Јавни рад умјесто затвора за лакша кривична дјела

Осуђеници за блажа кривична дјела у Српској, имају прилику да казну затвора до годину дана замијене друштвено-корисним радом и то у 40 предузећа и установа широм Српске.

Република Српска 28.02.2021 | 11:07
Јавни рад умјесто затвора за лакша кривична дјела

Рад у јавном интересу је алтернативна врста кривичне санкције, за блажа дјела, као рецимо угрожавање јавног саобраћаја.

Осуђеници у оваквим ситуацијама могу да затраже да, умјесто боравка у затвору, казну служе радећи на комуналним пословима, чишћењу смећа, прању улица, кошењу траве, одржавању водоводне мреже, пословима у шумарству и хуманитарним активностима.

Како је раније појашњено, посао од јавног интереса осуђеник обавља у мјесту пребивалишта, послије радног времена и током викенда, и без надокнаде.

Мјере рада у јавном интересу у Српској почеле су да се примјењују прије пет мјесеци. 

Како су за Српскаинфо потврдили у Министарству правде Републике Српске, до сада је било пет случајева рада у јавном интересу, а два су у току.

С обзиром на пандемију вируса корона, спровођење ове мјере одвијало се, напомињу, уз пуно поштовање препоручених епидемолошких мјера.

Нови Кривични законик који у својим одредбама, између осталог, афирмише развој и примену алтернативних мјера као врсте кривичних санкција према починиоцима кривичних дјела донесен је 2017. године. 

Рад у јавном интересу представља сваки друштвено користан рад којим се не вријеђа људско достојанство и који се не обавља у циљу стицања добити.

"Кривичним закоником прописано је да суд може изречену казну затвора, у трајању до једне године, на захтјев осуђеног, замијенити радом у јавном интересу, при чему узима у обзир све околности од којих зависи врста и висина казне, да извршење казне затвора не би било неопходно за остварење сврхе кажњавања, а истовремено условна осуда не би била довољна за постизање опште сврхе кривичних санкција", појашњавају у Министарству.

Прецизирају да су уговоре о сарадњи у провођењу рада у јавном интересу потписали са 40 правних субјеката, углавном јавних предузећа и јавних установа.

Списак је доступан на интернет страници Министарства правде Републике Српске.

Најмање мјесец дана рада

Рад у јавном интересу не може бити краћи од 60 часова, нити дужи од 360 часова и одређује се за вријеме које не може бити краће од мјесец дана, нити дуже од пола године.

"Број радних сати одређује суд, а не мора да значи да ће неко ко је осуђен на годину дана и радити годину дана", прецизирали су раније из Министарства правде.

(СрпскаИнфо)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

М

28.02.2021 11:38

Значи срамотно је бити радник "Чистоће"! Министре правде некада си био честит и праведан човјек, шта се дешава? Следећи корак Владе РС сигурно је отпуштање запослених у ових 40 предузећа, од вас ништа добро!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошман

28.02.2021 11:43

Када Бурле и његова мафијашка елита буде требала ићи на издржавање казне, до тада ће бити усвојене измјене и допуне закона, тако да ће користан рад остваривати у Неуму у неком од хотела служећи госте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

28.02.2021 11:51

Знали ко до који година мозес бити казњен јавним радом требао је писац и то навести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цале

28.02.2021 12:13

Какви визионари ови са власти?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цицерон

28.02.2021 12:25

Циклус пропасти је и слузбено комплетиран.До сада је комерцијализовано здравство и образовање а сада је последњи елемент светог тројства једне дрзаве и народа, послан на добос.Ускоро це манијаци и психопате, слободно моци убијати, силовати и премлацивати, уз минималну мјесецну накнаду.Браво Срби, доказали сте по 1000 пут, да сте сами себи најгори непријатељи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

28.02.2021 13:38

Брате јеси ти писмен,писе лепо за лакса кривицно дело!То бе пракса сиром Европе!

Name

Ре Јован

28.02.2021 14:07

Ни у једној нормалној европској дрзави се казна затвора НЕ МОЗЕ исплатити, нити компензовати.За блаза кривицна дјела се одмах изрице новцана казна или друствено корисни рад а затвор сљедује за она теза.По овој травестији, када неком поломис вилицу или избијес зубе, умјесто 6-7 мјесеци затвора, ти фино одес у банку и отплатис свој злоцин.Једном када се отвори Пандорина кутија, ту повратка нема, само је питање времена, када це се убиства моци откупити на рате.

Name

Ања

28.02.2021 13:05

Тески злоцин це се откупљивати, за лакси слиједи рад. Ух, куд нисам богатасица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

легализација ропства

28.02.2021 13:38

Машала, машала.

ОДГОВОРИТЕ