Beograd dobija Sokak Nebojše Glogovca

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda na današnjoj sjednici usvojila je inicijativu Jugoslovenskog dramskog pozorišta da se u prestonici imenuje Sokak Nebojše Glogovca.

Srbija 08.03.2021 | 21:46
Beograd dobija Sokak Nebojše Glogovca

U inicijativi JDP-a navodi se da je Nebojša Glogovac, kao jedan od najvećih glumaca u istoriji srpskog glumišta, igrajući s podjednakim velikim uspjehom klasični repertoar i savremene generacijske uloge u predstavama i filmovima, snažno obilježio period u kome je stvarao.

Navode da njegovo djelo ostaje u trajnom nasljeđu budućih pokolenja.

Predsjednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda, Andrea Radulović, istakla je značaj čuvanja sjećanja na Glogovca, koji je ostavio veliki pečat na našu kulturu.

"Nebojša Glogovac je svojom pojavom i svojim talentom predstavljao nešto autentično i njemu svojstveno u svetu glume. Svojim neprocenjivim doprinosom razvoju kulturnih vrednosti u prestonici i šire, ostavio je dubok trag, koji nikada neće biti izbrisan i koji će se čuvati za buduće generacije. Imenovanjem ulice ostaće upamćen kao jedan od najvećih u svom, nažalost, kratkom životnom letu", rekla je Radulovićeva.

Članovi Komisije su usvojili i zajedničku inicijativu dnevnog lista "Večernje novosti" i zamjenika gradonačelnika Gorana Vesića, da se podigne spomenik junacima Mojkovačke bitke.

"Smatram da je danas, više od čitavog veka nakon Mojkovačke bitke i Prvog svetskog rata, ne samo prikladno već i neophodno da se odužimo crnogorskoj armiji i crnogorskom narodu na skoro jedinstvenom primeru žrtve vojske jedne zemlje za vojsku druge zemlje. Bez ove žrtve, pobeda Srbije u Prvom svetskom ratu i sam opstanak srpstva bili bi dovedeni u pitanje", naveo je Vesić u inicijativi.

"Bez Mojkovačke bitke oporavak srpske vojske na Krfu, kao i proboj Solunskog fronta, ne bi bili mogući na način na koji su se odigrali. Iako je trajala nepuna dva dana, Mojkovačka bitka jedan je od prelomnih trenutaka u istoriji našeg naroda i samim tim sećanje i razumevanje ovog događaja je od izuzetnog značaja za mlade, kao i za sve građane Beograda i Srbije", istakao je Vesić.

Na sjednici Komisije usvojena je i inicijativa Ambasade Indije u Beogradu da se podigne spomenik-bista čuvenom indijskom i svetskom književniku Rabindranatu Tagori u Parku prijateljstva na Ušću.

Rabindranat Tagor bio je prvi književnik iz Azije koji je 1913. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost za svoju knjigu "Gitanđali".

U novembru 1926. godine, Tagore je posjetio Beograd i održao predavanja na Univerzitetu u Beogradu i Kolarčevom univerzitetu.

(Tanjug)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

On

08.03.2021 23:27

je zasluzio mnogo vise od imena jednog sokaka u Beogradu. Veliki glumac i covjek.

ODGOVORITE
Name

Re

09.03.2021 09:00

Auuu, što se pretrgoše. I to baš sokak?! Periferija, garant.

Name

Spomenik? Opet?

09.03.2021 13:09

Aman, gdje će u našoj Srbiji bilo šta drugo da se gradi osim spomenika!? Srbijo, zemljo spomenika! Spomenici bolje žive od običnog naroda! Čuvaju ih, održavaju , hitno nalaze lopove kad ih oskrnave... Živi ljudi to nikad ne osjete !

ODGOVORITE