Београд добија Сокак Небојше Глоговца

Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда на данашњој сједници усвојила је иницијативу Југословенског драмског позоришта да се у престоници именује Сокак Небојше Глоговца.

Србија 08.03.2021 | 21:46
Београд добија Сокак Небојше Глоговца

У иницијативи ЈДП-а наводи се да је Небојша Глоговац, као један од највећих глумаца у историји српског глумишта, играјући с подједнаким великим успјехом класични репертоар и савремене генерацијске улоге у представама и филмовима, снажно обиљежио период у коме је стварао.

Наводе да његово дјело остаје у трајном насљеђу будућих поколења.

Предсједница Комисије за споменике и називе тргова и улица Скупштине Града Београда, Андреа Радуловић, истакла је значај чувања сјећања на Глоговца, који је оставио велики печат на нашу културу.

"Небојша Глоговац је својом појавом и својим талентом представљао нешто аутентично и њему својствено у свету глуме. Својим непроцењивим доприносом развоју културних вредности у престоници и шире, оставио је дубок траг, који никада неће бити избрисан и који ће се чувати за будуће генерације. Именовањем улице остаће упамћен као један од највећих у свом, нажалост, кратком животном лету", рекла је Радуловићева.

Чланови Комисије су усвојили и заједничку иницијативу дневног листа "Вечерње новости" и замјеника градоначелника Горана Весића, да се подигне споменик јунацима Мојковачке битке.

"Сматрам да је данас, више од читавог века након Мојковачке битке и Првог светског рата, не само прикладно већ и неопходно да се одужимо црногорској армији и црногорском народу на скоро јединственом примеру жртве војске једне земље за војску друге земље. Без ове жртве, победа Србије у Првом светском рату и сам опстанак српства били би доведени у питање", навео је Весић у иницијативи.

"Без Мојковачке битке опоравак српске војске на Крфу, као и пробој Солунског фронта, не би били могући на начин на који су се одиграли. Иако је трајала непуна два дана, Мојковачка битка један је од преломних тренутака у историји нашег народа и самим тим сећање и разумевање овог догађаја је од изузетног значаја за младе, као и за све грађане Београда и Србије", истакао је Весић.

На сједници Комисије усвојена је и иницијатива Амбасаде Индије у Београду да се подигне споменик-биста чувеном индијском и светском књижевнику Рабиндранату Тагори у Парку пријатељства на Ушћу.

Рабиндранат Тагор био је први књижевник из Азије који је 1913. године добио Нобелову награду за књижевност за своју књигу "Гитанђали".

У новембру 1926. године, Тагоре је посјетио Београд и одржао предавања на Универзитету у Београду и Коларчевом универзитету.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Он

08.03.2021 22:27

је заслузио много висе од имена једног сокака у Београду. Велики глумац и цовјек.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.03.2021 08:00

Аууу, што се претргоше. И то баш сокак?! Периферија, гарант.

Name

Споменик? Опет?

09.03.2021 12:09

Аман, гдје ће у нашој Србији било шта друго да се гради осим споменика!? Србијо, земљо споменика! Споменици боље живе од обичног народа! Чувају их, одржавају , хитно налазе лопове кад их оскрнаве... Живи људи то никад не осјете !

ОДГОВОРИТЕ