Cijene skaču: Proljećna sjetva skuplja i do 50%

Poljoprivrednici su već okupirali poljoprivredne apoteke da se obezbijede za predstojeću proljećnu sjetvu i kako bi kupili repromaterijal za koji smatraju da će još poskupjeti u narednom periodu te mogu već sada da tvrde da će sjetva biti skuplja i do 50 odsto.

Republika Srpska 05.03.2021 | 08:03
Cijene skaču: Proljećna sjetva skuplja i do 50%

Navode da je trenutno nestašica sjemena kukuruza na tržištu, a i za đubrivo, koje je poskupjelo, moguće je da će mu cijene još rasti.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača RS, istakao je da će ove godine proljećna sjetva biti skuplja i do 50 odsto u odnosu na ranije godine.

"Ove godine će sigurno doći do povećanja broja zasijanih površina pod uljaricama, jer su najstabilnije u plasmanu, ali i žitarice ne zaostaju", kazao je Marinković za "Nezavisne".

Prema njegovim riječima, konstantno je prisutno poskupljenje nafte, što ukazuje na to da bi cijene repromaterijala mogle još da rastu.

"Nestašica sjemena pojedinih hibrida kukuruza, obično onih najrodnijih, navodi poljoprivrednike da se ranije obezbijede istim i zato imamo veću potražnju u ovim mjesecima za sjemenima", kazao je Marinković.

Dodao je da i poljoprivrednici, nakon što uspiju nešto da naplate, dobiju subvencije ili da plasiraju nešto od svojih proizvoda, odmah nastoje novac da ulože u mineralno đubrivo, gdje je takođe zabilježen stalni porast cijena.

"Sigurno je da ćemo u odnosu na prošlu godinu imati u pojedinim granama, da li ratarskim ili povrtarskim, i do 50 odsto skuplju sjetvu nego prošle godine", kazao je Marinković.

Prema njegovim riječima, ipak više cijene sjemena i đubriva neće uticati na to da poljoprivrednici u RS odustaju od sjetve.

"Naši domaćini teško će odustati od sjetve, jer je u pitanju tradicija, kao i porodična čast, ali i sramota je da se ne zasije njiva, mada će oni sigurni da kalkulišu i da gledaju da prođu što jeftinije", kazao je Marinković.

Dodao je da su cijene sjemenskog kukuruza skočile od 10 do 30 odsto, ali da ipak sve zavisi od sjemenske kuće i hibrida.

"Do 40 odsto poskupila su mineralna đubriva, jedino još nisu poskupila hemijska sredstva, ali se i to može očekivati u narednom periodu", ističe Marinković.

Savo Bakajlić, predsjednik Regionalnog udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice, ističe da su na pragu proljećne sjetve cijene repromaterijala skočile skoro pa duplo.

"Iako je ostalo skoro mjesec dana do proljećne sjetve, poljoprivrednici su već sad okupirali poljoprivredne apoteke u strahu od dodatnog poskupljena sjemenskog kukuruza i đubriva, a i sadašnje cijene su sigurno i do 40 odsto više nego ranijih godina", kazao je Bakajlić.

Kako kaže, poljoprivrednici u ovom dijelu RS sigurno će dobro da razmisle koliko će površina da zasiju ove godine.

"Lično ću sam smanjiti ove godine proljećnu sjetvu, jer nemamo nikakvu računicu", ističe Bakajlić.

(Nezavisne)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Jaffa

05.03.2021 07:09

Poljoprivrednici su kategorija koju su najviše iskoristili političari, nakupci i trgovci.

ODGOVORITE
Name

Bisscvit

05.03.2021 11:08

Jadni dzaba siju kad nemaju kome prodat poslijece da zaoravaju po njivama ,u ovoj drzavi samo ako moze kakva mafija i droga da se posije tobi cvjetalo i kakav biznis a od poljoprivrede nikovise ne zivi.

Name

Perspektiva?

05.03.2021 07:21

Kada je sjetva za 50% skuplja za koliko ce biti skuplja berba? I sve uz cinjenicu da je privreda u BiH poljoprivreda!

ODGOVORITE
Name

Prle

06.03.2021 06:25

Privreda u BiH je kocka, igre na srecu i korupcija!

Name

Joksim

05.03.2021 07:32

Za ostalo ne znam,ali sto lazu za gorivo.Pa prosle godine u ovo doba je nafta bila 2,2km,a sad je 1,9.Sto ce reci da bi njihove namirnice trebale pojeftiniti...

ODGOVORITE
Name

Re: Joksim

06.03.2021 07:18

Provjeri jos jednom podatke, nije bas da su tacni, proljetna sjetva je druga polovina aprila i prva maja, tad je gorivo biljezilo najveci pad u istoriji, doduse velike su razlike izmedju pumpi bile, no uglavnom nije prelazilo 1,7KM, a bilo ga je i po 1,4...

Name

Uroš

05.03.2021 07:46

A šta bi sa robnim rezervama bile bi sad dobre da lopovi ne pokradoše i još ne odgovaraše.Ura za Vladu kretena.Ura za lopove jači ste od Lukača koji se samo mrgudi kao opasan tip.

ODGOVORITE
Name

ljubomir

05.03.2021 08:38

Zajebi te seljacine koji samo na izborima glasaju za one koji su ih vec zajebali,puni im dzepove i podrzi na glasanju,nova snaga i mladi koji su jos ne iskvareni i vi jos uvek za dodiks hahahaha.

Name

Tamić i Oranje

05.03.2021 09:05

Ovi samo kukaju.Kad je sjetva kazu nikad skuplja sve poskupljuje.Kad je pobrano tad im jeftino i mala cijena,male subvencije.Vjecito kukaju.Pa nosite se vise,ako vam se ne isplati ne radite i kraj price.Rade i ljudi za minimalac pa ne kukaju vec vam placaju papriku,paradajz,lubenicu koliko god da stavite cijenu,plate i cute a vi samo kukate kukate.

ODGOVORITE
Name

BLuka

05.03.2021 09:51

Da li si se ti ikada bavio poljoprivredom!? Ne bave se svi povrtlarstvom pa da neopravdano preskupo prodaju svoje proizvode, ima stočara, zemljoradnika, voćara....nije sva poljoprivreda na tržnici... Stočari i zemljoradnici imaju realan problem sa uvozom i poskupljenjem repromaterijala, veliki kao Dodik dobijaju podsticaje a šta ćeš sa malima koji nemaju tu mogućnost!? Ja ne kukam ali problem je realžn i eskalirao je sa ovim bremenom Korone.

Name

TEŠKO NAMA

05.03.2021 18:51

SIJATI ZA SVOJE POTREBE. KOLIKO KOME TREBA. AKO NETREBA ILI NEMA RAČUNA NETREBA ZASIJAVATI.