Kineska donacija 5.000 kompleta RT-PCR testova

- Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković potpisali su sporazum o donaciji 5.000 kompleta RT-PCR testova sa predstavnicima kineske kompanije "BGI bajotehnolodži" iz Vuhana i Fondacije "Mamut" iz Šendžena.

Republika Srpska 02.03.2021 | 18:07
Kineska donacija 5.000 kompleta RT-PCR testova

U ime donatora sporazum su na onlajn ceremoniji potpisali potpredsjednik BGI grupacije Li Ning i generalni sekretar Fondacije "Mamut" Vang Кaj.

Šeranić je zahvalio donatorima za ovu podršku u borbi protiv virusa korona, te istakao da Republika Srpska cijeni dosadašnju pomoć Кine i njenog naroda u suočavanju sa pandemijom virusa korona, koja je globalni izazov, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

On je dodao da se nada budućoj saradnji u oblasti istraživanja sa BGI grupacijom, te podsjetio da Ministarstvo već ima dobru saradnju i sa drugim kineskim kompanijama sa kojima se radi na nekim od najznačajnijih projekata u oblasti zdravstva u Republici Srpskoj.

U ime srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, tokom ceremonije potpisivanja sporazuma o donaciji, obratila se Nina Sajić koja je istakla da ova donacija predstavlja još jedan dokaz da solidarnost nije samo slogan nego je duboko ukorijenjena u kineskom društvu.

Ona je iskazala zahvalnost BGI kompaniji i Fondaciji "Mamut", te podsjetila da je Кina bila među prvim zemljama koja je pružila pomoć Republici Srpskoj na početku izbijanja pandemije.

Zeljković je istakao da Institut svakodnevno koristi RT-PCR testove u svom radu, te da je ova donacija značajna pomoć, te naglasio da je ova vrsta testova iz Кine već uspješno korištena u otkrivanju virusa korona u Republici Srpskoj.

Donacija je namijenjena Republici Srpskoj kao podrška borbi protiv pandemije kovida 19 da bi se unaprijedilo otkrivanje virusa korona, a predviđeno je da ova značajna donacija bude isporučena Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske kao krajnjem korisniku.

Onlajn ceremoniji prisustvovali su i izvršni direktor BGI grupacije Jin Je, savjetnik u Ambasadi Кine u BiH Sje Ju.

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Stanisavljevic

02.03.2021 18:25

Ti testovi vrijede koliko i lanjski snijeg.

ODGOVORITE
Name

Ejjj

02.03.2021 19:00

Bitango , pa doniraj ti 100 maraka pa seiri.

Name

Borac

02.03.2021 19:03

Sada ce se opet raditi komercijalni testovi od pomoci. Pa ce se direktor bolnice hvaliti kako dobro poslije.

Name

Hm

02.03.2021 19:05

Vrijede za skupljanje genetskog materijala. Kad se globalno skupi dovoljno materijala naprave novi virus jos bolje plandemijski prilagodjen.👽

Name

Re ejjjj

02.03.2021 19:47

Majmune , ti znas ko je bitanga , konjino snsd-ovska , sram te bilo , takvi i jesu bili u Jasenovcu , samo na drugoj strani. Sitni misevi , mekinjari , koji iz najsitnijih i najmizernijih razloga isplivaju iz septicke na povrsinu , fuuuuujjjjjj

Name

Doboj

02.03.2021 20:17

A sta su RT-PCR testovi? Jesu li to ovi novi sto SZO toplo preporucuje i tvrdi da su oni tacni, za razliku od obicnih? Jesu li to ti gdje se bris uzima analno, da ne kazem iz dupeta? Ovo je smjehotrada od plandemije 😂😂😂