Teška situacija za tekstilnu i kožarsku industriju u RS

Virus korona ozbiljno je ugrozio opstanak domaće prerađivačke industrije, a strani partneri već su počeli otkazivati narudžbe.

Republika Srpska 02.03.2021 | 09:17
Teška situacija za tekstilnu i kožarsku industriju u RS

Najugroženija je proizvodnja obuće, tekstila i kože koja je zabilježila pad izvoza prošle godine za 16,38 odsto dok je uvoz pao za 14,11 odsto.

Iako su prošlu godinu završili u plusu, u banjalučkoj fabrici obuće Bema, koja zapošljava 1200 radnika, su zabrinuti kako će izgledati kraj ove godine jer kupci iz inostranstva smanjuju ili otkazuju narudžbe.

"Jedan kupac za kog radimo 40 odsto posla nam je smanjio je proizvodnju za 50%. Njemačka je zatvorila svoje prodavnice, Italija, Austrija, zapad je zatvorio prodavnice bojim se ako ova vakcina ne pokaže pomak da ćemo biti u velikom problemu. Mi smo se prošle godine prestrojili jer možda nekad treba i malo neke muke da neke druge stvari pokrenemo pa smo pokrenuli i domaću proizvodnju", izjavio je Marinko Umičević, tehnički direktor fabrike obuće „BEMA" Banjaluka.

I fabrika obuće Dermal iz Kotor Varoša od početka pandemije suočava se sa poteškoćama u radu. Mnogo radnika je bilo u izolaciji što je uticalo na proizvodnju. Teško je,kažu, prognozirati kakva će biti ova godina ali se nadaju da će se otvoriti granice da bi se prodalo ono što je već proizvedeno.

"Narudžbe za ovu godinu nisu bile velike pa je smanjena proizvodnja obuće, a dodatni je problem naknando zatvaranje zemalja EU u novembru, decembru i januaru što prouzrokuje mnogo slabiju prodaju nego što se planiralo zaključivanje ugovora se pomjera i dodatno imamo poteškoće kao i sve i jedna fabrika u BiH pa i naša a obezbjeđenjem i punjenjem kapaciteta", Izjavio je Radenko Bubić, vlasnik i direktor fabrike obuće „Dermal" Kotor Varoš

Iz Republičke Privredne komore kažu da, nažalost, nema nijedne kompanije iz ovog sektora koja nije osjetila poteškoće u poslovanju izazvane pandemijom.

"Sva ta kriza prouzrokovana virusom korona različite načine se odražavala kad su u pitanju pojedinačno posmatrana preduzeća, teško je da govorimo u globalu s obzirom da su to izvozno orjentisano preduzeća i zavise od poslovanja preduzeća na stranim tržištima imali smo lokdaune", kaže Vladimir Blagojević, Privredna komora RS

Proizvođači obuće traže od države da od domaćih fabrika naruči robu za svoje institucije, što bi predstavljalo značajnu pomoć u borbi sa krizom. Prerađivačka industrija zapošljava 57 000 ljudi što je 21 odst od ukupnog broja radnika u Republici Srpskoj.

 

BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Rajka

02.03.2021 08:37

Je sto laze sektas crveni Marinko zene u Bemi rade i subote i nedjelje nedaju zenama jadnim danuti ubise ih sa normama .Neke jadnice produ 350 a one koe su kupile sefove produ i vise niti se zna ko kosi ni ko vodu nosi.Javasluk teski a Viskovic majmun se hvali kako ce plata biti 1000km.E sta bi marinko da da platu zahebao je on i dodika em skolu otusao u Zaģreb kupio i on brsla nek se mi bogu sto mu je stolicu Ivanic dao a on sad pljuje po PDO.Majmun nepismeni tako ce i dodiku on vec to i radi samo ide kuka nebi li majmun dobio sto vise love u nhegov dzeb a ko fol kuka a hrpu sebi pravi.

ODGOVORITE
Name

E moja rajka

02.03.2021 17:42

Osnovno obrazovanje je uvijek bilo obavezno, kako ga ti preskoči?

Name

Pera

02.03.2021 09:05

Marinko bolje bi ti bilo da ideš u penziju!! Čuvaj to zdravlja što ti je ostalo misliš da će ti se neko sutra zahvaliti!!

ODGOVORITE
Name

Kratko i jasno

02.03.2021 10:03

Sve je propalo,Sekta unustaca sve kao Gubar.kada Šume i Elektroorivreda rade u minusu pametnom dosta.a sta onda privatnici da ocekuju

ODGOVORITE