Austrija će i dalje podržavati razvoj Bijeljine

- Saradnja između Bijeljine i Austrije, posebno u oblastima privrede i zaštite životne sredine, ima veliki potencijal koji će u narednom periodu biti iskorišćen, zaključeno je na sastanku gradonačelnika Ljubiše Petrovića i ambasadora Austrije u BiH Ulrike Hartman.

Bosna i Hercegovina 02.03.2021 | 17:10
Austrija će i dalje podržavati razvoj Bijeljine

“Dosadašnja saradnja Bijeljine i Austrije bila je veoma uspješna, ali je tu saradnju potrebno podići na još viši nivo, posebno u oblasti privrede i projektima usmjerenim prema mlađoj populaciji”, rekao je gradonačelnik Petrović. On je dodao da je Bijeljini potrebna pomoć Austrije kako bi se poboljšao društveni ambijent i socio-ekonomska situacija.

“Pomoć nam je potrebna u smislu kontakta sa inostranim privrednicima i poboljšanja privrednog ambijenta koji će za cilj imati smanjenje nezaposlenosti kao jednog od gorućih problema u Bijeljini. Takođe smo istakli spremnost da sve neophodne dozvole koje od nas zahtijevaju domaći i inostrani privrednici dobiju u što je moguće kraćem vremenskom periodu. U poslu i privredi vrijeme je novac. Mi ćemo se staviti na raspolaganje svim potencijalnim investitorima”, poručio je Petrović,

Ambasador Austrije u BiH Ulrike Hartman je istakla da je važno iskoristiti ogroman potencijal dijaspore za investiranje, a da je posebnu pažnju potrebno posvetiti problemu odlaska mladih ljudi sa ovih prostora.

“Mislim da svi zajedno moramo da radimo nešto protiv tog trenda. Rečeno mi je da Bijeljina ima namjeru da radi sa mladim ljudima, da im stvori perspektivu. Mi smo spremni da pomažemo u postizanju tog cilja”, rekla je Hartmanova.

Tema razgovora bio je i veliki problem Bijeljine- problem zagađenosti i druge teme iz oblasti očuvanja i zaštite životne sredine.

“Govorili smo o energetskoj efikansnost kada govorimo o potencijalima koje ima Bijeljina, a to je svakako solarna energija. Tu je i alternativni vid energije - gas. Užurbano radimo da bismo sve neophodne dozvole dobili u najkraćem mogućem roku i da bi taj alternativni vid energije bio dostupan za svakog građanima Bijeljine”, objašnjava gradonačelnik Petrović.

Ambasador Hartman je rekla da je saobraćaj u Bijeljini veliki problem.

“Potrebno je smanjiti frekvenciju saobraćaja i razviti javni transport. Drugi problem je grijanje. Neophodno je vidjeti kako da se ugalj manje koristi i koje su mogućnosti grijanja nekim drugim energentima iz obnovljivih izvora energije”, poručila je ona.

Gradonačelnik Petrović i ambasador Hartman su poručili da je neophodno posvetiti se zaštiti ljudskih prava i vladavini prava, te zajednički na svim nivoima vlasti raditi za dobrobit građana.

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar