Састављају спискове у домовима за старе

Домови за стара лица у РС већ састављају спискове колико је запослених, а колико корисника заинтересовано за вакцинацију против вируса корона, а за "Независне" су потврдили да је већина запослених спремна да се вакцинише, док на вакцину против ковида-19 пристаје и велики број корисника.

Република Српска 07.03.2021 | 19:28
Састављају спискове у домовима за старе

Према Плану вакцинације у Српској, након медицинских радника, приоритет за имунизацију имају управо запосленици и корисници домова за старија лица, а према најавама надлежних ова масовнија вакцинација би могла ускоро почети.

Гордана Лиховић, директорица Дома пензионера у Бањалуци, у разговору за "Независне" је рекла да би према прелиминарним процјенама у овом дому око 140 корисника и 67 запослених пристало на вакцинацију.

Објаснила је да тренутно у Дому пензионера Бањалука има 141 корисник, те да ови подаци нису званична, већ интерна процјена самог дома.

Додала је да ће љекари процијенити који од корисника, али и запослених због хроничних обољења или алергија можда неће бити у могућности сада да приме вакцине.

Подсјетила је да је вакцинација против вируса корона на добровољној бази, али да ће вјероватно скоро сви корисници овог дома за стара лица бити вакцинисани, јер старије особе спадају у ризичну категорију.

Винко Лолић, директор Геронтолошког центра Бањалука, казао је да приликом израде спискова контактирају сроднике корисника, јер је неопходан и њихов пристанак да би се старија особа могла вакцинисати.

"За пристанак на вакцинацију корисника који су стигли путем Центра за социјални рад тражили смо сагласност од Центра", рекао је Лолић.

Додао је да у Геронтолошком центру Бањалука имају жељу да се што већи број корисника вакцинише.

"Колико смо досад успјели да видимо, јако мали проценат радника је против вакцинације. Детаљне бројеве колико корисника и колико радника ће бити вакцинисано имаћемо у наредним данима", казао је Лолић.

Рајко Ћапин, директор Дома пензионера у Требињу, казао је да ће се процентуално око 70 одсто корисника вакцинисати против вируса корона, док је нешто мањи број радника који пристају на имунизацију.

У БиХ је за 24 часа регистровано 400 новозаражених на вирус корона, док је 12 особа преминуло, што је више од дупло мање заражених у односу на извјештај од суботе, када је на овај вирус било позитивно 985 особа, а живот је изгубило њих 19.

У РС јуче је било 97 новообољелих, док су три особе изгубиле живот, у ФБиХ на вирус је било позитивно 297, а преминуло је осам особа, док је у Брчко дистрикту шест новообољело, а регистрован је један смртни случај.

(Независне)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ПЛАНдемија

07.03.2021 19:25

У многим државама је забрањена било каква вакцинација особа старијих од 70 или 75 година. У САД, Швајцарској...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоксим

07.03.2021 20:20

Ево ја гарантујем да је велики број здравствених радника против вакцинације али им се преијети отказом,тако да су приморани да је приме...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Печурка

08.03.2021 09:55

Нико ни на шта не може да вас натера. То су само изговори. Кад је глава у песку, задњица плаћа цех.

Name

Страсно

07.03.2021 22:22

Страсно, ста радите и од старости и од младости!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник Дома

07.03.2021 22:23

Не влада заинтересованост у Дому пензионионера за пелцовањем..свега 20_сетак радника ...изразило зељу за боцкањем !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.03.2021 06:53

Хм, и ова лазе. Јадно.