Javni rad umjesto zatvora za lakša krivična djela

Osuđenici za blaža krivična djela u Srpskoj, imaju priliku da kaznu zatvora do godinu dana zamijene društveno-korisnim radom i to u 40 preduzeća i ustanova širom Srpske.

Republika Srpska 28.02.2021 | 11:07
Javni rad umjesto zatvora za lakša krivična djela

Rad u javnom interesu je alternativna vrsta krivične sankcije, za blaža djela, kao recimo ugrožavanje javnog saobraćaja.

Osuđenici u ovakvim situacijama mogu da zatraže da, umjesto boravka u zatvoru, kaznu služe radeći na komunalnim poslovima, čišćenju smeća, pranju ulica, košenju trave, održavanju vodovodne mreže, poslovima u šumarstvu i humanitarnim aktivnostima.

Kako je ranije pojašnjeno, posao od javnog interesa osuđenik obavlja u mjestu prebivališta, poslije radnog vremena i tokom vikenda, i bez nadoknade.

Mjere rada u javnom interesu u Srpskoj počele su da se primjenjuju prije pet mjeseci. 

Kako su za Srpskainfo potvrdili u Ministarstvu pravde Republike Srpske, do sada je bilo pet slučajeva rada u javnom interesu, a dva su u toku.

S obzirom na pandemiju virusa korona, sprovođenje ove mjere odvijalo se, napominju, uz puno poštovanje preporučenih epidemoloških mjera.

Novi Krivični zakonik koji u svojim odredbama, između ostalog, afirmiše razvoj i primenu alternativnih mjera kao vrste krivičnih sankcija prema počiniocima krivičnih djela donesen je 2017. godine. 

Rad u javnom interesu predstavlja svaki društveno koristan rad kojim se ne vrijeđa ljudsko dostojanstvo i koji se ne obavlja u cilju sticanja dobiti.

"Krivičnim zakonikom propisano je da sud može izrečenu kaznu zatvora, u trajanju do jedne godine, na zahtjev osuđenog, zamijeniti radom u javnom interesu, pri čemu uzima u obzir sve okolnosti od kojih zavisi vrsta i visina kazne, da izvršenje kazne zatvora ne bi bilo neophodno za ostvarenje svrhe kažnjavanja, a istovremeno uslovna osuda ne bi bila dovoljna za postizanje opšte svrhe krivičnih sankcija", pojašnjavaju u Ministarstvu.

Preciziraju da su ugovore o saradnji u provođenju rada u javnom interesu potpisali sa 40 pravnih subjekata, uglavnom javnih preduzeća i javnih ustanova.

Spisak je dostupan na internet stranici Ministarstva pravde Republike Srpske.

Najmanje mjesec dana rada

Rad u javnom interesu ne može biti kraći od 60 časova, niti duži od 360 časova i određuje se za vrijeme koje ne može biti kraće od mjesec dana, niti duže od pola godine.

"Broj radnih sati određuje sud, a ne mora da znači da će neko ko je osuđen na godinu dana i raditi godinu dana", precizirali su ranije iz Ministarstva pravde.

(SrpskaInfo)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

M

28.02.2021 11:38

Znači sramotno je biti radnik "Čistoće"! Ministre pravde nekada si bio čestit i pravedan čovjek, šta se dešava? Sledeći korak Vlade RS sigurno je otpuštanje zaposlenih u ovih 40 preduzeća, od vas ništa dobro!

ODGOVORITE
Name

Бошман

28.02.2021 11:43

Када Бурле и његова мафијашка елита буде требала ићи на издржавање казне, до тада ће бити усвојене измјене и допуне закона, тако да ће користан рад остваривати у Неуму у неком од хотела служећи госте.

ODGOVORITE
Name

neznam

28.02.2021 11:51

Znali ko do koji godina mozes biti kaznjen javnim radom trebao je pisac i to navesti.

ODGOVORITE
Name

Cale

28.02.2021 12:13

Kakvi vizionari ovi sa vlasti?

ODGOVORITE
Name

Ciceron

28.02.2021 12:25

Ciklus propasti je i sluzbeno kompletiran.Do sada je komercijalizovano zdravstvo i obrazovanje a sada je poslednji element svetog trojstva jedne drzave i naroda, poslan na dobos.Uskoro ce manijaci i psihopate, slobodno moci ubijati, silovati i premlacivati, uz minimalnu mjesecnu naknadu.Bravo Srbi, dokazali ste po 1000 put, da ste sami sebi najgori neprijatelji.

ODGOVORITE
Name

Jovan

28.02.2021 13:38

Brate jesi ti pismen,pise lepo za laksa krivicno delo!To be praksa sirom Evrope!

Name

Re Jovan

28.02.2021 14:07

Ni u jednoj normalnoj evropskoj drzavi se kazna zatvora NE MOZE isplatiti, niti kompenzovati.Za blaza krivicna djela se odmah izrice novcana kazna ili drustveno korisni rad a zatvor sljeduje za ona teza.Po ovoj travestiji, kada nekom polomis vilicu ili izbijes zube, umjesto 6-7 mjeseci zatvora, ti fino odes u banku i otplatis svoj zlocin.Jednom kada se otvori Pandorina kutija, tu povratka nema, samo je pitanje vremena, kada ce se ubistva moci otkupiti na rate.

Name

Anja

28.02.2021 13:05

Teski zlocin ce se otkupljivati, za laksi slijedi rad. Uh, kud nisam bogatasica.

ODGOVORITE
Name

legalizacija ropstva

28.02.2021 13:38

Mašala, mašala.

ODGOVORITE