Očekuje se skok cijene pšenice, samim tim i brašna

Za očekivati je da u narednom periodu dođe do skoka cijena pšenice, a samim tim se očekuju više cijene brašna, ističu mlinari, ali i poljoprivrednici iz BiH.

Republika Srpska 09.03.2021 | 07:58
Očekuje se skok cijene pšenice, samim tim i brašna

Radenko Pelemiš, predsjednik Udruženja mlinara i pekara regije Bijeljina, kaže da je u prethodnom periodu zabilježen skok cijene pšenice te da se i u narednom očekuje isti trend.

"Ukoliko to poskupljenje ne bude drastično, pekari ne bi trebalo da podižu cijene svojih proizvoda", kazao je Pelemiš.

Prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme došlo je i do poskupljenja goriva i to je sigurno uticalo na samu proizvodnju.

"Ukoliko ne bude preveliki rast cijene pšenice, mi ćemo pokušati da zadržimo iste cijene pekarskih proizvoda, ali ako ne - moraćemo da ih korigujemo", kazao je Pelemiš i dodao da i pekari moraju raditi rentabilno te da ne mogu da posluju u minisu.

Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara RS, kazao je da je cijena brašna u zadnje vrijeme porasla od dva do četiri feninga po kilogramu.

"Ukoliko dođe do rasta cijena pšenice, sigurno je da će i brašna da poskupi, mada se s ovim sadašnjim cijenama pšenice ne može očekivati da dođe do poskupljenja brašna", kazao je Kos.

Da je zabilježeno poskupljenje pšenice, ističe i Stojan Marinković, predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača RS, koji kaže da su u prethodnom periodu primjetne veće cijene te da je ona sada 40 feninga po kilogramu.

Da je očekivati veće cijene pšenice i u Federaciji BiH, smatra i Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, koji kaže da su prognoze takve da je pitanje dana kada će biti zabilježen rast.

"Naravno da će cijena pšenica porasti, a samim tim očekujemo i poskupljenje brašna. Mi svu našu pšenicu izvezemo za neke male pare i onda se bavimo uvozom", kaže Bićo.

Prema njegovim riječima, u FBiH vreća brašna od 25 kg košta od 15 do 25 KM, zavisno od proizvođača i tipa brašna.

Murisa Marić, izvršna direktorica Udruženja potrošača "Don" Prijedor, kaže da je čim je došlo do poskupljenja goriva bilo za očekivati i veće cijene ostalih osnovnih životnih namirnica.

"Svako poskupljenje je ogroman udar na džep potrošača, a posebno zato što smo svjesni da ni penzije, a ni plate nisu išle gore, režije su inače previsoke, tako da je sigurno jedan težak period ispred nas", kazala je Marićeva.

Dodala je da u ovoj godini bilježimo samo poskupljenja, koja se najviše odnose na potrošače.

"Sigurno da je poskupljenje najveći udar na penzionere, ali i na one ljude koji ionako teško žive te da će svako poskupljenje osnovnih životnih namirnica morati ići na uštrb nečeg drugog", ističe Marićeva.

(Nezavisne)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

TO

09.03.2021 07:11

Tako I TREBA udrite SAMO po sirotinji.

ODGOVORITE
Name

ВРС

09.03.2021 09:29

Види те!!! Сваки дан медији јављају о корони , о умрлим, обољелим.. а шуте о поскупљењима, која су уочљива већ дуже вријеме!!! Гориво сваки дан на пумпама скаче, шути се!!! Гориво било 1,5 КМ , цијене исте остале , а данас поскупљује цијене поново расту, а сви знамо да су те цијене већ формиране, пошто је нафта била 2,4 КМ!!! Лоповлук , а народ шути..!!!

Name

Direkt

09.03.2021 07:16

Tako to ide. Prvo poskupi nafta, pa onda pšenica i brašno, a onda zatim i hljeb i drugi pekarski proizvodi, a standard raste kao "po jajima". Ovo sve je samo još jedan razlog, zašto ovi koji nas vode, zaslužuju da odu u penziju što prije.

ODGOVORITE
Name

Maxo

09.03.2021 07:26

Dali pšenica poskupjela ili pak pojeftinila, meni kao krajnjem poteošaču je uvijek isto, najviše kukaju oni koji imaju koristi od posklupljenja, a nas niko ništa ne pita.

ODGOVORITE
Name

Joksim

09.03.2021 07:31

Sve je poskupilo u pm.Nije poskupila nabavna cijena,vec je poskupio prevoz.Kontejner si nekad placao npr.10.000 plus 1.000 za prevoz,sad placas 10.000 plus 2.000 za prevoz.Nisu normalni.Pogledajte samo koliko je poskupilo zeljezo npr,uzas...

ODGOVORITE
Name

BLB

09.03.2021 08:04

Samo se treba okrnuti domacem seljaku ali ne onim koji traze ukidanje uvoza ovo ili onog za rad svojih licnih dzepova, nego ovicnom covjeku sa sela koji ima basticu,prase,koku,pile za svoje potrebe i malo preko koje nema kome prodati a dobro bi mu dosao takav prihod. Svi imamo nekog koga poznamo a zivi na takav nacin. Samo bojkot nas moze spasiti ove programirane svijetske propadti. Pa ljudi moji pocnite hljeb spremati kod kuce, ovaj sto nam nasi dragi pekarii prodaju je pun aditiv i ko zna cega jos. Jos jednom podvlacim samo BOJKOT, pa ces vidjeti kako cijene idu dole, jer ima prostora, ali halapljivci samo sebe gledaju.Fuj...

ODGOVORITE
Name

@BLB

09.03.2021 10:53

Vi uopste ne razumijete kako funkcionisu svjetsko trziste i poljoprivreda. Bojkot na koji pozivate niko ne bi ni primjetio, taman da se svi stanovnici Srpske pridruze. Ima nas premalo da napravimo ikakvu promjenu na taj nacin. Jedino sto moze da se uradi je pritisak na politicare da bi drzava intervenisala. Trebaju nam robne rezerve. Sve su to stvari koje mi gradjani mozemo ostvariti samo politickim pritiskom. Ako jedna Danska, na primjer, moze da strogo ogranici uvoz hrane i poljoprivrednih proizvoda, i da daje visoke subvencije poljoprivrednicima, zasto to ne bi radila i BiH?Prekomjeran, i nepotreban, uvoz je najveci neprijatelj zivotnog standarda.

Name

Realista

09.03.2021 08:18

Kada je pojeftinilo gorivo niste snizili cijenu hljeba, sada poskupilo malo gorivo treba povećati cijenu hljeba. Samo opljačkali jadni narod. Buržuji obogatili se propasti i pljačkom preduzeća koje su radnici mukom stvarali u predratnoj periodu.

ODGOVORITE
Name

Ре

09.03.2021 10:18

Треба све ово платити око Совида , шта сте очекивали да ће то држава платити или политичари да ће смањити своје трошкове.

Name

Kada se sada sve

09.03.2021 09:01

Uvozi da bi se nesto proizvelo osim gole zamelje koju opet treba tretirati... Sasvim jasno da je to iz supljeg u prazno.

ODGOVORITE
Name

dsc

09.03.2021 09:41

... Зашто кад у Србији има колико год треба и за продају. Тражите од Вучића и даће вам. Немојте се устручавати. Република Србска је Србија.

ODGOVORITE
Name

U Semberiji.

09.03.2021 16:35

Moguce se osloniti na vlastitu proizvodnju.

ODGOVORITE