Kraj supermarketa i osveta seoskih prodavnica

Sve je više Francuza koji napuštaju skupe i zagađene gradove i doseljavaju se u do juče napuštene seoske zabiti.

Svijet 01.03.2021 | 13:58
Kraj supermarketa i osveta seoskih prodavnica

Ono što je do juče izgledalo nemoguće zbog epidemije je postalo moguće. Stanovništvo napušta skupe i zagađene gradove i otkriva lepe i korisne strane života na selu.

Ako već treba da se radi putem interneta, zašto sedeti u centru Pariza, gde iznajmljivanje grasonjere košta više nego iznajmljivanje ogromne kuće sa baštom i voćnjakom i okolnim terenom u centralnoj Francuskoj?, piše Al Džazira. A sve to na svežem vazduhu.

Pariski dnevnik „Mond objavljuje poetičnu reportažu pod naslovom: “Čak i sa skromnom platom ovde možete nešto da uradite: Osveta seoskih prodavnica”.

Reporter ovog lista seo je u kamion preduzeća Magne, koji i po snegu i ledu prevozi robu za seosku predavnicu u Sen-Kroa-Vale-Fransez, gde žive 272 stanovnika.

“Kamion je zamalo skoro skliznuo na krivini, uspeo ipak da zadrži pravac i zaustavio se uz reku, još uvek podrhtavajući od neravnog puta. Tek što je svanulo. U mraku se nazire drveće čije su grane otežale od snega, presijava se led na putu.

Naslonjeni na ogradu malog mosta, dva muškarca razgovaraju o kestenju i kozama… Evo nas, stigli smo. Zidovi prodavnice su beli, iznad polica sa sirom citat Voltera: Odlučio sam da budem srećan, jer je to dobro za zdravlje. Pored povrća smeši se jedna (statua) Bude. Ispred vrata neko istovaruje drvo u granulama.”

Čitalac saznaje da su vlasnici Marisa i David kupili ovu seosku prodavnicu pre pet godina. Ona je radila u supermarketu, a on je držao restoran. Oboje su bili razvedeni i želeli da počnu novi život. Kupili su malu seosku prodavnicu mešovite robe – iako je tada svim preduzetnicima savetovano da otvore startap – internet-firmu! Marisa kaže da je njena porodica u čudu pitala: “Šta tražite u toj zabiti?”

Pjer Bonefoj, vlasnik prevozničkog preduzeća Magne, kaže da nijedna banka pre deset godina ne bi dala podršku poslovnom planu kakav je bio njegov – snabdevati prehrambenim proizvodima 300 malih prodavnica u regionu Haute-Loire, l’Aveyron ili Lozere.

“Nismo popuštali uprkos teškoćama i nastavili smo da prevozimo robu tamo gde niko više nije hteo da ide”, kaže.

Danas porodično prevozničko preduzeće Magne isporučuje robu za 450 malih prodavnica mešovite robe. Vrednost njegovog obrta za poslednje tri godine povećala se sa 16 na 23 miliona evra. Posao napreduje u do juče zabitim i zaboravljenim selima, piše Al Džazira.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Александар

01.03.2021 15:01

Како препричава као да је отишао у Египат, а јок у неко село да достави робу... Зар се дотле дошло да је одлазак у село због посла нешто несвакидашње??

ODGOVORITE
Name

@Alelsandar

01.03.2021 18:47

Niste ocigledno zivjeli nigdje u razvijenoj zemlji. Tamo su se tolilo rasirili veliki lanci marketa, da su unistili male porodicne trgovine potpuno. Osim poneke piljare i trafike koje drze emigranti, u Zapadnoj Evropi je skoro nemoguce naci ovakve male porodicne biznise. Zato je ovo u Francuskoj velika promjena i zanimljiva vijest. Iz nase perspektive izgleda nebitno i smijesno, ali postoji kontekst koji vi niste razumjeli a koji cini ovo bas zanimljivim razvojem dogadjaja.

Name

Сељак

01.03.2021 15:34

Открили "грађани" да постоји село! Невјероватно! Вауу, па то је предивно!

ODGOVORITE
Name

Vidis

01.03.2021 16:08

Uvijek ima moguceg.

ODGOVORITE
Name

Kad ne vidis

01.03.2021 16:08

Mnogo je nemoguceg.

ODGOVORITE