Osmomartovski marš: „Državo, pokaži da nismo same“

U Banjaluci je održan deseti Osmomartovski marš. Pod sloganom „Državo, pokaži da nismo same“ upozoreno je na nasilje nad ženama, neravnopravnost i ćutanje.

Republika Srpska 08.03.2021 | 14:35
Osmomartovski marš: „Državo, pokaži da nismo same“

- Nije me majka rodila da ćutim. Šutnja nije zlato. Naučite vaše kćerke da progovore. Reci istinu makar drhtavim glasom. Ovo su samo neke od poruka sa ovogodišnjeg banjalučkog Osmomartovskog marša.

 „Ove godine smo odlučili da obuhvatimo sve vrste i oblike nasilja koje žene doživljavaju u našem društvu i da pokažemo državi da je sistemska borba koja nam nedostaje jer je sistem taj koji zakazuje da zaštitimo žene žrtve nasilja, od same prijave nasilja od mupa pa do sudova“, kaže Milica Pralica,Udruženje građana Oštra nula.

Marširalo se kroz centar grada, od Narodnog pozorišta do Trga Krajine. Aktivistkinje su upozorile  na neravnopravan položaj žena u društvu,neprocesuiranje nasilnika i sramotu sa kojom se suočavaju žene žrtve nasilja, koje umjesto da im se pomogne, često bivaju okrivljene za nasilje koje im se desilo.

 „Žene su na margini još uvijek i bojim se da zaboravljamo da prosječna žena u BiH nije visokoobrazovana žena nije žena koja ima privilegiju da dođe danas ovdje da razgovara sam medijima i da pusti glas. Prosječna žena u BiH živi u ruralnom području, nema čak ni svoj bankovni račun trpi psihičko ekonomsko nasilje i fizičko“,kaže Azra Nenić, udruženje građana Oštra nula.

U skladu sa epidemiološkim mjerema, ove godine okupilo se oko 50 aktivista. Dovoljno da se čuje poruka, iako nedovoljno da bi kao društvo mogli reći da smo zadovoljni, poručuju organizatori.

 „Mi zapravo nemamo institucionalnu podršku šta nam vrijede zakoni ako oni ne kažnjavaju počionioce krivičnih djela pogotovo spolnog nasilja ako smo i  dalje nejednako plaćene za isti posao i ako niko danas ne govori o ženskom neplaćenom radu koji je katastrofalan, a da ne govorimo da je godina pandemije pokazala koliko se sve slomilo preko žena radnica oni u realnom sektoru u trgovinskim djelatnostima gdje se pokazalo da je kapital iznad života“, kaže Gordana Katana, građanska aktivistkinja.

Cilj Osmomartovskog marša je ukazivanje na propuste koji postoje u slučajevima krivičnih djela protiv polnog integriteta, seksualnog uznemiravanja i nasilja. Organizatori marša su brojne nevladine organizacije.

BN TV

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Gojko

08.03.2021 13:59

Pokažite vi nama

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

08.03.2021 16:55

E moj Gojko.Te zene na slici su necije majke,sestre ili bake.Da li ovako postujes svoju majku sestru ili baku.I kako bi se osjecao da neko tako kaze tvojoj majci sestri i baki.Balkaniko primitivo.

Name

HOCE DODIK

08.03.2021 14:06

HOCE GANGATER CE POKAZATI DA NISTE SAME

ODGOVORITE
Name

Паук

08.03.2021 14:41

Можда је некад жена била угрожена, јесу поједине и данас, али не видим разлику између угрожене жене и мушкарца.Данас жене имамо у свим областима од државних институција, криминалних организација и осталих области.Него, жене које су мајке са више дјеце, тј праве жене које су стубови породице не траже и негаламе тражећи своја права оне их остварују поштовањем, љубављу и скромношћу, оне су у правом смислу краљице или виле чаробнице, зато су поштоване и цењене.А са друге стране имамо нељубазне, фрустрирани, нервозне и пре свега безбожне жене које желе ,,своја права,, и да им се глас ,, далеко чује,, оне би да ремете и праве неки нови ред, а све из љубоморе према женама које су побожне и чувају своју породицу.То је огромна разлика између жена.

