Осмомартовски марш: „Државо, покажи да нисмо саме“

У Бањалуци је одржан десети Осмомартовски марш. Под слоганом „Државо, покажи да нисмо саме“ упозорено је на насиље над женама, неравноправност и ћутање.

Република Српска 08.03.2021 | 14:35
Осмомартовски марш: „Државо, покажи да нисмо саме“

- Није ме мајка родила да ћутим. Шутња није злато. Научите ваше кћерке да проговоре. Реци истину макар дрхтавим гласом. Ово су само неке од порука са овогодишњег бањалучког Осмомартовског марша.

 „Ове године смо одлучили да обухватимо све врсте и облике насиља које жене доживљавају у нашем друштву и да покажемо држави да је системска борба која нам недостаје јер је систем тај који заказује да заштитимо жене жртве насиља, од саме пријаве насиља од мупа па до судова“, каже Милица Пралица,Удружење грађана Оштра нула.

Марширало се кроз центар града, од Народног позоришта до Трга Крајине. Активисткиње су упозориле  на неравноправан положај жена у друштву,непроцесуирање насилника и срамоту са којом се суочавају жене жртве насиља, које умјесто да им се помогне, често бивају окривљене за насиље које им се десило.

 „Жене су на маргини још увијек и бојим се да заборављамо да просјечна жена у БиХ није високообразована жена није жена која има привилегију да дође данас овдје да разговара сам медијима и да пусти глас. Просјечна жена у БиХ живи у руралном подручју, нема чак ни свој банковни рачун трпи психичко економско насиље и физичко“,каже Азра Ненић, удружење грађана Оштра нула.

У складу са епидемиолошким мјерема, ове године окупило се око 50 активиста. Довољно да се чује порука, иако недовољно да би као друштво могли рећи да смо задовољни, поручују организатори.

 „Ми заправо немамо институционалну подршку шта нам вриједе закони ако они не кажњавају почиониоце кривичних дјела поготово сполног насиља ако смо и  даље неједнако плаћене за исти посао и ако нико данас не говори о женском неплаћеном раду који је катастрофалан, а да не говоримо да је година пандемије показала колико се све сломило преко жена радница они у реалном сектору у трговинским дјелатностима гдје се показало да је капитал изнад живота“, каже Гордана Катана, грађанска активисткиња.

Циљ Осмомартовског марша је указивање на пропусте који постоје у случајевима кривичних дјела против полног интегритета, сексуалног узнемиравања и насиља. Организатори марша су бројне невладине организације.

БН ТВ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Гојко

08.03.2021 13:59

Покажите ви нама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

08.03.2021 16:55

Е мој Гојко.Те зене на слици су неције мајке,сестре или баке.Да ли овако постујес своју мајку сестру или баку.И како би се осјецао да неко тако казе твојој мајци сестри и баки.Балканико примитиво.

Name

ХОЦЕ ДОДИК

08.03.2021 14:06

ХОЦЕ ГАНГАТЕР ЦЕ ПОКАЗАТИ ДА НИСТЕ САМЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паук

08.03.2021 14:41

Можда је некад жена била угрожена, јесу поједине и данас, али не видим разлику између угрожене жене и мушкарца.Данас жене имамо у свим областима од државних институција, криминалних организација и осталих области.Него, жене које су мајке са више дјеце, тј праве жене које су стубови породице не траже и негаламе тражећи своја права оне их остварују поштовањем, љубављу и скромношћу, оне су у правом смислу краљице или виле чаробнице, зато су поштоване и цењене.А са друге стране имамо нељубазне, фрустрирани, нервозне и пре свега безбожне жене које желе ,,своја права,, и да им се глас ,, далеко чује,, оне би да ремете и праве неки нови ред, а све из љубоморе према женама које су побожне и чувају своју породицу.То је огромна разлика између жена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Паук

08.03.2021 21:18

Ти си се заглавио у средњем вијеку, нико те није изгледа обавјестио да зене данас лете у свемир, воде дрзаве, лијеце људе... Искрено се надам да немас церке, било би заиста тузно за младе зенске особе да их васпитава један тако ограницени совиниста. Зене нису масине за производјење дјеце, нити им је једини домет да "цувају породицу". Ја своју церку васпитавам да уци и ради, да се развија интелектуално, а не да радја дјецу некој будали и да цути. Ја такву зену, коју ти описујес као идеалну, не бих позелио никада. Не треба ми инкубатор, нити куцна помоцница, вец равноправна партнерка да будемо једно другом подрска. А какву поруку саљес зенама које на залост не могу да имају дјецу, то нецу ни коментарисати.

Name

Гога

08.03.2021 14:49

А сто вас је у толико великом броју изасло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАОРУЗАЈТЕ СЕ ВИ

08.03.2021 15:35

КАКВУ ВИ ДРЗАВУ ВИДИТЕ ПОБОГУ СТЕ. И ГДЈЕ. ОВДЕ. ЈА ВИДИМ АЛАНА ФОРДА САМО. И СПРДЊУ ОД ДРЗАВЕ. И БУДАЛЕ. НЕГО НАОРУЗАЈТЕ СЕ ВИ. НАЈБОЉЕ ЈЕ.

Name

Ре

08.03.2021 15:43

Остале нису стигле од Фацебоока и Инстаграма.

Name

Зага

08.03.2021 15:00

Какве институције, каква полиција, ако зена која смогне снаге, пријави породицно насиље, а та иста полиција суду поднесе кривицну пријаву и против те зене?! Дрзава цути на све неправилности у поступању према зртви насиља и зато као исход имамо многа убиства и самоубиства зена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

08.03.2021 15:37

Нас систем не стити никога сем сам себе.Па зар није рецено ;мозес бити најбољи струцњак студент,ако ниси у систему све ти је дзаба;тако је исто и са било којим правом у Републици Српској.Мозес бити у праву 100%али ако ниси у систему власти ниста ти не вриједи.Зато драге зене нека Вам је Сретан 8.март и као сто увијек нагласавам не само да Вам буде сретан 8.март него и свих 365 дана у години,јер Ви то заслузујете..Ви сте заслузиле сву срецу овога свијета.Ви сте Храбре, Лијепе, Њезне

Name

Гром

08.03.2021 16:42

Браво зене. Назалост,има много људи који не схватају вазност зене у друству. То су кркани који их омаловазавају,понизавају,цак и физицки. Зена је стуб породице,друства,и оне нас дрзе у зивоту.Многи то не схватају. Зато је и превисе неозењених,није проблем како казу у зенама. Проблем је у тим људима,сто оно тразе зену да има ко да их слуса,да прави мезу кад додје пијан куци,да је и удари понекад. Да стријепи дали је љут и засто.. И нека поцркају сами. Зена се купује пазњом,добротом,посвецивањем њима..Без зена зивот није зивот. Срецан 8 март ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Која држава?

08.03.2021 19:53

Тзв рс није држава! Ако мислите на БиХ, треба да вас пусти да поцркате! Рушили сте је, негирате је и сад би помоћ хтјели? Сиктер!

ОДГОВОРИТЕ