SZO: AstraZeneka proizvedena u Indiji ima certifikat

Zbog uslova ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković da prije korištenja “Astra Zeneka” vakcine koje su proizvedene u Indiji moraju biti provjerene u agenciji, stvorila se sumnja da su one lošijeg kvaliteta, što je struka jasno negirala.

Bosna i Hercegovina 02.03.2021 | 12:34
SZO: AstraZeneka proizvedena u Indiji ima certifikat

Savjet ministara BiH je usvoio informaciju o Sporazumu o donaciji vakcina “Covishield” između Vlade Srbije i Savjeta ministara BiH, ali uz uslov ministarke spoljnih poslova Bisere Turković da se prije korištenja prvo pribavi saglasnost Agencije za lijekove BiH, što Agencija prema zakonu ionako mora uraditi za svaku vakcinu koja uđe u državu.

Ovime je u javnosti stvoren strah da su “Astra Zeneka” vakcine koje su stigle u BiH kao pomoć Srbije, a koje se proizvode u Indiji, lošijeg kvaliteta od onih koje se proizvode u Evropskoj uniji.

Pomoćnik direktora za kontrolu lijekova u Agenciji za lijekove BiH Alija Uzunović je za Klix je rekao da, prema njegovim saznanjima, ne postoji razlika između te dvije vakcine, što je potvrdio i Mirza Palo iz kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH.

– Nema nikakve veze što su iz Indije, Indija je mjesto proizvodnje, i dalje je riječ o “Astra Zeneka” vakcini. One su dostavljene na kontrolu ovog trenutka i biće kontrolisane kao i sve druge vakcine. To će biti završeno u dva-tri dana najviše – rekao je Uzunović.

Svjetska zdravstvena organizacija je najbolje upućena u cijeli proces proizvodnje vakcina u svijetu, a Mirza Palo iz kancelarije ove organizacije u BiH razjašnjava zbog čega se ove vakcine proizvode u Indiji.

– Ista je tehnologija, stvar je u tome što “Astra Zeneka” ima globalni proizvodni kapacitet, a institut u Indiji je najveći proizvođač seruma i vakcina i njima je data licenca da ih proizvode – rekao je on.

Mnogima sumnju stvara i to što su “Astra Zeneka” vakcine iz Indije jeftinije od onih koje se proizvode u EU, a Palo to objašnjava s ekonomskog aspekta, odnosno činjenicom da Indija može proizvesti znatno veće količine vakcina, a samim tim su one i jeftinije.

(Klix)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Maso

02.03.2021 11:41

Kad ce BiH imati neku normalno osobu po pitanju diplomatije pa cetiri godine smo gledali onu nakazu Crndka Al ova je sve prestigla prava krmacetina

ODGOVORITE
Name

Sta smo zgrijjesili

02.03.2021 15:15

Pored tolike mladosti i ljepote u BiH, da se covjek nagledati ne moze, obrazovani sposobni u najboljim godinama.... Tuga i jad, ajd sve bi covjek nekako tolerisao, stari pa bar neka mudrost, da ista bar pametno urade za drustvo, osim sto konstantno siju mrznju,pljackaju, manupulisu itd.....

Name

MENAGER

02.03.2021 12:17

Pa i Volkswagen Golf se proizvodio u Sarajevu Nike Adidas u Indoneziji Koreji Biznis je biznis

ODGOVORITE
Name

DMod

02.03.2021 12:31

Čipuj čipuj pelcuj pelcuj...

ODGOVORITE
Name

Med.radnik

02.03.2021 18:48

E tebe bi bilo šteta i čipovati. ..šteta čip potrošiti na takvog debila

Name

makso

02.03.2021 12:35

Biserka,biserka,poklonu se ne gleda u oči,Trebala bi to da znaš

ODGOVORITE
Name

mexiko

02.03.2021 14:44

Ko da gledam Biserka ce biti prva u redu za vakcinaciju ukoliko vec i nije PELCOVANA

Name

Ona bi

02.03.2021 15:08

Mozda rusku ali tesko joj izustiti....