Кинеска донација 5.000 комплета РТ-ПЦР тестова

- Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић и директор Института за јавно здравство Бранислав Зељковић потписали су споразум о донацији 5.000 комплета РТ-ПЦР тестова са представницима кинеске компаније "БГИ бајотехнолоџи" из Вухана и Фондације "Мамут" из Шенџена.

Република Српска 02.03.2021 | 18:07
Кинеска донација 5.000 комплета РТ-ПЦР тестова

У име донатора споразум су на онлајн церемонији потписали потпредсједник БГИ групације Ли Нинг и генерални секретар Фондације "Мамут" Ванг Кај.

Шеранић је захвалио донаторима за ову подршку у борби против вируса корона, те истакао да Република Српска цијени досадашњу помоћ Кине и њеног народа у суочавању са пандемијом вируса корона, која је глобални изазов, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите.

Он је додао да се нада будућој сарадњи у области истраживања са БГИ групацијом, те подсјетио да Министарство већ има добру сарадњу и са другим кинеским компанијама са којима се ради на неким од најзначајнијих пројеката у области здравства у Републици Српској.

У име српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, током церемоније потписивања споразума о донацији, обратила се Нина Сајић која је истакла да ова донација представља још један доказ да солидарност није само слоган него је дубоко укоријењена у кинеском друштву.

Она је исказала захвалност БГИ компанији и Фондацији "Мамут", те подсјетила да је Кина била међу првим земљама која је пружила помоћ Републици Српској на почетку избијања пандемије.

Зељковић је истакао да Институт свакодневно користи РТ-ПЦР тестове у свом раду, те да је ова донација значајна помоћ, те нагласио да је ова врста тестова из Кине већ успјешно кориштена у откривању вируса корона у Републици Српској.

Донација је намијењена Републици Српској као подршка борби против пандемије ковида 19 да би се унаприједило откривање вируса корона, а предвиђено је да ова значајна донација буде испоручена Институту за јавно здравство Републике Српске као крајњем кориснику.

Онлајн церемонији присуствовали су и извршни директор БГИ групације Јин Је, савјетник у Амбасади Кине у БиХ Сје Ју.

(Срна)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Станисављевиц

02.03.2021 18:25

Ти тестови вриједе колико и лањски снијег.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ејјј

02.03.2021 19:00

Битанго , па донирај ти 100 марака па сеири.

Name

Борац

02.03.2021 19:03

Сада це се опет радити комерцијални тестови од помоци. Па це се директор болнице хвалити како добро послије.

Name

Хм

02.03.2021 19:05

Вриједе за скупљање генетског материјала. Кад се глобално скупи довољно материјала направе нови вирус јос боље пландемијски прилагодјен.👽

Name

Ре ејјјј

02.03.2021 19:47

Мајмуне , ти знас ко је битанга , коњино снсд-овска , срам те било , такви и јесу били у Јасеновцу , само на другој страни. Ситни мисеви , мекињари , који из најситнијих и најмизернијих разлога испливају из септицке на поврсину , фууууујјјјјј

Name

Добој

02.03.2021 20:17

А ста су РТ-ПЦР тестови? Јесу ли то ови нови сто СЗО топло препоруцује и тврди да су они тацни, за разлику од обицних? Јесу ли то ти гдје се брис узима анално, да не казем из дупета? Ово је смјехотрада од пландемије 😂😂😂