Godina dana od prvog slučaja virusa korona u Srpskoj

Na današnji dan prošle godine u Srpskoj je registrovan prvi slučaj korona virusa, a u sjenci ove epidemije živimo i sada, strahujući za svoje i živote svojih najmilijih, kao i na njenom samom početku.

Republika Srpska 05.03.2021 | 08:47
Godina dana od prvog slučaja virusa korona u Srpskoj

Sve je krenulo 5. marta 2020, kada su nadležne zdravstvene institucije zakazale konferenciju za medije na kojoj su javnost obavijestile o prvom pozitivnom slučaju. Riječ je o  našem čovjeku koji radi u Italiji i koji se tamo zarazio, a koronu je dobilo i njegovo dijete, učenik banjalučke OŠ „Branko Ćopić“, u kojoj je odmah obustavljena nastava.

Ovo je, praktično, bila klica prvog klastera u RS koji nas je sve zabrinuo, a da nismo ni bili svjesni šta nas čeka u danima i mjesecima koji su uslijedili.

Susret sa smrću

Ono najteže što smo dočekali svakako su bile žrtve koje je kovid donio, a od ove opake bolesti stradavale su i cijele porodice, u razmaku od par sedmica. Pored starijih i ljudi koji su imali neke hronične bolesti, kovid je ubijao i mlade koji su prije korone bili besprijekorno zdravi. Koliko je ova bolest teška i podmukla potvrđuju i svjedočenja preživjelih, koji susret s kovidom opisuju kao susret sa samom smrću!

Od 5. marta lani, pa do danas kovid je u Srpskoj odnio 2.270 života, a koronom je zaraženo 44.110 građana.

Prisjećajući se početka epidemije kod nas, načelnica Klinike za infektivne bolesti u UKC RS dr Antonija Verhaz kaže da je prvi pacijent, oboljeli od kovida 19, u RS bio importovani slučaj.

– Riječ je o pacijentu koji je na privremenom radu i Italiji i koji se tamo  zarazio. Pacijent se vratio iz Italije, detektovana je bolest kovid 19 i to je bio početak epidemije kod nas – kaže za Srpskainfo dr Verhaz.

Brzo širenje bolesti

Prema njenim riječima, u UKC RS su se tokom januara i februara, nakon izvještaja o dešavanjima u Vuhanu, pripremali za ovu bolest.

– Već tada smo znali da je ova bolest drugačija od drugih infektivnih bolesti, zato što je bilo očigledno da se jako brzo širi. A to je velika opasnost, jer je svijet postao “globalno selo” i mnogo se putuje. Danas se kaže da se jedna zarazna bolest širi brzinom najbržeg prevoznog sredstva – objašnjava dr Verhaz.

Tako je i bilo i s koronom, pa su u Srpskoj, nakon prvog, veoma brzo krenuli da se niži novi slučajevi zaraze, a sa prvom žrtvom kovida suočili smo se 28. marta.

Vanredno stanje

U međuvremenu, tačnije 21. marta, uveden je policijski čas, dok je sedam dana nakon toga proglašeno i vanredno stanje čiji su početak, između ostalog, obilježile i nezapamćene gužve u marketima, pa su najupečatljivije scene iz tog perioda bili redovi ispred prodavnica, te apoteka i banaka.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije zatvoreni su vrtići, škole, fakulteti, ugostiteljski objekti, frizerski saloni. U svakom preduzeću, gdje je to bilo moguće, organizovan je rad od kuće, djeca su učila onlajn. Na javnim mjestima striktno su morale da se poštuju preventivne mjere, poput nošenja zaštitnih maski, dezinfekcije, držanja fizičke distance.

Sve pomenute mjere za cilj su imale samo jedno – maksimalno spriječiti širenje korone i sačuvati što više života, dok je sve ostalo moglo i moralo da sačeka. Ispostavilo se da su ispunila svoju svrhu, jer je, usljed stabilizacije epidemiološke situacije, 13. maja uslijedilo postepeno otvaranje, a vanredno stanje koje je proglašeno 28. marta ukinuto je 21. maja.

Drugi talas

Epidemiološka situacija je tokom ljeta i jeseni, zanemarivši kraća pogoršanja, bila prilično stabilna, ali smo se već u oktobru suočili s novim udarom korone, koja je svoje najstrašnije lice pokazala u novembru.

