СЗО: АстраЗенека произведена у Индији има цертификат

Због услова министарке спољних послова БиХ Бисере Турковић да прије кориштења “Астра Зенека” вакцине које су произведене у Индији морају бити провјерене у агенцији, створила се сумња да су оне лошијег квалитета, што је струка јасно негирала.

Босна и Херцеговина 02.03.2021 | 12:34
СЗО: АстраЗенека произведена у Индији има цертификат

Савјет министара БиХ је усвоио информацију о Споразуму о донацији вакцина “Цовисхиелд” између Владе Србије и Савјета министара БиХ, али уз услов министарке спољних послова Бисере Турковић да се прије кориштења прво прибави сагласност Агенције за лијекове БиХ, што Агенција према закону ионако мора урадити за сваку вакцину која уђе у државу.

Овиме је у јавности створен страх да су “Астра Зенека” вакцине које су стигле у БиХ као помоћ Србије, а које се производе у Индији, лошијег квалитета од оних које се производе у Европској унији.

Помоћник директора за контролу лијекова у Агенцији за лијекове БиХ Алија Узуновић је за Клиx је рекао да, према његовим сазнањима, не постоји разлика између те двије вакцине, што је потврдио и Мирза Пало из канцеларије Свјетске здравствене организације у БиХ.

– Нема никакве везе што су из Индије, Индија је мјесто производње, и даље је ријеч о “Астра Зенека” вакцини. Оне су достављене на контролу овог тренутка и биће контролисане као и све друге вакцине. То ће бити завршено у два-три дана највише – рекао је Узуновић.

Свјетска здравствена организација је најбоље упућена у цијели процес производње вакцина у свијету, а Мирза Пало из канцеларије ове организације у БиХ разјашњава због чега се ове вакцине производе у Индији.

– Иста је технологија, ствар је у томе што “Астра Зенека” има глобални производни капацитет, а институт у Индији је највећи произвођач серума и вакцина и њима је дата лиценца да их производе – рекао је он.

Многима сумњу ствара и то што су “Астра Зенека” вакцине из Индије јефтиније од оних које се производе у ЕУ, а Пало то објашњава с економског аспекта, односно чињеницом да Индија може произвести знатно веће количине вакцина, а самим тим су оне и јефтиније.

(Клиx)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Масо

02.03.2021 11:41

Кад це БиХ имати неку нормално особу по питању дипломатије па цетири године смо гледали ону наказу Црндка Ал ова је све престигла права крмацетина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста смо згријјесили

02.03.2021 15:15

Поред толике младости и љепоте у БиХ, да се цовјек нагледати не мозе, образовани способни у најбољим годинама.... Туга и јад, ајд све би цовјек некако толерисао, стари па бар нека мудрост, да иста бар паметно ураде за друство, осим сто константно сију мрзњу,пљацкају, манупулису итд.....

Name

МЕНАГЕР

02.03.2021 12:17

Па и Волксwаген Голф се производио у Сарајеву Нике Адидас у Индонезији Кореји Бизнис је бизнис

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДМод

02.03.2021 12:31

Чипуј чипуј пелцуј пелцуј...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мед.радник

02.03.2021 18:48

Е тебе би било штета и чиповати. ..штета чип потрошити на таквог дебила

Name

максо

02.03.2021 12:35

Бисерка,бисерка,поклону се не гледа у очи,Требала би то да знаш

ОДГОВОРИТЕ
Name

меxико

02.03.2021 14:44

Ко да гледам Бисерка це бити прва у реду за вакцинацију уколико вец и није ПЕЛЦОВАНА

Name

Она би

02.03.2021 15:08

Мозда руску али теско јој изустити....