Učitelj spasio život učeniku, pa umalo preminuo

Učitelj Vladimir Šljivar u banjalučkoj Osnovnoj školi „Georgi Stojkov Rakovski“ brzom reakcijom spasao je život svom učeniku sa posebnim potrebama, ali je nakon svega jedva izvukao živu glavu, jer je doživio infarkt.

Republika Srpska 02.03.2021 | 21:55
Učitelj spasio život učeniku, pa umalo preminuo

Sve se dogodilo tokom trajanja časa, kada je ispred učionice pozlilo učeniku s posebnim potrebama.

– Bila je redovna nastava i asistentkinja je izvela dječaka da izađe iz učionice, jer je morao na odmor. Nekoliko trenutaka kasnije, ona je utrčala u učionicu i saopštila mi da se učenik guši – ispričao je učitelj za Srpskainfo.

U narednih nekoliko sekundi, Šljivar je istrčao iz učionice i pružio preko potrebnu pomoć dječaku.

Pribranost

Šljivar je podsjetio da mu situacija s napadom epilepsije nije bila čudna, jer se i ranije sretao s njom. Pribrani učitelj je tačno znao šta da radi u kritičnim trenucima, što je pomoglo učeniku, čiji je život bio ugrožen.

– Dječak je dobio napad epilepsije i bilo je vrlo bitno izvući jezik da se ne bi ugušio, što sam i učinio i oživio ga. Međutim, od tog trenutka se više ne sjećam ničega, jer mi je pozlilo – dodao je Šljivar.

Nakon što je spasao život svom učeniku, Šljivar je doživio srčani udar.

Koliko je ozbiljna situacija bila, govori podatak da su dežurni ljekari Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banjaluka morali reanimirati Šljivara u školi, kako bi ga vratili u život.

Na sreću svih, uspjeli su u tome.

Hitna pomoć

Srpskainfo saznaje da su srećne okolnosti bile što je Hitna pomoć pozvana kada je pozlilo dječaku, pa su već bili na putu kada se pogoršalo stanje i učitelju Šljivaru.

Sve se to dešavalo pred drugim nastavnicima u školi, dok su učenici bili izvedeni iz učionice.

– Kada je učitelj spasao život učeniku, doživio je infarkt i srušio se. Srećom, Hitna pomoć je već bila obaviještena zbog slučaja s dječakom i epileptičnim napadom, pa su došli u rekordno brzom roku – ispričao je sagovornik Srpskainfo.

Roditelji koji su se obratili našoj redakciji istakli su da je učitelj Šljivar pokazao veliku hrabrost.

– Drago mi je što se sve završilo kako treba i što nema ozbiljnih posljedica. Ovakve stvari trebaju biti saopštene javnosti, a nama roditeljima, čija djeca uče kod Šljivara, može biti čast što smo imali priliku da upoznamo tog čovjeka – ispričao je roditelj koji je želio ostati anoniman.

Reanimacija

Dušan Mišljenović, direktor Osnovne škole “Georgi Stojkov Rakovski”, potvrdio je za Srpskainfo navedene informacije.

– U toj borbi da se dijete zbrine naš učitelj Vladimir Šljivar znao je kako treba reagovati. Dok se borio da se napad ublaži i učitelju je pozlilo, pa se srušio. Kolege su odmah pozvale Hitnu pomoć. Tu se našao i otac dječaka kojem je pozlilo, pa je i on pružio medicinsku pomoć učitelju – ispričao je Mišljenović.

Dodao je da je ubrzo u školu došlo vozilo Hitne pomoći, te da su dežurni ljekari i tehničari uspjeli reanimirati Šljivara, koji je prebačen u Univerzitetsko klinički centar Republike Srpske.

Prema posljednjim informacijama, Šljivar je dobrog zdravstvenog stanja, ali će još nekoliko dana ostati u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

– Pacijent je na hospitalnom liječenju u Klinici za kardiologiju. Trenutno je stabilnog zdravstvenog stanja, urađena mu je kompletna dijagnostika, te ostaje na daljem praćenju u ovoj Klinici – odgovorili su iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

„OVO MI JE PETI ŽIVOT“

Nakon što su ga ljekari i medicinski tehničari Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Banjaluka u pravom smislu riječi vratili u život, Šljivar kroz šalu komentariše da mu je ovo peti „novi“ život.

– Tokom rata u dva navrata bio sam ranjavan i tada su me ljekari takođe spasavali. Mislio sam u nekoliko navrata da je kraj, ali onaj gore očigledno ne misli tako – dodao je hrabri učitelj.

(Srpskainfo)

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Милица

02.03.2021 21:09

Браво, витеже!

ODGOVORITE
Name

Rajka

02.03.2021 22:24

Svaka cas bog neka je uvek s vama i svi svevi ,VELIKO HVALA.

Name

brat Đuro

02.03.2021 21:29

Ovo su ljudi koji zaslužuju svaki respekt, a ne nazovi "političari" čiji jedini uspjeh u životu što su "guzonjini sinovi" ( ili kćeri). Tako se pomaže onima koji su u nevolji, a ne paketom jeftine tjestenine uz kamere. Kad to shvati potrebna većina u BiH znaće i značenje pjesme ... svuda se sunce rađa ... Živ i zdrav bio učitelju još dugo.

ODGOVORITE
Name

Boki

02.03.2021 21:30

Svaka čast ovom čovjeku. Kapa do poda.

ODGOVORITE
Name

Da

02.03.2021 21:37

Ovo je moćno dragi ljudi, ovakav čovjek od srca ❤️

ODGOVORITE
Name

Dejan

02.03.2021 21:54

Bravo ? ❤️

ODGOVORITE
Name

BL ljakse

02.03.2021 22:59

Čova i njegova familija koriste(imaju) tri aviona i dva helikoptera od letećih prevoznih sredstva,e to je moćno,jadni moj rode,kako pišaju po nama,a mi tražimo još

ODGOVORITE
Name

Sandra

02.03.2021 23:41

Svaka čast za učitelja? i brz oporavak vam želim.?

ODGOVORITE
Name

WINTER

03.03.2021 07:58

Ljudina.

Name

Rade

03.03.2021 04:00

Prilikom napada epilepsije osoba se samo okrene na bok i sačeka se da napad prodje i ne čupa se jezik na silu...čisto da znate da kome zube ne polomite bez potrebe

ODGOVORITE
Name

disident

03.03.2021 05:41

Mnogo je ovakvih i učitelja u našim školama ali su ostali na marginama sve dok se ne razbole. Onda o njima pišete a to što svaki dan drže na oku sve učenike a posebno one sa posebnim potrebama to nije važno. Svetisavske nagrade dodjeljujete za broj prikupljenih glasova. Čast izuzecima!!

ODGOVORITE
Name

SRP

03.03.2021 06:20

Svaka cast uco ( i mene je ucio u Stricicima na Manjaci). Brz oporavak zelim.

ODGOVORITE
Name

Boki

03.03.2021 07:13

Svaka čast i veliki pozdrav za velikog čovjeka, prijatelja i komšiju.

ODGOVORITE
Name

Miloš

03.03.2021 10:07

Čovjeka nagraditi za ovaj postupak za dan Grada Banja Luka, zaslužio je.

ODGOVORITE
Name

Sead

03.03.2021 11:42

Vjerujem da će gradonačelnik da pohvali hrabrog nastavnika. Svaka čast!