Sastavljaju spiskove u domovima za stare

Domovi za stara lica u RS već sastavljaju spiskove koliko je zaposlenih, a koliko korisnika zainteresovano za vakcinaciju protiv virusa korona, a za "Nezavisne" su potvrdili da je većina zaposlenih spremna da se vakciniše, dok na vakcinu protiv kovida-19 pristaje i veliki broj korisnika.

Republika Srpska 07.03.2021 | 19:28
Sastavljaju spiskove u domovima za stare

Prema Planu vakcinacije u Srpskoj, nakon medicinskih radnika, prioritet za imunizaciju imaju upravo zaposlenici i korisnici domova za starija lica, a prema najavama nadležnih ova masovnija vakcinacija bi mogla uskoro početi.

Gordana Lihović, direktorica Doma penzionera u Banjaluci, u razgovoru za "Nezavisne" je rekla da bi prema preliminarnim procjenama u ovom domu oko 140 korisnika i 67 zaposlenih pristalo na vakcinaciju.

Objasnila je da trenutno u Domu penzionera Banjaluka ima 141 korisnik, te da ovi podaci nisu zvanična, već interna procjena samog doma.

Dodala je da će ljekari procijeniti koji od korisnika, ali i zaposlenih zbog hroničnih oboljenja ili alergija možda neće biti u mogućnosti sada da prime vakcine.

Podsjetila je da je vakcinacija protiv virusa korona na dobrovoljnoj bazi, ali da će vjerovatno skoro svi korisnici ovog doma za stara lica biti vakcinisani, jer starije osobe spadaju u rizičnu kategoriju.

Vinko Lolić, direktor Gerontološkog centra Banjaluka, kazao je da prilikom izrade spiskova kontaktiraju srodnike korisnika, jer je neophodan i njihov pristanak da bi se starija osoba mogla vakcinisati.

"Za pristanak na vakcinaciju korisnika koji su stigli putem Centra za socijalni rad tražili smo saglasnost od Centra", rekao je Lolić.

Dodao je da u Gerontološkom centru Banjaluka imaju želju da se što veći broj korisnika vakciniše.

"Koliko smo dosad uspjeli da vidimo, jako mali procenat radnika je protiv vakcinacije. Detaljne brojeve koliko korisnika i koliko radnika će biti vakcinisano imaćemo u narednim danima", kazao je Lolić.

Rajko Ćapin, direktor Doma penzionera u Trebinju, kazao je da će se procentualno oko 70 odsto korisnika vakcinisati protiv virusa korona, dok je nešto manji broj radnika koji pristaju na imunizaciju.

U BiH je za 24 časa registrovano 400 novozaraženih na virus korona, dok je 12 osoba preminulo, što je više od duplo manje zaraženih u odnosu na izvještaj od subote, kada je na ovaj virus bilo pozitivno 985 osoba, a život je izgubilo njih 19.

U RS juče je bilo 97 novooboljelih, dok su tri osobe izgubile život, u FBiH na virus je bilo pozitivno 297, a preminulo je osam osoba, dok je u Brčko distriktu šest novooboljelo, a registrovan je jedan smrtni slučaj.

(Nezavisne)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

PLANdemija

07.03.2021 19:25

U mnogim državama je zabranjena bilo kakva vakcinacija osoba starijih od 70 ili 75 godina. U SAD, Švajcarskoj...

ODGOVORITE
Name

Joksim

07.03.2021 20:20

Evo ja garantujem da je veliki broj zdravstvenih radnika protiv vakcinacije ali im se preijeti otkazom,tako da su primorani da je prime...

ODGOVORITE
Name

Pečurka

08.03.2021 09:55

Niko ni na šta ne može da vas natera. To su samo izgovori. Kad je glava u pesku, zadnjica plaća ceh.

Name

Strasno

07.03.2021 22:22

Strasno, sta radite i od starosti i od mladosti!!!!

ODGOVORITE
Name

Radnik Doma

07.03.2021 22:23

Ne vlada zainteresovanost u Domu penzionionera za pelcovanjem..svega 20_setak radnika ...izrazilo zelju za bockanjem !!

ODGOVORITE
Name

Re

08.03.2021 06:53

Hm, i ova laze. Jadno.