Крај супермаркета и освета сеоских продавница

Све је више Француза који напуштају скупе и загађене градове и досељавају се у до јуче напуштене сеоске забити.

Свијет 01.03.2021 | 13:58
Крај супермаркета и освета сеоских продавница

Оно што је до јуче изгледало немогуће због епидемије је постало могуће. Становништво напушта скупе и загађене градове и открива лепе и корисне стране живота на селу.

Ако већ треба да се ради путем интернета, зашто седети у центру Париза, где изнајмљивање грасоњере кошта више него изнајмљивање огромне куће са баштом и воћњаком и околним тереном у централној Француској?, пише Ал Џазира. А све то на свежем ваздуху.

Париски дневник „Монд објављује поетичну репортажу под насловом: “Чак и са скромном платом овде можете нешто да урадите: Освета сеоских продавница”.

Репортер овог листа сео је у камион предузећа Магне, који и по снегу и леду превози робу за сеоску предавницу у Сен-Кроа-Вале-Франсез, где живе 272 становника.

“Камион је замало скоро склизнуо на кривини, успео ипак да задржи правац и зауставио се уз реку, још увек подрхтавајући од неравног пута. Тек што је свануло. У мраку се назире дрвеће чије су гране отежале од снега, пресијава се лед на путу.

Наслоњени на ограду малог моста, два мушкарца разговарају о кестењу и козама… Ево нас, стигли смо. Зидови продавнице су бели, изнад полица са сиром цитат Волтера: Одлучио сам да будем срећан, јер је то добро за здравље. Поред поврћа смеши се једна (статуа) Буде. Испред врата неко истоварује дрво у гранулама.”

Читалац сазнаје да су власници Мариса и Давид купили ову сеоску продавницу пре пет година. Она је радила у супермаркету, а он је држао ресторан. Обоје су били разведени и желели да почну нови живот. Купили су малу сеоску продавницу мешовите робе – иако је тада свим предузетницима саветовано да отворе стартап – интернет-фирму! Мариса каже да је њена породица у чуду питала: “Шта тражите у тој забити?”

Пјер Бонефој, власник превозничког предузећа Магне, каже да ниједна банка пре десет година не би дала подршку пословном плану какав је био његов – снабдевати прехрамбеним производима 300 малих продавница у региону Хауте-Лоире, л’Авеyрон или Лозере.

“Нисмо попуштали упркос тешкоћама и наставили смо да превозимо робу тамо где нико више није хтео да иде”, каже.

Данас породично превозничко предузеће Магне испоручује робу за 450 малих продавница мешовите робе. Вредност његовог обрта за последње три године повећала се са 16 на 23 милиона евра. Посао напредује у до јуче забитим и заборављеним селима, пише Ал Џазира.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Александар

01.03.2021 14:01

Како препричава као да је отишао у Египат, а јок у неко село да достави робу... Зар се дотле дошло да је одлазак у село због посла нешто несвакидашње??

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Алелсандар

01.03.2021 17:47

Нисте оцигледно зивјели нигдје у развијеној земљи. Тамо су се толило расирили велики ланци маркета, да су унистили мале породицне трговине потпуно. Осим понеке пиљаре и трафике које дрзе емигранти, у Западној Европи је скоро немогуце наци овакве мале породицне бизнисе. Зато је ово у Француској велика промјена и занимљива вијест. Из насе перспективе изгледа небитно и смијесно, али постоји контекст који ви нисте разумјели а који цини ово бас занимљивим развојем догадјаја.

Name

Сељак

01.03.2021 14:34

Открили "грађани" да постоји село! Невјероватно! Вауу, па то је предивно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Видис

01.03.2021 15:08

Увијек има могуцег.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кад не видис

01.03.2021 15:08

Много је немогуцег.

ОДГОВОРИТЕ