Цијене скачу: Прољећна сјетва скупља и до 50%

Пољопривредници су већ окупирали пољопривредне апотеке да се обезбиједе за предстојећу прољећну сјетву и како би купили репроматеријал за који сматрају да ће још поскупјети у наредном периоду те могу већ сада да тврде да ће сјетва бити скупља и до 50 одсто.

Република Српска 05.03.2021 | 08:03
Цијене скачу: Прољећна сјетва скупља и до 50%

Наводе да је тренутно несташица сјемена кукуруза на тржишту, а и за ђубриво, које је поскупјело, могуће је да ће му цијене још расти.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза пољопривредних произвођача РС, истакао је да ће ове године прољећна сјетва бити скупља и до 50 одсто у односу на раније године.

"Ове године ће сигурно доћи до повећања броја засијаних површина под уљарицама, јер су најстабилније у пласману, али и житарице не заостају", казао је Маринковић за "Независне".

Према његовим ријечима, константно је присутно поскупљење нафте, што указује на то да би цијене репроматеријала могле још да расту.

"Несташица сјемена појединих хибрида кукуруза, обично оних најроднијих, наводи пољопривреднике да се раније обезбиједе истим и зато имамо већу потражњу у овим мјесецима за сјеменима", казао је Маринковић.

Додао је да и пољопривредници, након што успију нешто да наплате, добију субвенције или да пласирају нешто од својих производа, одмах настоје новац да уложе у минерално ђубриво, гдје је такође забиљежен стални пораст цијена.

"Сигурно је да ћемо у односу на прошлу годину имати у појединим гранама, да ли ратарским или повртарским, и до 50 одсто скупљу сјетву него прошле године", казао је Маринковић.

Према његовим ријечима, ипак више цијене сјемена и ђубрива неће утицати на то да пољопривредници у РС одустају од сјетве.

"Наши домаћини тешко ће одустати од сјетве, јер је у питању традиција, као и породична част, али и срамота је да се не засије њива, мада ће они сигурни да калкулишу и да гледају да прођу што јефтиније", казао је Маринковић.

Додао је да су цијене сјеменског кукуруза скочиле од 10 до 30 одсто, али да ипак све зависи од сјеменске куће и хибрида.

"До 40 одсто поскупила су минерална ђубрива, једино још нису поскупила хемијска средства, али се и то може очекивати у наредном периоду", истиче Маринковић.

Саво Бакајлић, предсједник Регионалног удружења пољопривредника Семберије и Мајевице, истиче да су на прагу прољећне сјетве цијене репроматеријала скочиле скоро па дупло.

"Иако је остало скоро мјесец дана до прољећне сјетве, пољопривредници су већ сад окупирали пољопривредне апотеке у страху од додатног поскупљена сјеменског кукуруза и ђубрива, а и садашње цијене су сигурно и до 40 одсто више него ранијих година", казао је Бакајлић.

Како каже, пољопривредници у овом дијелу РС сигурно ће добро да размисле колико ће површина да засију ове године.

"Лично ћу сам смањити ове године прољећну сјетву, јер немамо никакву рачуницу", истиче Бакајлић.

(Независне)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Јаффа

05.03.2021 07:09

Пољопривредници су категорија коју су највише искористили политичари, накупци и трговци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биссцвит

05.03.2021 11:08

Јадни дзаба сију кад немају коме продат послијеце да заоравају по њивама ,у овој дрзави само ако мозе каква мафија и дрога да се посије тоби цвјетало и какав бизнис а од пољопривреде никовисе не зиви.

Name

Перспектива?

05.03.2021 07:21

Када је сјетва за 50% скупља за колико це бити скупља берба? И све уз цињеницу да је привреда у БиХ пољопривреда!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прле

06.03.2021 06:25

Привреда у БиХ је коцка, игре на срецу и корупција!

Name

Јоксим

05.03.2021 07:32

За остало не знам,али сто лазу за гориво.Па просле године у ово доба је нафта била 2,2км,а сад је 1,9.Сто це реци да би њихове намирнице требале појефтинити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Јоксим

06.03.2021 07:18

Провјери јос једном податке, није бас да су тацни, прољетна сјетва је друга половина априла и прва маја, тад је гориво биљезило највеци пад у историји, додусе велике су разлике измедју пумпи биле, но углавном није прелазило 1,7КМ, а било га је и по 1,4...

Name

Урош

05.03.2021 07:46

А шта би са робним резервама биле би сад добре да лопови не покрадоше и још не одговараше.Ура за Владу кретена.Ура за лопове јачи сте од Лукача који се само мргуди као опасан тип.

ОДГОВОРИТЕ
Name

љубомир

05.03.2021 08:38

Зајеби те сељацине који само на изборима гласају за оне који су их вец зајебали,пуни им дзепове и подрзи на гласању,нова снага и млади који су јос не искварени и ви јос увек за додикс хахахаха.

Name

Тамић и Орање

05.03.2021 09:05

Ови само кукају.Кад је сјетва казу никад скупља све поскупљује.Кад је побрано тад им јефтино и мала цијена,мале субвенције.Вјецито кукају.Па носите се висе,ако вам се не исплати не радите и крај прице.Раде и људи за минималац па не кукају вец вам плацају паприку,парадајз,лубеницу колико год да ставите цијену,плате и цуте а ви само кукате кукате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛука

05.03.2021 09:51

Да ли си се ти икада бавио пољопривредом!? Не баве се сви повртларством па да неоправдано прескупо продају своје производе, има сточара, земљорадника, воћара....није сва пољопривреда на тржници... Сточари и земљорадници имају реалан проблем са увозом и поскупљењем репроматеријала, велики као Додик добијају подстицаје а шта ћеш са малима који немају ту могућност!? Ја не кукам али проблем је реалжн и ескалирао је са овим бременом Короне.

Name

ТЕШКО НАМА

05.03.2021 18:51

СИЈАТИ ЗА СВОЈЕ ПОТРЕБЕ. КОЛИКО КОМЕ ТРЕБА. АКО НЕТРЕБА ИЛИ НЕМА РАЧУНА НЕТРЕБА ЗАСИЈАВАТИ.