Тешка ситуација за текстилну и кожарску индустрију у РС

Вирус корона озбиљно је угрозио опстанак домаће прерађивачке индустрије, а страни партнери већ су почели отказивати наруџбе.

Република Српска 02.03.2021 | 09:17
Тешка ситуација за текстилну и кожарску индустрију у РС

Најугроженија је производња обуће, текстила и коже која је забиљежила пад извоза прошле године за 16,38 одсто док је увоз пао за 14,11 одсто.

Иако су прошлу годину завршили у плусу, у бањалучкој фабрици обуће Бема, која запошљава 1200 радника, су забринути како ће изгледати крај ове године јер купци из иностранства смањују или отказују наруџбе.

"Један купац за ког радимо 40 одсто посла нам је смањио је производњу за 50%. Њемачка је затворила своје продавнице, Италија, Аустрија, запад је затворио продавнице бојим се ако ова вакцина не покаже помак да ћемо бити у великом проблему. Ми смо се прошле године престројили јер можда некад треба и мало неке муке да неке друге ствари покренемо па смо покренули и домаћу производњу", изјавио је Маринко Умичевић, технички директор фабрике обуће „БЕМА" Бањалука.

И фабрика обуће Дермал из Котор Вароша од почетка пандемије суочава се са потешкоћама у раду. Много радника је било у изолацији што је утицало на производњу. Тешко је,кажу, прогнозирати каква ће бити ова година али се надају да ће се отворити границе да би се продало оно што је већ произведено.

"Наруџбе за ову годину нису биле велике па је смањена производња обуће, а додатни је проблем накнандо затварање земаља ЕУ у новембру, децембру и јануару што проузрокује много слабију продају него што се планирало закључивање уговора се помјера и додатно имамо потешкоће као и све и једна фабрика у БиХ па и наша а обезбјеђењем и пуњењем капацитета", Изјавио је Раденко Бубић, власник и директор фабрике обуће „Дермал" Котор Варош

Из Републичке Привредне коморе кажу да, нажалост, нема ниједне компаније из овог сектора која није осјетила потешкоће у пословању изазване пандемијом.

"Сва та криза проузрокована вирусом корона различите начине се одражавала кад су у питању појединачно посматрана предузећа, тешко је да говоримо у глобалу с обзиром да су то извозно орјентисано предузећа и зависе од пословања предузећа на страним тржиштима имали смо локдауне", каже Владимир Благојевић, Привредна комора РС

Произвођачи обуће траже од државе да од домаћих фабрика наручи робу за своје институције, што би представљало значајну помоћ у борби са кризом. Прерађивачка индустрија запошљава 57 000 људи што је 21 одст од укупног броја радника у Републици Српској.

 

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Рајка

02.03.2021 08:37

Је сто лазе сектас црвени Маринко зене у Беми раде и суботе и недјеље недају зенама јадним данути убисе их са нормама .Неке јаднице проду 350 а оне кое су купиле сефове проду и висе нити се зна ко коси ни ко воду носи.Јаваслук тески а Висковиц мајмун се хвали како це плата бити 1000км.Е ста би маринко да да плату захебао је он и додика ем сколу отусао у Заģреб купио и он брсла нек се ми богу сто му је столицу Иваниц дао а он сад пљује по ПДО.Мајмун неписмени тако це и додику он вец то и ради само иде кука неби ли мајмун добио сто висе лове у нхегов дзеб а ко фол кука а хрпу себи прави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е моја рајка

02.03.2021 17:42

Основно образовање је увијек било обавезно, како га ти прескочи?

Name

Пера

02.03.2021 09:05

Маринко боље би ти било да идеш у пензију!! Чувај то здравља што ти је остало мислиш да ће ти се неко сутра захвалити!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кратко и јасно

02.03.2021 10:03

Све је пропало,Секта унустаца све као Губар.када Шуме и Електрооривреда раде у минусу паметном доста.а ста онда приватници да оцекују

ОДГОВОРИТЕ