Аустрија ће и даље подржавати развој Бијељине

- Сарадња између Бијељине и Аустрије, посебно у областима привреде и заштите животне средине, има велики потенцијал који ће у наредном периоду бити искоришћен, закључено је на састанку градоначелника Љубише Петровића и амбасадора Аустрије у БиХ Улрике Хартман.

Босна и Херцеговина 02.03.2021 | 17:10
Аустрија ће и даље подржавати развој Бијељине

“Досадашња сарадња Бијељине и Аустрије била је веома успјешна, али је ту сарадњу потребно подићи на још виши ниво, посебно у области привреде и пројектима усмјереним према млађој популацији”, рекао је градоначелник Петровић. Он је додао да је Бијељини потребна помоћ Аустрије како би се побољшао друштвени амбијент и социо-економска ситуација.

“Помоћ нам је потребна у смислу контакта са иностраним привредницима и побољшања привредног амбијента који ће за циљ имати смањење незапослености као једног од горућих проблема у Бијељини. Такође смо истакли спремност да све неопходне дозволе које од нас захтијевају домаћи и инострани привредници добију у што је могуће краћем временском периоду. У послу и привреди вријеме је новац. Ми ћемо се ставити на располагање свим потенцијалним инвеститорима”, поручио је Петровић,

Амбасадор Аустрије у БиХ Улрике Хартман је истакла да је важно искористити огроман потенцијал дијаспоре за инвестирање, а да је посебну пажњу потребно посветити проблему одласка младих људи са ових простора.

“Мислим да сви заједно морамо да радимо нешто против тог тренда. Речено ми је да Бијељина има намјеру да ради са младим људима, да им створи перспективу. Ми смо спремни да помажемо у постизању тог циља”, рекла је Хартманова.

Тема разговора био је и велики проблем Бијељине- проблем загађености и друге теме из области очувања и заштите животне средине.

“Говорили смо о енергетској ефикансност када говоримо о потенцијалима које има Бијељина, а то је свакако соларна енергија. Ту је и алтернативни вид енергије - гас. Ужурбано радимо да бисмо све неопходне дозволе добили у најкраћем могућем року и да би тај алтернативни вид енергије био доступан за сваког грађанима Бијељине”, објашњава градоначелник Петровић.

Амбасадор Хартман је рекла да је саобраћај у Бијељини велики проблем.

“Потребно је смањити фреквенцију саобраћаја и развити јавни транспорт. Други проблем је гријање. Неопходно је видјети како да се угаљ мање користи и које су могућности гријања неким другим енергентима из обновљивих извора енергије”, поручила је она.

Градоначелник Петровић и амбасадор Хартман су поручили да је неопходно посветити се заштити људских права и владавини права, те заједнички на свим нивоима власти радити за добробит грађана.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар