Учитељ спасио живот ученику, па умало преминуо

Учитељ Владимир Шљивар у бањалучкој Основној школи „Георги Стојков Раковски“ брзом реакцијом спасао је живот свом ученику са посебним потребама, али је након свега једва извукао живу главу, јер је доживио инфаркт.

Република Српска 02.03.2021 | 21:55
Учитељ спасио живот ученику, па умало преминуо

Све се догодило током трајања часа, када је испред учионице позлило ученику с посебним потребама.

– Била је редовна настава и асистенткиња је извела дјечака да изађе из учионице, јер је морао на одмор. Неколико тренутака касније, она је утрчала у учионицу и саопштила ми да се ученик гуши – испричао је учитељ за Српскаинфо.

У наредних неколико секунди, Шљивар је истрчао из учионице и пружио преко потребну помоћ дјечаку.

Прибраност

Шљивар је подсјетио да му ситуација с нападом епилепсије није била чудна, јер се и раније сретао с њом. Прибрани учитељ је тачно знао шта да ради у критичним тренуцима, што је помогло ученику, чији је живот био угрожен.

– Дјечак је добио напад епилепсије и било је врло битно извући језик да се не би угушио, што сам и учинио и оживио га. Међутим, од тог тренутка се више не сјећам ничега, јер ми је позлило – додао је Шљивар.

Након што је спасао живот свом ученику, Шљивар је доживио срчани удар.

Колико је озбиљна ситуација била, говори податак да су дежурни љекари Хитне медицинске помоћи Дома здравља Бањалука морали реанимирати Шљивара у школи, како би га вратили у живот.

На срећу свих, успјели су у томе.

Хитна помоћ

Српскаинфо сазнаје да су срећне околности биле што је Хитна помоћ позвана када је позлило дјечаку, па су већ били на путу када се погоршало стање и учитељу Шљивару.

Све се то дешавало пред другим наставницима у школи, док су ученици били изведени из учионице.

– Када је учитељ спасао живот ученику, доживио је инфаркт и срушио се. Срећом, Хитна помоћ је већ била обавијештена због случаја с дјечаком и епилептичним нападом, па су дошли у рекордно брзом року – испричао је саговорник Српскаинфо.

Родитељи који су се обратили нашој редакцији истакли су да је учитељ Шљивар показао велику храброст.

– Драго ми је што се све завршило како треба и што нема озбиљних посљедица. Овакве ствари требају бити саопштене јавности, а нама родитељима, чија дјеца уче код Шљивара, може бити част што смо имали прилику да упознамо тог човјека – испричао је родитељ који је желио остати анониман.

Реанимација

Душан Мишљеновић, директор Основне школе “Георги Стојков Раковски”, потврдио је за Српскаинфо наведене информације.

– У тој борби да се дијете збрине наш учитељ Владимир Шљивар знао је како треба реаговати. Док се борио да се напад ублажи и учитељу је позлило, па се срушио. Колеге су одмах позвале Хитну помоћ. Ту се нашао и отац дјечака којем је позлило, па је и он пружио медицинску помоћ учитељу – испричао је Мишљеновић.

Додао је да је убрзо у школу дошло возило Хитне помоћи, те да су дежурни љекари и техничари успјели реанимирати Шљивара, који је пребачен у Универзитетско клинички центар Републике Српске.

Према посљедњим информацијама, Шљивар је доброг здравственог стања, али ће још неколико дана остати у овој здравственој установи.

– Пацијент је на хоспиталном лијечењу у Клиници за кардиологију. Тренутно је стабилног здравственог стања, урађена му је комплетна дијагностика, те остаје на даљем праћењу у овој Клиници – одговорили су из Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

„ОВО МИ ЈЕ ПЕТИ ЖИВОТ“

Након што су га љекари и медицински техничари Хитне медицинске помоћи Дома здравља Бањалука у правом смислу ријечи вратили у живот, Шљивар кроз шалу коментарише да му је ово пети „нови“ живот.

– Током рата у два наврата био сам рањаван и тада су ме љекари такође спасавали. Мислио сам у неколико наврата да је крај, али онај горе очигледно не мисли тако – додао је храбри учитељ.

(Српскаинфо)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Милица

02.03.2021 21:09

Браво, витеже!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајка

02.03.2021 22:24

Свака цас бог нека је увек с вама и сви свеви ,ВЕЛИКО ХВАЛА.

Name

брат Ђуро

02.03.2021 21:29

Ово су људи који заслужују сваки респект, а не назови "политичари" чији једини успјех у животу што су "гузоњини синови" ( или кћери). Тако се помаже онима који су у невољи, а не пакетом јефтине тјестенине уз камере. Кад то схвати потребна већина у БиХ знаће и значење пјесме ... свуда се сунце рађа ... Жив и здрав био учитељу још дуго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

02.03.2021 21:30

Свака част овом човјеку. Капа до пода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

02.03.2021 21:37

Ово је моћно драги људи, овакав човјек од срца ❤️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

02.03.2021 21:54

Браво ? ❤️

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ љаксе

02.03.2021 22:59

Чова и његова фамилија користе(имају) три авиона и два хеликоптера од летећих превозних средства,е то је моћно,јадни мој роде,како пишају по нама,а ми тражимо још

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сандра

02.03.2021 23:41

Свака част за учитеља? и брз опоравак вам желим.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

WИНТЕР

03.03.2021 07:58

Људина.

Name

Раде

03.03.2021 04:00

Приликом напада епилепсије особа се само окрене на бок и сачека се да напад продје и не чупа се језик на силу...чисто да знате да коме зубе не поломите без потребе

ОДГОВОРИТЕ
Name

дисидент

03.03.2021 05:41

Много је оваквих и учитеља у нашим школама али су остали на маргинама све док се не разболе. Онда о њима пишете а то што сваки дан држе на оку све ученике а посебно оне са посебним потребама то није важно. Светисавске награде додјељујете за број прикупљених гласова. Част изузецима!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРП

03.03.2021 06:20

Свака цаст уцо ( и мене је уцио у Стрицицима на Мањаци). Брз опоравак зелим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

03.03.2021 07:13

Свака част и велики поздрав за великог човјека, пријатеља и комшију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

03.03.2021 10:07

Човјека наградити за овај поступак за дан Града Бања Лука, заслужио је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сеад

03.03.2021 11:42

Вјерујем да ће градоначелник да похвали храброг наставника. Свака част!