви становници Српске придрузе. Има нас премало да направимо икакву промјену на тај нацин. Једино сто мозе да се уради је притисак на политицаре да би дрзава интервенисала. Требају нам робне резерве. Све су то ствари које ми градјани моземо остварити само политицким притиском. Ако једна Данска, на примјер, мозе да строго ограници увоз хране и пољопривредних производа, и да даје високе субвенције пољопривредницима, засто то не би радила и БиХ?Прекомјеран, и непотребан, увоз је највеци непријатељ зивотног стандарда.

Name

Реалиста

09.03.2021 08:18

Када је појефтинило гориво нисте снизили цијену хљеба, сада поскупило мало гориво треба повећати цијену хљеба. Само опљачкали јадни народ. Буржуји обогатили се пропасти и пљачком предузећа које су радници муком стварали у предратној периоду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.03.2021 10:18

Треба све ово платити око Совида , шта сте очекивали да ће то држава платити или политичари да ће смањити своје трошкове.

Name

Када се сада све

09.03.2021 09:01

Увози да би се несто произвело осим голе замеље коју опет треба третирати... Сасвим јасно да је то из супљег у празно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дсц

09.03.2021 09:41

... Зашто кад у Србији има колико год треба и за продају. Тражите од Вучића и даће вам. Немојте се устручавати. Република Србска је Србија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

У Семберији.

09.03.2021 16:35

Могуце се ослонити на властиту производњу.

ОДГОВОРИТЕ