U ovom mjesecu, SARS-CoV-2 potvrđen je kod čak 12.106 ljudi, što je 40 odsto od ukupnog broja zaraženih dotad u RS, dok su bitku s kovidom izgubile 632 osobe ili čak 59 odsto od ukupnog broja preminulih za skoro devet mjeseci. U bolnicama je u jednom trenutku bilo više od 1.220 pacijenata, a na respiratorima i po 70 ljudi.

U novembru i dijelom decembru, u bolnicama se tražio krevet više, a zdravstveni radnici su došli do krajnjih granica svoje izdržljivosti.

Od početka ove godine uslijedio je period stabilizacije, koji, nažalost, nije dugo potrajao. Naime, taman kad smo pomislili da se zaraza stišava, a i vakcine su polako počele da pristižu u Srpsku, epidemija se proteklih dana ponovo razbuktala, tako da će, po svemu sudeći, i ova godina proći u njenom znaku.

(Srpskainfo)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Banjalukaaaaaaaa

05.03.2021 08:00

Pa sad..Jahorina..sezona skijanja zavrsena...pa se elita vratila kuci ..pa sad ponovo zatvaraj..jel pobogu..narod je kriv..a oni ne maju kud..pa vele ajmo opet po raji....a oni puni klica i virusa svakojakih...elita (papana i papanki..papaka i papkara republike srpske)se odmorila na skijalistima srbije i srpske pa sad ponovo zatvori raju u tor..dabogda pocrkali...j..o ih mesar ucmar...

ODGOVORITE
Name

Joksim

05.03.2021 08:48

Kakve veze ima Jahorina i skijanje,de ne lupetaj.Na Jahorini je najveca guzva bila od 10.01.-20.01.,pa po tome bi najveci bum zarazenih trebao biti pocetkom februara,a sad je pocetak marta.Prema tome,ako nemas cim misliti,nemoj nista ni pisati,bolje ti je...

Name

Re Joksim

05.03.2021 09:22

I te kako Jahorina ima veze sa širenjem zaraze kao i Bjelašnica, Kopaonik, Zlatibor i ostala skijališta. Tvojoj statistici sa nekakvim datumima nema mjesta u ovoj temi. Ovo tvrdim i mogu dokazati. "Banjalukaaaaa" je 100% u pravu!

Name

Borac

05.03.2021 12:16

Sada mozete ici na zakusku. Dobro se zaradili na tenderima. Korona je valjala ovim sektaskim lopovima.

Name

Istine radi

05.03.2021 08:07

Zaboravili ste prvi i najveći klaster iz Jova bara sa proslave osmog marta odakle je banjalučki džet set zarazio cijelu banja luku

ODGOVORITE
Name

Joksim

05.03.2021 08:46

Da nije Jova bar,bio bi Pera bar,Marko,Janko...je li bitno gdje je pocelo.Sta,da nije pocelo tu,ne bi ni bilo korone u RS...de mucni malo glavom.

Name

Drmoje

05.03.2021 15:47

Jel neradni dan kod nas u RS-u?

ODGOVORITE
Name

Skeptik

05.03.2021 16:33

Naravno da je to bila velika laž i kontraverza. Imate u arhivama na internetu, krajem januara je u toj školi otkriven virus svinjskog gripa H1N1, potom su skoro svi đaci i nastavno osoblje obolili od gripe ili šta je već bilo, da bi početkom marta otkriven i virus korone u toj školi. Zanimljivo je to da je nastava obustavljena ali samo preko vikenda dok je samo razred od te zaražene učenice bio u izolaciji dve sedmice. Potom je obustavljena nastava u cijeloj RS. Objavljeno je tada da niko iz tog razreda nije bio pozitivan kao i niko u cijeloj školi. Zaključak, osnovna škola B.Ćopić nije bila nikakav klaster....

ODGOVORITE
Name

Koronaši

05.03.2021 18:00

Sram vas bilo kakve vijesti pišete. Kprona postoji vještačka bakterija napravljena u laboratoriju. Testovi napravljeni 2016 godine a evropske zemlje prve testive naručile 2018 da se spreme. Kome mažete oči. Samo se izjasnite poslaću vam dokaze testova koje svaki dan dostavljam sa datumom proizvodnje iz 2016. Jesmo seljaci i čuvali ovce ali nismo pasli travu sa njima

ODGOVORITE