ODGOVORITE
Name

@Pauk

08.03.2021 21:18

Ti si se zaglavio u srednjem vijeku, niko te nije izgleda obavjestio da zene danas lete u svemir, vode drzave, lijece ljude... Iskreno se nadam da nemas cerke, bilo bi zaista tuzno za mlade zenske osobe da ih vaspitava jedan tako ograniceni sovinista. Zene nisu masine za proizvodjenje djece, niti im je jedini domet da "cuvaju porodicu". Ja svoju cerku vaspitavam da uci i radi, da se razvija intelektualno, a ne da radja djecu nekoj budali i da cuti. Ja takvu zenu, koju ti opisujes kao idealnu, ne bih pozelio nikada. Ne treba mi inkubator, niti kucna pomocnica, vec ravnopravna partnerka da budemo jedno drugom podrska. A kakvu poruku saljes zenama koje na zalost ne mogu da imaju djecu, to necu ni komentarisati.

Name

Goga

08.03.2021 14:49

A sto vas je u toliko velikom broju izaslo.

ODGOVORITE
Name

NAORUZAJTE SE VI

08.03.2021 15:35

KAKVU VI DRZAVU VIDITE POBOGU STE. I GDJE. OVDE. JA VIDIM ALANA FORDA SAMO. I SPRDNJU OD DRZAVE. I BUDALE. NEGO NAORUZAJTE SE VI. NAJBOLJE JE.

Name

Re

08.03.2021 15:43

Ostale nisu stigle od Facebooka i Instagrama.

Name

Zaga

08.03.2021 15:00

Kakve institucije, kakva policija, ako zena koja smogne snage, prijavi porodicno nasilje, a ta ista policija sudu podnese krivicnu prijavu i protiv te zene?! Drzava cuti na sve nepravilnosti u postupanju prema zrtvi nasilja i zato kao ishod imamo mnoga ubistva i samoubistva zena.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

08.03.2021 15:37

Nas sistem ne stiti nikoga sem sam sebe.Pa zar nije receno ;mozes biti najbolji strucnjak student,ako nisi u sistemu sve ti je dzaba;tako je isto i sa bilo kojim pravom u Republici Srpskoj.Mozes biti u pravu 100%ali ako nisi u sistemu vlasti nista ti ne vrijedi.Zato drage zene neka Vam je Sretan 8.mart i kao sto uvijek naglasavam ne samo da Vam bude sretan 8.mart nego i svih 365 dana u godini,jer Vi to zasluzujete..Vi ste zasluzile svu srecu ovoga svijeta.Vi ste Hrabre, Lijepe, Njezne

Name

Grom

08.03.2021 16:42

Bravo zene. Nazalost,ima mnogo ljudi koji ne shvataju vaznost zene u drustvu. To su krkani koji ih omalovazavaju,ponizavaju,cak i fizicki. Zena je stub porodice,drustva,i one nas drze u zivotu.Mnogi to ne shvataju. Zato je i previse neozenjenih,nije problem kako kazu u zenama. Problem je u tim ljudima,sto ono traze zenu da ima ko da ih slusa,da pravi mezu kad dodje pijan kuci,da je i udari ponekad. Da strijepi dali je ljut i zasto.. I neka pocrkaju sami. Zena se kupuje paznjom,dobrotom,posvecivanjem njima..Bez zena zivot nije zivot. Srecan 8 mart ...

ODGOVORITE
Name

Koja država?

08.03.2021 19:53

Tzv rs nije država! Ako mislite na BiH, treba da vas pusti da pocrkate! Rušili ste je, negirate je i sad bi pomoć htjeli? Sikter!

ODGOVORITE