Година дана од првог случаја вируса корона у Српској

На данашњи дан прошле године у Српској је регистрован први случај корона вируса, а у сјенци ове епидемије живимо и сада, страхујући за своје и животе својих најмилијих, као и на њеном самом почетку.

Република Српска 05.03.2021 | 08:47
Година дана од првог случаја вируса корона у Српској

Све је кренуло 5. марта 2020, када су надлежне здравствене институције заказале конференцију за медије на којој су јавност обавијестиле о првом позитивном случају. Ријеч је о  нашем човјеку који ради у Италији и који се тамо заразио, а корону је добило и његово дијете, ученик бањалучке ОШ „Бранко Ћопић“, у којој је одмах обустављена настава.

Ово је, практично, била клица првог кластера у РС који нас је све забринуо, а да нисмо ни били свјесни шта нас чека у данима и мјесецима који су услиједили.

Сусрет са смрћу

Оно најтеже што смо дочекали свакако су биле жртве које је ковид донио, а од ове опаке болести страдавале су и цијеле породице, у размаку од пар седмица. Поред старијих и људи који су имали неке хроничне болести, ковид је убијао и младе који су прије короне били беспријекорно здрави. Колико је ова болест тешка и подмукла потврђују и свједочења преживјелих, који сусрет с ковидом описују као сусрет са самом смрћу!

Од 5. марта лани, па до данас ковид је у Српској однио 2.270 живота, а короном је заражено 44.110 грађана.

Присјећајући се почетка епидемије код нас, начелница Клинике за инфективне болести у УКЦ РС др Антонија Верхаз каже да је први пацијент, обољели од ковида 19, у РС био импортовани случај.

– Ријеч је о пацијенту који је на привременом раду и Италији и који се тамо  заразио. Пацијент се вратио из Италије, детектована је болест ковид 19 и то је био почетак епидемије код нас – каже за Српскаинфо др Верхаз.

Брзо ширење болести

Према њеним ријечима, у УКЦ РС су се током јануара и фебруара, након извјештаја о дешавањима у Вухану, припремали за ову болест.

– Већ тада смо знали да је ова болест другачија од других инфективних болести, зато што је било очигледно да се јако брзо шири. А то је велика опасност, јер је свијет постао “глобално село” и много се путује. Данас се каже да се једна заразна болест шири брзином најбржег превозног средства – објашњава др Верхаз.

Тако је и било и с короном, па су у Српској, након првог, веома брзо кренули да се нижи нови случајеви заразе, а са првом жртвом ковида суочили смо се 28. марта.

Ванредно стање

У међувремену, тачније 21. марта, уведен је полицијски час, док је седам дана након тога проглашено и ванредно стање чији су почетак, између осталог, обиљежиле и незапамћене гужве у маркетима, па су најупечатљивије сцене из тог периода били редови испред продавница, те апотека и банака.

Због погоршања епидемиолошке ситуације затворени су вртићи, школе, факултети, угоститељски објекти, фризерски салони. У сваком предузећу, гдје је то било могуће, организован је рад од куће, дјеца су учила онлајн. На јавним мјестима стриктно су морале да се поштују превентивне мјере, попут ношења заштитних маски, дезинфекције, држања физичке дистанце.

Све поменуте мјере за циљ су имале само једно – максимално спријечити ширење короне и сачувати што више живота, док је све остало могло и морало да сачека. Испоставило се да су испунила своју сврху, јер је, усљед стабилизације епидемиолошке ситуације, 13. маја услиједило постепено отварање, а ванредно стање које је проглашено 28. марта укинуто је 21. маја.

Други талас

Епидемиолошка ситуација је током љета и јесени, занемаривши краћа погоршања, била прилично стабилна, али смо се већ у октобру суочили с новим ударом короне, која је своје најстрашније лице показала у новембру.

У овом мјесецу, САРС-ЦоВ-2 потврђен је код чак 12.106 људи, што је 40 одсто од укупног броја заражених дотад у РС, док су битку с ковидом изгубиле 632 особе или чак 59 одсто од укупног броја преминулих за скоро девет мјесеци. У болницама је у једном тренутку било више од 1.220 пацијената, а на респираторима и по 70 људи.

У новембру и дијелом децембру, у болницама се тражио кревет више, а здравствени радници су дошли до крајњих граница своје издржљивости.

Од почетка ове године услиједио је период стабилизације, који, нажалост, није дуго потрајао. Наиме, таман кад смо помислили да се зараза стишава, а и вакцине су полако почеле да пристижу у Српску, епидемија се протеклих дана поново разбуктала, тако да ће, по свему судећи, и ова година проћи у њеном знаку.

(Српскаинфо)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Бањалукаааааааа

05.03.2021 08:00

Па сад..Јахорина..сезона скијања заврсена...па се елита вратила куци ..па сад поново затварај..јел побогу..народ је крив..а они не мају куд..па веле ајмо опет по раји....а они пуни клица и вируса свакојаких...елита (папана и папанки..папака и папкара републике српске)се одморила на скијалистима србије и српске па сад поново затвори рају у тор..дабогда поцркали...ј..о их месар уцмар...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоксим

05.03.2021 08:48

Какве везе има Јахорина и скијање,де не лупетај.На Јахорини је највеца гузва била од 10.01.-20.01.,па по томе би највеци бум заразених требао бити поцетком фебруара,а сад је поцетак марта.Према томе,ако немас цим мислити,немој ниста ни писати,боље ти је...

Name

Ре Јоксим

05.03.2021 09:22

И те како Јахорина има везе са ширењем заразе као и Бјелашница, Копаоник, Златибор и остала скијалишта. Твојој статистици са некаквим датумима нема мјеста у овој теми. Ово тврдим и могу доказати. "Бањалукааааа" је 100% у праву!

Name

Борац

05.03.2021 12:16

Сада мозете ици на закуску. Добро се зарадили на тендерима. Корона је ваљала овим сектаским лоповима.

Name

Истине ради

05.03.2021 08:07

Заборавили сте први и највећи кластер из Јова бара са прославе осмог марта одакле је бањалучки џет сет заразио цијелу бања луку

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоксим

05.03.2021 08:46

Да није Јова бар,био би Пера бар,Марко,Јанко...је ли битно гдје је поцело.Ста,да није поцело ту,не би ни било короне у РС...де муцни мало главом.

Name

Дрмоје

05.03.2021 15:47

Јел нерадни дан код нас у РС-у?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

05.03.2021 16:33

Наравно да је то била велика лаж и контраверза. Имате у архивама на интернету, крајем јануара је у тој школи откривен вирус свињског грипа Х1Н1, потом су скоро сви ђаци и наставно особље оболили од грипе или шта је већ било, да би почетком марта откривен и вирус короне у тој школи. Занимљиво је то да је настава обустављена али само преко викенда док је само разред од те заражене ученице био у изолацији две седмице. Потом је обустављена настава у цијелој РС. Објављено је тада да нико из тог разреда није био позитиван као и нико у цијелој школи. Закључак, основна школа Б.Ћопић није била никакав кластер....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коронаши

05.03.2021 18:00

Срам вас било какве вијести пишете. Кпрона постоји вјештачка бактерија направљена у лабораторију. Тестови направљени 2016 године а европске земље прве тестиве наручиле 2018 да се спреме. Коме мажете очи. Само се изјасните послаћу вам доказе тестова које сваки дан достављам са датумом производње из 2016. Јесмо сељаци и чували овце али нисмо пасли траву са њима

ОДГОВОРИТЕ